Kezdőlap Címkék Mexikó

Címke: mexikó

A populizmus által irányított országok szenvednek a legjobban a járványtól

Egy éve még úgy tűnt, hogy a populisták vezetése alatt álló országok különösen jól teljesítenek a pandémia elleni harcban, mostanra kiderült: minél tovább húzódik a járvány, annál világosabban látható, hogy a kormányzás minőségének igenis van jelentősége. A populisták vezette országokban különösen sok a fertőzött, a halálos áldozat, és a gazdasági kár – erről Jascha Mounk ismert német-amerikai politológus írt cikket,  a Folha de S.Paolo című újságban, amelyet a CFR amerikai intézet is közölt honlapján.

Az emberek egy évvel ezelőtti jóslatainak többsége hamisnak bizonyult. A demokráciák nem működtek szisztematikusan jobban, mint a diktatúrák. Az állam sem bizonyult alkalmasabbnak a világjárvány megszakításainak kezelésére, mint a globális gazdaság.

De végül is igazolható egy egyszerű ellentét: minél tovább húzódott a járvány, annál inkább kiderült, hogy a kormányzás minősége számít. Ha ma körülnézünk a világban világossá válik, hogy azok az országok, amelyeken a populisták uralkodnak, különösen súlyos károkat szenvedtek. Az egészségügy fejletlensége, túlterhelése és a halálozás miatt. A gazdasági károk valójában egyelőre felmérhetetlenek.

Jair Bolsonaro rendhagyó vezetése alatt Brazília a világ egyik legsúlyosabban sújtott nemzete lett. Az országban naponta több ezer halálesetet regisztrálnak a Covid-19 miatt. A kórházak országszerte reménytelenül túl vannak terhelve.

Északabbra Mexikó hasonló nyomás alatt van. Andres Manuel Lopez Obrador a pandémia kezelése hasonlóan felelőtlen volt. Mexikóban az elmúlt tizenkét hónapban több mint 300 000 halálesetet regisztráltak. Az ország túlzsúfolt kórházai még azokat a betegeket is elutasítják, akiket könnyen meg lehetne menteni, ha orvosi ellátáshoz jutnának.

A populista vezetők által vezetett főbb demokráciák triumvirátusát a világ legsúlyosabban sújtott országa: Narendra Modi India tölti be.

Annak ellenére, hogy az ország lakosságának nagy része továbbra sem fér hozzá a vírus teszteléséhez, az országban több százezer ember naponta pozitív tesztet mutat a vírusra vonatkozóan.

Az esetek száma kevesebb mint egy hónap alatt megduplázódott, és a kormánynak még mindig nincs koherens terve a katasztrófa kezelésére.

Bolívia, Ecuador és a Fülöp-szigetek is a világ legsúlyosabban érintett nemzetei közé tartoznak, azezk az országok is a populista politika áldozatai.

Ugyanakkor Amerikában Trump távozása és Biden hivatalba lépése nyomán látható, hogy mit tud tenni a helyzet javítására egy kompetens kormány, még akkor is, ha a járvány késői szakaszában kerül hatalomra.

Nekünk, azoknak akiket elrettent, ahogyan az elmúlt évtizedben felemelkedőben van a populizmus, mindezt a legsúlyosabb félelmeink tragikus megerősítésének kell tekintenünk.

Az derült ki, hogy a népek jóléte szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy a politikusok törődnek-e állampolgáraikkal, hisznek-e a tudományban, és korlátozzák-e őket a fékek és ellensúlyok arra az esetre, ha kisiklanának.

„A populizmus még halálosabbnak bizonyult, mint amit el tudtunk képzelni, mielőtt a pandémia végigsöpört volna a világon”

– írta Mounk.

Tequila, ahogy a mexikóiak isszák

Ha a tequila szóba kerül, akkor mindenkinek Mexikó jut eszébe. És persze képek jelennek meg a fejünkben, hogy hogyan is isszuk ezt az alkoholt. Lehet azonban, hogy eddig nem is úgy ittad a tequilát, ahogyan az szabályszerű lenne. A cikkben a tequiláról tudhatsz meg érdekes dolgokat és természetesen abba a titokba is beavatunk, hogy hogyan is kell helyesen inni a tequilát.

Mexikó, agavé és tequila

Manapság sokféle változatban készítenek tequilát. Nem csak Mexikóban, hanem a világon, sok helyen. Azonban az igazi, az eredeti tequila kizárólag agavéból készül és persze más hozzávalókból. Azonban egyes országokban nem csak cukrot, hanem más, olcsó összetevőket is használnak a tequila készítés során, ami persze, akár teljesen más ízvilágot is eredményezhet, ami jelentősen eltér az eredeti tequila ízétől.

Az öregség nem mindenkinek tesz rosszat

Az öregedéstől mindenki tart egy kicsit, hiszen félünk a ráncoktól és attól, hogy már soha nem leszünk olyan szépek, mint fiatalabb korunkban. A tequilának egyáltalán nincs félnivalója, hiszen minél később kerül ki a hordóból, annál ízletesebbé válik és annál karakteresebb, lágyabb lesz.

Még Mexikóban is isznak koktélt

A tequilából is készülhet remek koktél, amely grapefruit, lime és szóda keverékével készül, és nagyon ízletes.

A mezcal és a mexikóiak

Mexikóban nem csupán a tequila, hanem a mezcal is egy őshonos ital. Azonban míg a tequilát csak és kizárólag kék agavéból készítik, addig a mezcal készítéséhez többféle agavét is felhasználnak. A mezcalt önmagában fogyasztják Mexikóban és nagyon közkedvelt italnak számít annak ellenére, hogy erős füstös ízvilággal rendelkezik.

A tequila fogyasztása

Mexikóban nem igazán használnak lime-ot és sót a tequila fogyasztásához. A mexikóiak szerint a tequila titka abban rejlik, hogy különleges, hosszúkás pohárból szabad csak inni és az ital elfogyasztása is titkokat rejt.  Azaz minél lassabban fogyasztjuk, annál jobb hatást érhetünk el. Ha mégis lime-mal és sóval fogyasztanád, akkor ne a szokásos módon idd, vagyis ne úgy, ahogyan azt eddig is tetted. A sós lime után ne egyből hajtsd fel a tequliát, hanem csak lassan kortyolgasd és a tequila kortyolgatása közben edd is meg a sós citrusos gyümölcsöt.

Mexikóban, kísérőként, gyakran szolgálnak fel Sangritát. A tequila mellé is gyakran ezt fogyasztják, és inkább kihagyják a sót és a lime-ot. A Sangrita, chili paprika, paradicsom, narancslé, só, zöld citrom levének a keveréke. Ez az ízkombináció csak javítja a tequila természetes tulajdonságait.

Büntető-vám Mexikónak a migránsok miatt

0

Az Egyesült Államok 5%-os büntető-vámot vet ki minden mexikói importra június 10-től  – közölte Trump elnök Twitteren. Döntését azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok déli határán egyre-másra állítják meg az illegális bevándorlókat.

Trump kerítést akar építeni a határ egész hosszában, de ehhez a washingtoni kongresszus nem akar hozzájárulni, mert túlságosan sokba kerülne. Trump még azt is közölte: ha Mexikó nem talál megoldást a migráns problémára, akkor 25%-ra is emelkedhet a büntető vám októberben.

Trump már gőzerővel készül a választási kampányára. Ezért folytatja elszántan “háborúját” Kína és Mexikó ellen. 2016-ban ezt a két államot jelölte meg mint az USA problémáinak legfőbb okozóját. A nagy amerikai cégek ugyanis sok vállalatukat Mexikóban és Kínában építették fel, hogy kihasználják az olcsóbb helyi munkaerőt.

Mexikóban sokkolta a közvéleményt Trump bejelentett intézkedése, mert annak súlyos gazdasági következményei lehetnek az amúgy is nehéz  helyzetben levő országban. Mexikó elnöke dialógust javasolt Trump elnöknek. A külügy főosztályvezetője közölte Mexikóvárosban, hogy a döntésnek katasztrofális következményei lehetnek az ország gazdaságára. A tokiói tőzsdén ugyanis máris csökkent azoknak a japán óriásoknak a részvény értéke, melyek nagy gyárakat építettek Mexikóban, hogy onnan exportáljanak az USA-ba.

A sors iróniája, hogy most indul annak az észak-amerikai szabadkereskedelmi övezetnek a parlamenti vitája, melyet Trump emberei dolgoztak ki. A korábbi észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt Trump felrúgta, de újat hoztak létre helyette, melyről maga az USA elnöke mondta: sokkal jobb mint a régi! Kérdés, hogy ezt ezek után hogy látja majd a mexikói és a kanadai parlament …

Megnyitják a titkosszolgálat archívumát Mexikóban

0

Véget vetünk a politikai rendőrség uralmának – hangsúlyozta Mexikó baloldali populista elnöke, akit decemberben iktattak be hivatalába. Andrés Manuel Lopez Obrador már a választási kampány idején azzal vádolta a titkosszolgálatot, hogy ellene dolgozik. Most nyilvánosságra kerülhetnek majd a titkok, mert a kutatók és az újságírók szabadon betekinthetnek a titkosszolgálat archívumába.

Mexikóban az egész huszadik század folyamán az Intézményes Forradalmi Párt volt hatalmon, mely a titkosszolgálaton keresztül gyakorolta befolyását az országra.

Mexikó legnagyobb drog kereskedője nemrég végetért perében New Yorkban azt állította, hogy a titkosszolgálat aktívan együttműködött velük és hatalmas hasznot zsebelt be. Ebből jutott a köztársasági elnököknek is. Akik természetesen mindent cáfoltak. Az Intézményes Forradalmi Párt rövid szünet után ismét hatalomra jutott, de jelöltje tavaly megbukott az elnökválasztáson. Győzött Andres Manuel Lopez Obrador, aki a korrupció felszámolását ígérte. Ezért is tette most kutathatóvá a titkosszolgálat archívumát Mexikóban.

Többszáz millió dollár Mexikó két elnökének a Köpcös kartellétől

Legalábbis ezt állítja Mexikó első számú drog bárójának ügyvédje. Szerinte a Sinaloa kartell második számú embere, Ismael “El Mayo” Zambada volt a pénzes postás a Köpcös és a két elnök között. Enrique Pena Nieto és elődje, Felipe Calderon így kapott volna több száz millió dollárt Mexikó legnagyobb kábítószeres kartelljétől.

A két elnök természetesen cáfol, de mindketten azért buktak meg a választásokon, mert a közvélemény korruptnak tartotta őket. A jelenlegi elnöknek már csak napjai vannak hátra a hatalomban, mert decemberben már jön a baloldali populista utód, aki kőkemény harcot hirdetett a korrupció ellen. Igaz, hogy minden elődje így kezdte. Ezért is tartják a drogbáró perét nem Mexikóban hanem New Yorkban.

El Chapo – a Köpcös – egykor a világ egyik legbefolyásosabb emberének számított. A Forbes El Chapot a világ 41-ik leghatalmasabb emberének nevezte, akinek hatalma és befolyása meghaladta a francia elnökét. A Sinaloa kartell 64 éves urát most New Yorkban állították bíróság elé, mert Mexikóban nem sok esély lenne az elítélésére.
Szülőföldjén kétszer is megszökött a “szigorúan ellenőrzött börtönből”. Egyszer úgy, hogy emberei alagutat fúrtak a börtön alá. 78 rendőr és fegyőr volt benne a nagyhatalmú drogbáró szökésében. Állítólag kétmillió dollárba került a szökés, ami aprópénznek számított a Köpcös  számára. A Forbes ugyanis egymilliárd dollárra tette a vagyonát és ezzel benne volt az első tízben Mexikóban. Ahol nagyon sokan élnek a drogból.

“Nálunk, aki élni akart, az belevágott a drog bizniszbe.” Ezt a vallomást a Sinaloa kartell ura Sean Pennek tette. A jeles hollywoodi színész meginterjúvolta őt a Rolling Stone magazin számára. A hiúság lett a veszte El Chaponak. A Rolling Stone interjút ugyanis a kábszer ellen küzdő amerikai rendőrök is olvasták, és dührohamot kaptak. Pedig a most 64 éves drogbáró csak azt mondta el, amit mindenki tudott, aki csak egy kicsit is belekóstolt a drog bizniszbe.

A Köpcös koldusszegény családban született. A faluban még iskola sem volt, ezért tanulással nemigen fáradozott. Már fiatalon azt csinálta, amit már az apja és a családban szinte mindenki: kábítószert termesztett és adott el. Aztán belépett a klánba, ahol gyors karriert csinált, mert villámgyorsan és határozottan gyilkolt. A Keresztapa (El Padrino) sofőrje és testőre lett. Amikor az amerikai és mexikói zsaruk elkapták a nagy főnököt, a birodalmat felosztották. A Köpcös kapta meg szűkebb pátriáját, a Sinaloa vidéket, mely azután a klán neve is lett.

“Repülőgépeink és tengeralattjáróink is vannak” – így dicsekedett Sean Pennek a drogbáró, akinek imponált, hogy egy híres hollywoodi színésznek mesélhet arról, hogy a semmiből milyen magasra jutott. Mégis hogyan? Vetélytársait irgalmatlanul megölette olykor családjukkal együtt. A bosszú sem késlekedett, El Chapo helyett egy bíborost öltek meg a repülőtéren. A bíboros is köpcös volt, ez lett a veszte. A drogbáróra küldött gyilkosok összetévesztették a két kis embert. El Chapo megúszta, a bíboros nem. Emiatt is börtönbe került, de megszökött. A hálózat hatékonyan működött. A Köpcös elmondta Sean Pennek azt, amit mindenki tudott Mexikóban: a rendőrök és a bírák megkenhetőek. Nem is tőlük tartott a Sinaloa kartell ura, hanem a vetélytársaktól. A Forbes szerint 1 milliárd dolláros vagyonát kénytelen volt növekvő mértékben a saját maga és családja biztonságára fordítani. Ezért lekerült a szuper gazdagok listájáról Mexikóban. Három házasságból kilenc gyermeke van, így érthető, hogy drága a biztonság.

Csak hétéves iker gyermekei látogathatták a börtönben. Az amerikaiak megunták, hogy az USA piacát droggal elárasztó Köpcös Mexikóban akkor szökik meg a börtönből amikor akar. Kérték a kiadatását, és ez meg is történt. Az Egyesült Államokban csakugyan szigorúan őrzik: még a feleségét sem engedték be hozzá a vizsgálati fogság idején. Csak a hétéves ikrei beszélhettek az apjukkal. Meg persze az ügyvédje, hiszen az mindenkinek jár az amerikai igazságszolgáltatásban.

El Chapo ma már az árnya önmagának. Az amerikai börtönök megtörik a legelszántabb bűnözőket is. A Köpcös  állandóan panaszkodik. Minden nap hányok, rémes állapotban vagyok – írta rendszeresen a bírónak. Aki igen figyelmesen ügyelt az esküdtszék kiválasztására, nehogy a klán vezér megvásárolt emberei döntsenek Mexikó legveszélyesebb drogbárójának sorsáról. Az ítélet aligha lehet kétséges. Mint ahogy az sem, amit Sean Pennek nyilatkozott annak idején az akkor még magabiztos drogbáró: ez óriási biznisz. Ha lelőnek vagy elfognak más áll a helyemre. Ez minden bizonnyal már meg is történt.

A mexikói klánok úgy szerezték meg a hatalmas USA piacot, hogy Escobart az amerikaiak eltették láb alól Kolumbiában. Amíg Escobar élt, addig Kolumbia volt a fő szállító, Mexikó csak tranzit országnak számított. Amint Escobar meghalt, színre lépett a mexikói “tranzit legénység” és likvidálta a kolumbiaiakat. Így kezdődött a mexikói klánok uralma az USA drog piaca felett. Ezt használta ki a most 64 éves Köpcös, aki a Sinaloa kartell élén a mexikói drog biznisz koronázatlan királya volt. Mára koronáját és szabadságát elveszítve immár csak egy szánalmas roncs, akire a bíróság New Yorkban minden bizonnyal olyan ítéletet mond ki, hogy hátralevő napjait börtönben töltheti. Ami persze nem egy életbiztosítás. A bostoni ír maffia nyugalmazott főnökét kilencvenedik életévében verték agyon a börtönben azoknak a vetélytársaknak az emberei, akiknek rokonait az ő parancsára tették el láb alól egy szigorúan őrzött fegyházban az Egyesült Államokban. Ez akár a Köpcössel is megtörténhet.

Lefegyverezték a drogkartelleknek dolgozó rendőrséget

0

Életveszélyessé vált Acapulco, a korábban népszerű üdülőhely Mexikóban, mert a kábítószerkartellek emberei a nyílt utcán gyilkolták egymást. A rendőrség nem tett ez ellen semmit, ugyanis lefizették a vezetőiket.

Guerrero állam belügyminisztere közölte: korlátlan ideig az állami és a szövetségi rendőrök veszik át a helyi rendőrség funkcióit.

A helyi rendőröket tengerészgyalogosok fegyverezték le,

a vezetőket őrizetbe is vették.

A 800 ezres Acapulco tartja a gyilkossági rekordot Mexikóban: 100 ezer lakosra 103 emberölés jut. Mexikó pedig amúgy az egész világon az első a gyilkosságok számát tekintve: tavaly több mint 30 ezer embert öltek meg az országban.

A gyilkosságok nagy része a drogkartellekhez kötődik,

amelyek sok rendőrt is alkalmaznak.

Acapulcóban viszont most két rendőri vezető elleni is vádat emelnek.

Trump vagy tramp?

Nem olyan egyszerű erre rávágni a választ. Az első  az USA elnöke lenne ugyebár, csak hát tömeggyilkos diktátorokat ölelget és ajnároz, miközben a legcivilizáltabb  országokban lévő szövetségeseit megalázó módon kezeli.

Kapkod minden döntésében,  nála láthatólag semmi sincsen előkészítve  ,átgondolva. Menekülnek is az emberek tőle  minden pozícióban.

Mostanában éppen kajánul élcelődik Németország küzdelmén az Európai Unió egybetartására és azt a menekült problémát próbálja a németek nyakába  sózni, amelyet jórészt az USA közel-keleti és afrikai politikája idézett elő. Nem sok túlzással azt mondhatná Európa az USA-nak, hogy egye meg amit főzött.

Arról nem is beszélve, hogy a nagy kioktató tudhatná, hogy az USA -ban lényegesen több olyan menekült van mint Európában akikről azt sem tudják hányan vannak, honnan  jöttek , éppen hol vannak?

 Abban hogy tegnap jelentős baloldali győzelem született a mexikói elnökválasztáson, bizonyára nem kis része volt Trump állandó  Mexicot  fenyegető  magatartásának is. A valós napi gondok ellenére  nem biztos, hogy az állandó konfrontáció  a bölcs dolog egy potenciálisan 200 milliós szomszéddal  szemben ,akinek mellesleg kiváló falmászók a lakosai.

Okos ember előre néz , főleg egy olyan országban ahol,a 2 év alatti gyermeket több, mint a fele  máris etnikai származású.

Az USA külpolitikája amúgy is  hemzseg a bravúros tévedésektől, elég ha csak a számunkra is könnyen átlátható ukrajnai  helyzetre gondolunk.

Jó 5-6 évvel ezelőtt elkezdték feltüzelni ( bevonva az EU-t is) az állítólagos akkori ukrán ellenzéket( valójában egy másik korrupt politikai elitet) és a lakosságot, hogy ideje fellázadni , tüntetni, stb, de hogy kik ellen azt nem részletezték.

Azt hitték naivul, hogy Oroszország szomszédságában  megtehetik ezt egy országban. Az időzítés is álságos volt, a szocsi téli olimpia előtti időszak, gondolván ezt lebénítja az oroszokat. Nos, nem volt nehéz megjósolni, hogy az Oroszország  visszacsap , ráadásul el is vették Ukrajnától azokat a területeket, amelyekről mellesleg l nem alaptalanul gondolták, hogy az őket illeti.

Kabaréban illik  de sajnos elképzelte, hogy Ukrajna lesre futtatása után még szentesítheti is Trump az oroszok által szerzett területeket.

Az ukránok egy életre  megtanulhatták, hogy a kibicnek tényleg semmi sem drága.

Az ámokfutás folytatódik, Trump szeszélyein kívül az USA külpolitikát az irányítja ami jó a veje , Kusher  gazdasági érdekeinek vagy az őt hatalomra segítő kétes hírű havernak( crony) Netanajunak.

Az egész külpolitika egy szürreális rémálom lett, sajnos az egykori szépségverseny rendező nem tudott eddig  szintet lépni. Annyival rosszabb is a helyzet, hogy  már szép lányok sincsenek, , az elnök maga flangál a kifutón.

Mostanában egyre több jele van annak is, hogy már maga a civilizáció is zavarja az elnököt, hiszen mi más oka lehetne, hogy a EU  puszta léte is kirohanásokra készteti. Leplezetlen célzásokat tesz arra , hogy nem volna  ellenére az EU felbomlása vagy a  NATO véd ernyő levétele  Európáról.

Apropó NATO! Lehet, hogy nem is ártana egy kicsit megpiszkálni , hogy mennyiben felelős az USA olajérdekek vezérelte hódító katonapolitikája a kiadásokért, mert az európai érdekek védelme nem kívánna emelést. Lehet, hogy  jobban járna Európa egy saját katonai szövetséggel, legalább nem kellene asszisztálni számára teljesen érdektelen amerikai katonai akcióhoz szerte a világban.

Hagyományos fegyverek terén semmi nem veszélyezteti Európát, nukleáris téren  pedig egyrészt  elemi érdeke az USA-nak megvédeni Európát másrészt most sem tudná megakadályozni, hogy egy nukleáris csapás esetén 10-15 rakéta elérje Európát!

Amúgy meg Európa bármikor fel tudja pörgetni a rövidtávú nukleáris rakétaprogramját  amivel elrettentheti Oroszországot, mert  ne kerteljünk, róla van szó.

Ezzel a magatartásával  viszont már komoly nemzetbiztonságot jelent Trump személye az USA számára is, hiszen Európa biztonsága  akkor is az USA biztonságának az alapja , ha ezt Trump és szűkebb környezete nem így látja.

Az USA ma a legnagyobb és legerősebb  ország,  különleges felelőssége lenne az egész föld sorsáért, békéjéért, jövőjéért. Egyenlőre  azonban  fogy a hit abban, hogy ezt a szerepet be tudja tölteni.

 Ráadásul a  fák  magában az USA-ban  sem  nőnek az égig. Tudja ezt a befolyásos elit az ottani   politikai arénában  és  valószínűleg csak azért nem  mozdították el  eddig Trumpot ,mert az ártana a republikánus párt érdekeinek,  esélyeinek a következő választásokon stb.

Pedig a helyzet az USA-ban is egyre romlik,  a napi 10 ostoba Trupm Twitter  üzenet és pózoló  nagyot mondás ellenére.

Külön kérdés, hogy a Twitter meddig gondol szabad teret adni   odakozmált  politikusok napi ökörségeinek szerte a világban. Ha sokáig , félő hogy csak a politikusok fogják használni, burjánzó jelenlétük már így is taszítóvá teszi a Twittert. .

Trumpnak  jobb  lenne inkább saját portája előtt sepregetnie,  mert romlanak  a bevándorolók és  a fekete lakosság életkörülményei , egészségügyi ellátása, stb.

Lehet nagyokat mondani , ostobaságokat elrendelni, de ki tudja hova vezet a pózolás és  kakaskodás?

Nem biztos hogy túlélne az USA rendszere megint  egy 2 milliós fekete és bevándorló gyülekezet pikniket  a Fehér Ház előtt.

Marad tehát nyitott a kérdés, hogy ez a fickó Trump vagy csak tramp?

Akárhogy is, Trump  egyben  erkölcsi probléma  is lett! Szóba állni vele vagy sem? Idáig jutottunk! 

Hihetetlen fordítás a vb eddigi legjobb meccsén

0

Brazília magabiztosan verte Mexikót, a belgák pedig a vb eddigi legjobb meccsén 2-0-s hátrányból fordítottak az utolsó másodpercben Japán ellen. A két győztes egymás ellen játszik a negyeddöntőben.

A mai első nyolcaddöntőt Brazília és Mexikó játszotta. A kezdés után a brazilok magabiztossága gyorsan elszállt, a bátor játékot felvállaló mexikóiak pár húzásból felértek a kaouhoz, és veszélyt is teremtettek.

A 25. percben aztán Neymar remek csel után teremtett helyzetet, ez pedig felébresztette az addig tanácstalan brazilokat, egyre nagyobb lett a mezőnyfölényük, helyzeteket is kialakítottak, főleg a remekül játszó Williannek köszönhetően, de a mexikói kapus, Ochoa magabiztosan védett.

Fotó: MTI/EPA/Wallace Woon

A második félidő elején viszont már ő is tehetetlen volt, Neymar sarokkal tette a labdát Willian elé, aki elhúzott a mexikói védők mellett, majd középre tette a labdát, az érkező Neymar pedig becsúszva a kapuba lőtt.

A brazilok ezután hamar eldönthették volna a meccset, de

Ochoa ismét nagyokat védett.

A mexikóiak viszont hiába szervezték át a csapatot, nem nagyon jutottak helyzetig a remekül védekező brazilok ellen. Egy idő után a brazilok az időt is elkezdték húzni, egyre több volt a fetrengés, a színészkedés, igaz, a mexikóiak többször is keményen odaléptek.

Végül pár perccel a vége előtt eldőlt a meccs: Neymar futott el a baloldalon, hanyag mozdulattal kapura tette a labdát, Ochoa ugyan megint védett, de a labda a nem sokkal korábban csereként beállt Roberto Firmino elé került, ő pedig az üres kapuba lőtt. Ezzel egy nagyon jó meccsen

Brazília 2-0-re nyert.

Mexikó sorozatban hetedszer esett ki a 16 között, Brazília viszont sorozatban hetedszer jutott be a legjobb 8 közé.

A másik nyolcaddöntőt Belgium és Japán játszotta, és

a vb eddigi legjobb meccse lett belőle.

Előzetesen mindenki a végső győzelemre is esélyesnek tartott, 22 meccse veretlen Belgium sikerét várta, de a japánok bátran kezdtek, már az ellenfél térfelén letámadtak, majd kicsit visszaálltak, de a belgák nem igazán tudtak helyzetet kialakítani.

A második félidő elején váratlanul vezetést szereztek a japánok: Sibaszaki indításánál Vertonghen nagyot hibázott, elengedte a labdát, Haragucsi Genki pedig előbb kicselezte, majd jobbról nagyon pontosan kilőtte a hosszú sarkot.

Majdnem rögtön jött az egyenlítés: Hazard kapufát lőtt. A japánok viszont gyorsan megszerezték második góljukat: az élete egyik leggyengébb meccsét játszó Kompany röviden szabadított fel, Kagava néhány csel után letette a labdát Inui Takasinak, aki 20 méterről kilőtte a bal alsó sarkot – a kapusnak esélye sem volt.

A kétgólos hátránytól láthatóan megzavarodtak a belgák,

a sztárok közül De Bruyne eleve nagyon gyenge napot fogott ki, Hazard és Lukaku pedig hiába küzdött nagyot, a japánok rendkívül szervezetten védekeztek. Roberto Martinez szövetségi kapitány ekkor kettőt cserélt, beküldte Marouane Fellainit és Nacer Chadlit – később derült ki, hogy ez mekkora húzás volt.

A belga szépítés is kicsit váratlan volt, egy szerencsés és egyben rendkívül látványos gól hozta meg: egy szöglet után egy felpörgő labdát az első gólnál hibázó Jan Vertonghen a 16-os bal oldaláról, az ötös magasságából valószínűleg középre akart fejelni, de az mindenki fölött elszállt és a hosszú sarokba esett.

Öt perccel később pedig Hazard szép csellel fordult le a védőjéről, a beadásából pedig Fellaini egy újabb fejessel kiegyenlített – a lélektani előny ezzel a belgákhoz került, akik több veszélyes támadást is vezettek, de a japánok sem adták fel, nekik is voltak helyzeteik.

Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

Az utolsó percekre aztán tovább fokozódott az őrület. Előbb Kavasimának 10 másodpercen belül kellett két nagyot védeni, Chadli, majd Lukaku fejesénél, utána viszont Courtoisnak kellett figyelnie egy megpattanó labdánál.

A bíró négy perc hosszabbítást jelzett, már ennek is a vége közeledett, amikor Honda úgy döntött, hogy 35 méterről kapura lő egy szabadrúgást – Courtois-nak kellett ismét nagyot védenie. A szögletet aztán magabiztosan lehúzta, sőt, azonnal indított, a belgák 10 másodperc alatt végigrohantak a pályán, Meunier lapos beadását Lukaku okosan elengedte, így a másik cserének, Chadlinak csak a kapuba kellett gurítania.

Ezután már a középkezdésre is alig volt idő, szó szerint

az utolsó másodpercben nyert Belgium 3-2-re.

A lefújás után a belga játékosok vigasztalták a síró japánokat a pályán.

Az elődöntőbe jutásért Brazília-Belgium meccset rendeznek majd.

Bombameglepetés a foci vb-n: máris kiestek a németek

0

Kilátástalan játékkal 2-0-ra kikaptak Dél-Koreától a németek, így végül csoportjuk utolsó helyén végeztek. Svédország 3-0-ra verte Mexikót, de mindkét csapat továbbjutott. A brazilok megverték a szerbeket, így csoportelsők lettek, mögöttük a Costa Ricával döntetlent játszó svájciak mentek még tovább – az a meccs egy komikus büntetővel zárult.

A svédek elleni drámai, utolsó pillanatban elért győzelem után a világbajnoki címvédő németek sorsa a saját kezükben volt: egy győzelemmel az eddig pont nélküli Dél-Korea ellen biztosíthatták volna továbbjutásukat, sőt, adott esetben ehhez a döntetlen is elég lett volna. Ennek megfelelően már a meccs elején mezőnyfölényt alakítottak ki, de a dél-koreaiak ellentámadásai is veszélyesek voltak.

Sőt, a legnagyobb helyzet is a koreaiak előtt adódott: Neuer kiejtette egy szabadrúgást, de még az utolsó pillanatban el tudta piszkálni a berobbanó csatár elől.

A németek mezőnyfölénye egyre nagyobb volt,

de komoly helyzetet nem sikerült kialakítani. A második félidő elején már igen, ezeket viszont sorra kihagyták. Mivel közben a svédek megszerezték a vezetést a másik meccsen, a németek tudták: gólt kell lőniük. A játékuk viszont egyre görcsösebbé vált, és hiába alakítottak ki helyzeteket, azokat továbbra is kihagyták.

A hosszabbításban, a 93. percben aztán a már szinte minden erejükkel a védekezésre koncentráló koreaiak megszerezték a vezetést: egy szöglet után Kim Jong-gvon elé pattant a labda, ő pedig a hálóba lőtt. A partjelző ugyan lest jelzett, de szólt a videóbíró: kiderült, hogy Kroos lábáról került Kim elé a labda, így érvényes volt a gól.

Vagyis a németeknek már két gól kellett volna, még

a kapus, Neuer is előrement, cselezés közben azonban elvesztette a labdát,

amelyet az egyik védő előrevágott, Szon Heung-min viszont befutotta és az üres kapuba gurított. Ezzel

2-0-ra nyert Dél-Korea.

Németország pedig a csoport utolsó helyén végzett. A németek 1938 óta nem estek ki a csoportkörben, sőt, mindig legalább a legjobb nyolc közé jutottak.

Mario Gomez sem tudott gólt lőni.
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Az ezzel egyidőben rendezett másik meccsen, a mexikóiaknak egy pont már a biztos továbbjutást jelentette volna, a svédeknek viszont ehhez győzniük kellett.

A meccs a világbajnokságok történetének leggyorsabb sárga lapjával indult:

Jesús Gallardo már a 15. másodpercben kapott egyet.

Ezt követően a svédek kerültek fölénybe, helyzeteik is voltak, sőt, a félidő közepén büntetőt reklamáltak, de a bíró videózás után nem értett egyet velük.

A második félidő elején aztán a svédek megszerezték a vezetést: Claesson borzasztó gyengén lőtt kapura középről, de a labda így az előrehúzódó balhátvéd, Ludwig Augustinsson elé került, aki megszerezte első gólját a válogatottban. Nem sokkal később Moreno buktatta Berget a 16-oson belül, a büntetőt Andreas Granqvist magabiztosan belőtte.

Innentől kezdve a mexikóiaknak kellett nagyon hajtani, mert a másik meccsen egy német gól az ő kiesésüket jelentette volna. Nagy helyzeteket azonban nem tudtak kialakítani, sőt, egy komikus öngóllal végleg eldőlt a meccs: egy bedobást fejjel megcsúsztatott Thelin, ezzel megzavarta Edson Álvarezt, aki egészen suta mozdulattal a saját kapujába lőtt. Így

3-0-ra nyertek a svédek,

de a németek veresége miatt Mexikó is továbbjutott. Az utolsó percekben már a mexikói szurkolók is inkább a másik meccs eredményére figyeltek, és hatalmas ünneplésbe kezdtek a koreaiak első góljánál.

Az F csoport végeredménye:

1. Svédország, 6 pont, gólkülönbség: 5-2
2. Mexikó, 6 pont, gólkülönbség: 3-4
3. Dél-Korea, 3 pont, gólkülönbség: 3-3
4. Németország, 3 pont, gólkülönbség: 2-4

Paulinho emelésénél csak Coutinho passza volt szebb.
Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A braziloknak egy pont is elég lett volna a továbbjutáshoz, a szerbeknek viszont győzni kellett ehhez (vagy döntetlen esetén bízni egy nagyarányú svájci vereségben).

A meccs sérüléssel indult,

a brazil Marcelót tíz perc után le kellett cserélni.

A brazilok játszottak fölényben, de nagyobb helyzetek nélkül, míg végül fél óra után Coutinho zseniális indítását Paulinho szép mozdulattal emelte át a kapus felett.

A második félidő elején volt néhány jó percük a szerbeknek, de aztán a meccs végleg eldőlt, amikor Neymar szögletét Thiago Silva a kapuba fejelte. Innentől kezdve a brazilok, elsősorban Neymar révén, már színezték a játékot, és ebben a szerbek is partnerek voltak, legalábbis annyiban, hogy nem kezdtek el rugdosódni. Végül

2-0-ra nyertek a brazilok.

A svájciak úgy léptek pályára a már kiesett Costa Rica ellen, hogy tudták: ha nyernek, biztosan tovább jutnak. Ennek ellenére Costa Rica-i rohamokkal és a svájci kapus parádéjával kezdődött a meccs: Borges fejesénél

Yann Sommer a torna talán legnagyobb védését mutatta be,

Colindres lövésénél pedig szerencséje is volt, hogy az a kapufáról a gólvonal elé pattant.

A svájciak ezután fokozatosan átvették a játék irányítását, és első kaput eltaláló lövésükből gól is lett: egy beadást Embolo fejelt vissza Blerim Dzemaili elé, aki a kapuba bombázott.

A második félidő elején viszont Campbell szögletét Kendall Waston fejelte a kapuba. Ez azt is jelentette, hogy

a vb-n minden csapat szerzett legalább egy gólt.

A meccs végén aztán felpörögtek az események. Előbb újra megszerezték a svájciak a vezetést, Zakaria beadása után Josip Drmic lőtt gólt.

A rendes játékidő letelte után Costa Rica 11-est kapott, de ezt a videóbíró jelzésére les miatt visszavonták. Nem sokkal később viszont már a videóbíró sem mentette meg a svájciakat, miután Zakaria fellökte Campbellt. A büntetőt ugyan Bryan Ruiz a felső lécre rúgta, de onnan a labda a kapus fejére, majd a hálóba pattant. Így

2-2 lett a meccs vége.

A svájciak ezzel továbbjutottak, amiatt viszont bosszankodhatnak, hogy két alapemberük, Lichsteiner és Schär is megkapta második sárga lapját, így nem játszhatnak a következő meccsen.

Az E csoport végeredménye:

1. Brazília, 7 pont, gólkülönbség: 5-1
2. Svájc, 5 pont, gólkülönbség: 5-4
3. Szerbia, 3 pont, gólkülönbség: 2-4
4. Costa Rica, 1 pont, gólkülönbség: 2-5

A nyolccaddöntőben Brazília-Mexikó és Svédország-Svájc meccseket rendeznek majd.

Az utolsó pillanatban menekültek meg a németek, Maradonát másolta a belga csatár

0

Másodpercekkel a vége előtt nyerték meg a svédek elleni meccset a németek, ezzel megmaradtak továbbjutási esélyeik. Óriásit hibázott a videóbíró az első félidőben, teljesen egyértelmű büntetőt nem kaptak meg a svédek. Mexikó Dél-Koreát, Belgium Tunéziát verte, Romelu Lukaku megint két gólt lőtt, egymást követő vb-meccseken ez utoljára Maradonának sikerült. Már most több büntetőt ítéltek a vb-n, mint négy éve az egész tornán.

A belgák nagy lendülettel kezdték meccsüket Tunézia ellen, Eden Hazard gyorsan kiharcolt egy 11-est, amelyet be is lőtt. A vb-n ez volt a 13. büntető – négy éve Brazíliában az egész torna alatt volt ennyi.

Lukaku első gólja
Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Párt perccel később Romelu Lukaku növelte az előnyt. Ezután, elég váratlanul, a tunéziaiak szépítettek, egy szabadrúgás után Dylan Bronn fejesével.

Kiegyenlítettebb lett a meccs, közben

sérülés miatt két tunéziait is le kellett cserélni.

Mindkét oldalon voltak helyzetek, majd az első meccsen is duplázó Lukaku a szünet előtt újabb gólt szerzett. Egymást követő meccseken utoljára Diego Maradona szerzett egynél több gólt, még 1986-ban.

A második félidőben Hazard is megszerezte második gólját. A belgáknak egyre több volt a helyzetük, a csereként beállt Michi Batshuayi viszont sorra hagyta ki, míg végül neki is sikerült gólt lőnie. A végeredményt Vahbí Hazrí állította be az utolsó percben, így az eddig legtöbb gólt hozó meccsen

5-2-re nyert Belgium.

A nap második meccsét az első fordulóban Németországot verő Mexikó játszotta a korábban a svédektől kikapó Dél-Koreával. Itt pedig az első félidő közepén megszületett a torna 14. büntetője: a mexikóiak kapták, miután az egyik koreai védő kézzel ütött egy beadásba. A 11-est Carlos Vela be is rúgta.

Ezután is főleg mexikói helyzetek, amelyek viszont kimaradtak. A második félidőben a koreaiak egyre jobban kinyíltak, voltak helyzeteik, de a mexikói kontrák veszélyesek volt és az egyikből Javier Hernández megszerezte a második gólt. Az utolsó percekben Szon Heung Min még egy szép távoli lövéssel szépített, de így is

Mexikó nyert 2-1-re.

A németeknek ezek után nyerni kellett a svédek ellen, egy esetleges vereség ugyanis már most biztossá tette volna a kiesésüket. Ennek megfelelően nagy iramban és német fölénnyel kezdődött a meccs, de csak kisebb helyzetekig jutottak, közben pedig a svéd kontrák is veszélyesek voltak.

Az egyiknél

a vb-n már nem először hibázott hatalmasat a videóbíró:

a kilépő Berget Boateng ellökte és fel is rúgta, a bíró nem látott szabálytalanságot, a visszajátszás azonban teljesen egyértelmű volt – a videóbíró érthetetlen módon mégsem jelzett.

A félidő közepén mégis a svédek szerezték meg a vezetést, méghozzá

a vb egyik legszebb góljával:

Kroos saját térfelén eladta a labdát, a beívelést Ola Toivonen mellel levette, majd gyönyörűen átemelte Neuert (a sokadik visszajátszás után sem volt egyértelmű, hogy a becsúszó Boateng lábán felperdült-e a labda).

Toivonen gólja
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Messzara

A meccs ezután is ugyanúgy nézett ki: nyomtak a németek, de igazából helyzet nélkül, a svéd kapusnak egy megpattanó lövésnél kellett először védenie. Egy svéd kontránál viszont Hector az utolsó pillanatban mentett sarokkal, a félidő utolsó percében pedig Neuernek kellett bravúrral védenie Berg fejesét.

A második félidőt viszont szerencsésen kezdték a németek: egy megpattanó beadás Marco Reus térdéről került a kapuba,

ezzel sikerült egyenlíteniük.

Ezután nyomasztó volt a német fölény, a svédek szervezetten (és sportszerűen) védekeztek, de egyre jobban fáradtak, kontrázni se nagyon volt már erejük. A németek most már eljutottak helyzetekig, ezeket azonban sorra kihagyták.

Sőt, pár perccel a vége előtt emberhátrányba kerültek, miután Boateng megkapta második sárga lapját. Ezután pörögtek fel az események: Gomez fejesét nagy bravúrral védte a svéd Olsen, Brandt távoli lövése pedig a kapufát találta el.

A győzelmet végül a svédek cseréinek köszönhették a németek: egy ellentámadásnál Guidetti ahelyett, hogy középre passzolt volna a teljesen üresen érkező csapattárshoz, rossz szögből gyengén kapura lőtt, utána pedig Durmaz abszolút feleslegesen szabálytalankodott a saját 16-osánál, a szabadrúgás után pedig az első gól előtt hibázó Toni Kroos nagyszerűen csavart a kapuba, már a 95. percben. Így

2-1-re nyertek a németek.

A csoportban viszont szinte még bármi megtörténhet: Mexikónak 6, Svédországnak és Németországnak 3-3, Dél-Koreának 0 pontja van.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK