Kezdőlap Címkék Olasz maffia

Címke: olasz maffia

A német elnök nem jön Budapestre

Steinmeier elnök felkereste mind a három másik visegrádi államot, de Magyarországot mellőzi. Orbán Viktor ugyanis intenzíven beavatkozott a német belpolitikába a migráns válság idején, és ezt nem felejtik el neki. A másik ok: Orbán Brüsszel ellenessége elfogadhatatlan Berlin számára. Merkel kancellár még mentegette Orbán Viktort, de az utóda már nem fogja. Németországban a hónap végén rendezik meg a választásokat.

Steinmeier elnök stratégiai szövetségesnek nevezte Szlovákiát Pozsonyban. Ez szólt annak, hogy a két állam között igen szoros a gazdasági kapcsolat, de annak is, hogy Szlovákiában megbuktatták a nemzeti együttműködés rendszerét.

Caputova szlovák elnök ennek a mozgalomnak az élén állt és elmondta a német államfőnek, hogy megkezdődött a közélet megtisztulása Szlovákiában.

A harmadik rendőrfőnök távozik másfél éven belül

Szlovákiában azért mondott le a rendőrség vezetője, mert az ügyészség korrupciós vizsgálatot inditott ellene. A belügyminiszter közölte, hogy ő bízott a rendőrfőnökben és nem tervezte a menesztését. Kormányválság is kialakulhat, mert a titkosszolgálat vezetője körül is hasonló botrány kerekedett Szlovákiában.

A most távozó rendőrfőnök elődjét letartóztatták korrupció gyanújával, majd a börtönben öngyilkosságot követett el. A rendőrség presztízse a mélyponton Szlovákiában, ahol meggyilkolták Jan Kuciak oknyomozó újságírót és kedvesét – a rendőrség tudtával sőt lehet, hogy aktív közreműködésével. Emiatt ül a börtönben az akkori rendőrfőnök, Tibor Gaspar.

Az oknyomozó újságíró azt próbálta meg felderíteni, hogy miképp nyúlja le az olasz maffia segítségével az uniós pénzeket Fico kormányzata. Az ügybe belebukott az egész hatalom.

A választásokon győzelmet arató ellenzék gyenge koaliciót hozott létre, amely egymással is marakodik, de megkezdte a rendőrség és a titkosszolgálat megtisztítását.

A titkosszolgálat ex vezetője is előzetesbe fogvatartásba került, de hamarosan kiengedhetik, mert az ügyészség ejtette az ellene felhozott vádakat. A kormány koalíció több pártja is felvetette az új választások lehetőségét, de jelen pillanatban ennek kicsi a valószínűsége, mert a mostani ellenzék jutna hatalomra. Jelenleg ugyanis Pellegrin ex miniszterelnök pártja a legnépszerűbb és Fico korábbi kormányfő pártja a harmadik. Ha ketten összefognának, akkor visszakerülnének a hatalomba azok, akiket a közvélemény jó része felelősnek tart a kormánykritikus újságíró meggyilkolásáért Szlovákiában.

Ezért a cikkért kellett meghalnia a szlovák oknyomozó újságírónak

0

Nyilvánosságra hozták Ján Kuciak utolsó riportját, amelyen halála előtt dolgozott. A meggyilkolt oknyomozó újságíró a szlovák politikusok Ndrangheta nevű olasz maffiacsoporthoz fűződő szálait göngyölítette fel.

(A cikk az aktuality.sk írása alapján a bumm.sk-n jelent meg.)

A kezdetek

Az olasz származású Carmine Cinnante tizennégy évvel ezelőtt érkezett Nagymihályra a 40 kilométerrel távolabbi Bodzásújlakról (Novosad). A Fiat Punto hátsó ülésén egy fából készült fekete bőröndben egy fegyvert és 50 töltényt találtak. Egy csehszlovák ČZ 26 típusú géppisztolyról volt szó. Cinnante ellen vádat emeltek tiltott fegyvertartásért, a Nagymihályi Járásbíróságon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az olasz férfit az ügyész akkor a mezőgazdaság területén dolgozó vállalkozónak nevezte.

Néhány hónappal később az olasz hatóságok jöttek el érte – a vádak szerint fegyvert csempészett Olaszországba Guirina Iona, a ‘Ndranghetához tartozó Belvedere Spinello klán maffiavezére megbízásából. Cinnante nem az egyetlen maffiatag aki Szlovákiába érkezett. Többen vállalkozni kezdtek, uniós és egyéb támogatásokat igényeltek és kiépítették a kapcsolati rendszert a szlovák politikusok körében, főként a kormányhivatalban.

2003-ban az olasz bíróság döntést hozott kilenc maffiózó ügyében a szintén ‘Ndranghetához tartozó Libri klánból – Antonino Vadala is köztük volt. Az olasz nyomozók szerint Vadala a klán kérésére elrejtette Domenica Venturát, akit egy konkurens csoport egyik tagjának brutális meggyilkolásáért ítéltek el. Bizonyítékok hiányában azonban szabadon engedték Vadalát és Szlovákiába költözött.

Az „energiaipari vállalkozó” kormányhoz fűződő szálai

Vadala Szlovákiában vállalkozóként dolgozott a mezőgazdaság, ingatlan és energetika területén. 2009-ben olyan hírek keringtek, hogy Vadala Losoncon 70 milliós befektetéssel üzemépítésbe kezd. A projektből nem lett semmi, azonban ezáltal a politikusok körében „energiaipari vállalkozóként” vált ismertté.

Korábban megírtuk, hogy Mária Trošková, Robert Fico jelenlegi tanácsadója 2011 elején rövid ideig Pavol Ruskonak dolgozott. Ezt követően megismerkedett az olasz vállalkozóval, aki többek között napenergiával is foglalkozott. Mária Trošková 2011 augusztusától 2012 júniusáig a Vadalával közösen alapított GIA Management társtulajdonosa volt. Miután Vadala 2015-ben kilépett a vállalatból, Pietro Catroppa lett az új tulajdonosa. Catroppa 2016-tól a Prodest vállalat tulajdonosa is, amelynek a múltban Viliam Jasaň (Smer) is társtulajdonosa volt, aki jelenleg a biztonsági tanács államtitkára, ezáltal titkosított információkhoz fér hozzá. Trošková 2014-ben tűnt fel a politikai életben Viliam Jasaň (Smer) asszisztenseként. Hogy miért éppen rá esett a választás, arról Jasaň nem nyilatkozott, csak annyit közölt még 2015-ben: a korábbi asszisztense elment, és egy barátja ajánlotta Troškovát.

Trošková 2015-ben került a kormányhivatalba, egy évvel később Jasaň is követte. Fico a Biztonsági Bizottság vezetőjének nevezte ki Jasaňt, ezáltal a titkosított információkhoz is hozzáfér egy olyan ember, akit bizonyíthatóan szálak fűzik Antonio Vadalához, aki az olasz maffiának dolgozik. Egyrészt a Prodest vállalat kapcsán, másrészt Jasaň fia az olaszokkal közösen alapította meg az AVJ Real vállalatot.

Jasaň és Trošková mellett más Smeres (szlovák kormánypárti) politikusok is közel állnak Vadalához. Monika Čorejová, Vadala cégének közgazdásza a Smer jelöltje volt az önkormányzati választásokon. Vadala a közösségi médiában is kiállt egyes politikusokért: Ficot dicsérte, Kaliňákot megvédte az ellenzékkel szemben, Rašit pedig támogatta a választásokon. A Smert a „pártunk”-nak nevezte, a jelenlegi koalíció megalakulását is megünnepelte

Vadala ellen számos büntetőeljárás indult Szlovákiában zsarolás és adócsalás gyanújával

2013-ban Kelet-Szlovákiában egy gyanús csomagot találtak egy tőketerebesi cég vezetőjének címezve: gyufák, töltények és egy koszorú volt benne. A cégvezető csupán azt követően jelentette az esetet, miután az alkalmazottját is megfenyegették. Az eset kapcsán Sebastiano Vadala, Antonio rokona állt bíróság elé, tagadta a vádakat, azt állította, hogy ekkor nem tartózkodott az országban, szabadon engedték.

A második esetben adócsalással gyanúsították három Pozsonyligetfaluban található ingatlan kapcsán. Az ügy 2011-ben kezdődött, 2017-ben született döntés. A három ingatlan tulajdonosa Antonio Palombi volt. 2011-ben az ingatlanok átkerültek a GENNA (Vadala korábban tevékenykedett itt) és az AV-REAL vállalathoz, amelyet Vadala vezetett. Palombi Vadalát azzal vádolta, hogy nem fizette ki a vételárat. Az eredeti terv az volt, hogy az ingatlanok a két olasz vállalkozó KANNONE nevű közös cégénél kötnek ki. Az adócsalás révén Vadala cége 80 ezer euróval gazdagodott volna. A vételár tehát jelképes összeg volt, hiszen az ingatlanok visszatértek volna Palombihoz. Az eljárás a vádemelésig sem jutott.

Kelet-Szlovákiában négy ‘Ndranghetához kapcsolódó maffiacsalád működik, mindegyik a mezőgazdaság területén: Vadala és Carmine Cinnante mellett a Roda és a Catroppa családja. Több tucat céget működtetnek, több tízmillió eurós vagyonnal rendelkeznek. Több ezer hektáron gazdálkodnak, amelyekre több millió eurós támogatásokat vettek fel.

Kuciak az olasz maffia után nyomozott, Fico asszisztensnője is érintett lehet

0

A múlt héten a barátnőjével együtt Nagymácsédon meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak az olasz maffia egy szlovákiai sejtje után nyomozhatott. Ezt már két szlovák oknyomozó újságíró is állítja.

Az Új Szó ír arról, hogy a TA3 hírtelevíziónak tegnap Ivan Mego, a Plus 7 dní hetilap volt riportere elmondta: az elmúlt időszakban ő is a ‘Ndràngheta, a calabriai maffia után nyomozott. Mego szerint az ő cikke a Plus 7 dní hetilapban nem jelenhetett meg, ezért az információit továbbította. A tegnap kivégzett Kuciakkal telefonon tartotta a kapcsolatot.

Mego szerint Kuciak

hónapokon keresztül dolgozott ezen a témán, és valószínűleg sokkal messzebbre jutott, mint ő.

Elsősorban különféle dokumentumokban kereste az összefüggéseket, és Mego szerint megtalálták az olasz maffiózók szlovákiai összeköttetéseit is, erről azonban nem árulhatott el részleteket. Viszont várták a rendőrök, hogy kihallgassák.

Tegnap Tom Nicholson oknyomozó újságíró is azt mondta, közösen dolgozott Ján Kuciakkal az olasz maffia kelet-szlovákiai sejtjének feltárásán. Nicholson szerint

a bűnözők az uniós alapokból sikkasztottak pénzeket kelet-szlovákiai cégeiken keresztül.

A Sme információi szerint a ‘Ndràngheta egyik szlovákiai kapcsolata egy Antonino Vadala nevű vállalkozó, aki 2011–2012-ben Mária Troškovával, Robert Fico kormányfő jelenlegi asszisztensével üzletelt.  Troškovát az a Viliam Jasaň nevű smeres politikus ajánlotta Fico figyelmébe, aki a Plus jeden deň szerint közel áll Antonino Vadalához. Trošková korábban is felkeltette már a média figyelmét: Fico soha nem akarta közölni, mi a feladata a kormányhivatalban, és milyen alapon választotta ki a korábban modellként dolgozó nőt maga mellé.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK