Ezért a cikkért kellett meghalnia a szlovák oknyomozó újságírónak

0
1482
Jasan és Troskova

Nyilvánosságra hozták Ján Kuciak utolsó riportját, amelyen halála előtt dolgozott. A meggyilkolt oknyomozó újságíró a szlovák politikusok Ndrangheta nevű olasz maffiacsoporthoz fűződő szálait göngyölítette fel.

(A cikk az aktuality.sk írása alapján a bumm.sk-n jelent meg.)

A kezdetek

Az olasz származású Carmine Cinnante tizennégy évvel ezelőtt érkezett Nagymihályra a 40 kilométerrel távolabbi Bodzásújlakról (Novosad). A Fiat Punto hátsó ülésén egy fából készült fekete bőröndben egy fegyvert és 50 töltényt találtak. Egy csehszlovák ČZ 26 típusú géppisztolyról volt szó. Cinnante ellen vádat emeltek tiltott fegyvertartásért, a Nagymihályi Járásbíróságon két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az olasz férfit az ügyész akkor a mezőgazdaság területén dolgozó vállalkozónak nevezte.

Néhány hónappal később az olasz hatóságok jöttek el érte – a vádak szerint fegyvert csempészett Olaszországba Guirina Iona, a ‘Ndranghetához tartozó Belvedere Spinello klán maffiavezére megbízásából. Cinnante nem az egyetlen maffiatag aki Szlovákiába érkezett. Többen vállalkozni kezdtek, uniós és egyéb támogatásokat igényeltek és kiépítették a kapcsolati rendszert a szlovák politikusok körében, főként a kormányhivatalban.

2003-ban az olasz bíróság döntést hozott kilenc maffiózó ügyében a szintén ‘Ndranghetához tartozó Libri klánból – Antonino Vadala is köztük volt. Az olasz nyomozók szerint Vadala a klán kérésére elrejtette Domenica Venturát, akit egy konkurens csoport egyik tagjának brutális meggyilkolásáért ítéltek el. Bizonyítékok hiányában azonban szabadon engedték Vadalát és Szlovákiába költözött.

Az „energiaipari vállalkozó” kormányhoz fűződő szálai

Vadala Szlovákiában vállalkozóként dolgozott a mezőgazdaság, ingatlan és energetika területén. 2009-ben olyan hírek keringtek, hogy Vadala Losoncon 70 milliós befektetéssel üzemépítésbe kezd. A projektből nem lett semmi, azonban ezáltal a politikusok körében „energiaipari vállalkozóként” vált ismertté.

Korábban megírtuk, hogy Mária Trošková, Robert Fico jelenlegi tanácsadója 2011 elején rövid ideig Pavol Ruskonak dolgozott. Ezt követően megismerkedett az olasz vállalkozóval, aki többek között napenergiával is foglalkozott. Mária Trošková 2011 augusztusától 2012 júniusáig a Vadalával közösen alapított GIA Management társtulajdonosa volt. Miután Vadala 2015-ben kilépett a vállalatból, Pietro Catroppa lett az új tulajdonosa. Catroppa 2016-tól a Prodest vállalat tulajdonosa is, amelynek a múltban Viliam Jasaň (Smer) is társtulajdonosa volt, aki jelenleg a biztonsági tanács államtitkára, ezáltal titkosított információkhoz fér hozzá. Trošková 2014-ben tűnt fel a politikai életben Viliam Jasaň (Smer) asszisztenseként. Hogy miért éppen rá esett a választás, arról Jasaň nem nyilatkozott, csak annyit közölt még 2015-ben: a korábbi asszisztense elment, és egy barátja ajánlotta Troškovát.

Trošková 2015-ben került a kormányhivatalba, egy évvel később Jasaň is követte. Fico a Biztonsági Bizottság vezetőjének nevezte ki Jasaňt, ezáltal a titkosított információkhoz is hozzáfér egy olyan ember, akit bizonyíthatóan szálak fűzik Antonio Vadalához, aki az olasz maffiának dolgozik. Egyrészt a Prodest vállalat kapcsán, másrészt Jasaň fia az olaszokkal közösen alapította meg az AVJ Real vállalatot.

Jasaň és Trošková mellett más Smeres (szlovák kormánypárti) politikusok is közel állnak Vadalához. Monika Čorejová, Vadala cégének közgazdásza a Smer jelöltje volt az önkormányzati választásokon. Vadala a közösségi médiában is kiállt egyes politikusokért: Ficot dicsérte, Kaliňákot megvédte az ellenzékkel szemben, Rašit pedig támogatta a választásokon. A Smert a „pártunk”-nak nevezte, a jelenlegi koalíció megalakulását is megünnepelte

Vadala ellen számos büntetőeljárás indult Szlovákiában zsarolás és adócsalás gyanújával

2013-ban Kelet-Szlovákiában egy gyanús csomagot találtak egy tőketerebesi cég vezetőjének címezve: gyufák, töltények és egy koszorú volt benne. A cégvezető csupán azt követően jelentette az esetet, miután az alkalmazottját is megfenyegették. Az eset kapcsán Sebastiano Vadala, Antonio rokona állt bíróság elé, tagadta a vádakat, azt állította, hogy ekkor nem tartózkodott az országban, szabadon engedték.

A második esetben adócsalással gyanúsították három Pozsonyligetfaluban található ingatlan kapcsán. Az ügy 2011-ben kezdődött, 2017-ben született döntés. A három ingatlan tulajdonosa Antonio Palombi volt. 2011-ben az ingatlanok átkerültek a GENNA (Vadala korábban tevékenykedett itt) és az AV-REAL vállalathoz, amelyet Vadala vezetett. Palombi Vadalát azzal vádolta, hogy nem fizette ki a vételárat. Az eredeti terv az volt, hogy az ingatlanok a két olasz vállalkozó KANNONE nevű közös cégénél kötnek ki. Az adócsalás révén Vadala cége 80 ezer euróval gazdagodott volna. A vételár tehát jelképes összeg volt, hiszen az ingatlanok visszatértek volna Palombihoz. Az eljárás a vádemelésig sem jutott.

Kelet-Szlovákiában négy ‘Ndranghetához kapcsolódó maffiacsalád működik, mindegyik a mezőgazdaság területén: Vadala és Carmine Cinnante mellett a Roda és a Catroppa családja. Több tucat céget működtetnek, több tízmillió eurós vagyonnal rendelkeznek. Több ezer hektáron gazdálkodnak, amelyekre több millió eurós támogatásokat vettek fel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .