Ilyen volt a nőnap a kampány kellős közepén

0
59

Nőnapon sem állt meg az élet a kampányban, sőt: a miniszterelnök-jelöltek, illetve pártvezetők kihasználták az alkalmat arra, hogy a köszöntés örvén eljuttassák üzeneteiket a női választókhoz. Orbán Viktor a Parlament konyhájában kereste a nőket, Gyurcsány Ferenc rántottát készített a lányának, Szél Bernadett pedig a férfi politikusok képmutatásáról beszélt.

Orbán Viktor volt az egyik legfürgébb: már reggel feltöltötte a Facebook-oldalára a videót, amelyben az Országgyűlés női dolgozóit köszönti, hol máshol, mint a konyhában. A miniszterelnök nárciszokkal köszönte meg a sok finomságot, amivel ellátják a „gyár kantinjában”, és még azt is megkérdezte, hogy van-e a hölgyeknek bármilyen kívánsága. Közben nem felejtette el megemlíteni, hogy számos erős nő veszi körbe, tehát nem igaz, hogy a női lenne a gyengébbik nem. A nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásáról is elmélkedett, amire nagyon büszke a kormány.

Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje több nőnapi poszttal is készült: ő is feltett egy videót, amelyben felidézte Orbán Viktor híres mondatát arról, hogy nem foglalkozik nőügyekkel. Karácsony szerint Orbán lemondott a társadalom feléről. „Április 8-a után egy olyan országot építünk, ahol a férfiak és nők egyformán számítanak” – mondta. Hozzátette, hogy azt akarják elérni, hogy a nőknek ne kelljen választaniuk a hivatás és a család között. Az MSZP-Párbeszéd és a Liberálisok utcai rendezvény is szervezett: Karácsony Gergely virágokat osztogatott Budapest több pontján.

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje egyik videójában több tucat virágot osztott ki nőknek mindenfajta kommentár nélkül, később, egy másik videóüzenetben pedig arról beszélt, hogy az év minden napján meg kell becsülni a magyar hölgyeket, nem csak nőnapon. Vona szerint szégyenletesek a kormány nőellenes megnyilvánulásai, amiből az látszik, hogy Orbán Viktorék nem tekintik egyenrangú partnernek a nőket. Vona szerint sajnálatos, hogy magyar kormányban nincs női miniszter, de ha kormányra kerülnek, mindez megváltozik.

Szél Bernadett, az egyetlen női miniszterelnök-jelölt élő videóbejelentkezésben beszélt a Facebookon arról, hogy milyen nehézségekkel kell nap mint nap megküzdeniük a nőknek. Azzal kezdte, hogy nem egy szál virággal mennek oda az LMP-ből a nőkhöz, hiszen a nemzetközi nőnap minden évben kicsit a képmutatás szimbóluma Magyarországon. Ők pedig

nem boldog nőnapot, hanem boldog nőket szeretnének.

„Minél inkább nem foglalkoznak velünk az év 365 napján, ilyenkor annál inkább szeretik megmutatni, hogy ezen a napon mennyire fontosak vagyunk” – mondta. Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint a képmutató politikus tipikus példája Orbán Viktor, akinek a nőnapi videóját is kritizálta. Szél arról beszélt, hogy a nőknek helyet kell kapniuk a közéletben, fel kell számolni a nemek közötti bérszakadékot, foglalkozni kell a nők elleni erőszakkal, és segíteni kell a kisgyermekes anyák munkába állását.

A legkomolyabban megkomponált videóval Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke jelentkezett. Egész kis történettel készült, amelynek főszereplője a lánya. Arról beszél, hogy négy fia és öt lánya van, és tudja, hogy a lánya is olyan erős, mint a fiai. Gyurcsán elárulta, hogy hiába okos, céltudatos, és sok fiúnál talpraesettebb a lánya, apaként mindig kicsivel jobban félti őt. Arról beszél, hogy olyan Magyarországot szeretne, ahol lánya az lehet, aki akar.

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..