Kezdőlap Címkék Hajdú

Címke: hajdú

Győztes polgármesterek – mennek, vagy maradnak?

0

Több olyan polgármester is indult a 2018-as országgyűlési választáson, akik listán, vagy egyéni jelöltként bejutottak a parlamentbe, és ezért választaniuk kellett a két tisztség között.

Azt már korábban tudni lehetett, hogy Karácsony Gergely zuglói polgármester, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje polgármesterként Zuglóban folytatja, a listán szerzett mandátumáról szombaton dönt a Párbeszéd taggyűlése.

Ezzel szemben Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, aki a Fidesz egyéni jelöltjeként Budapest 6-os számú választókerületében indult és győzött, beül a parlamentbe. Olyannyira, hogy „friss képviselőként” egyből a Lázár János kancelláriaminiszterségét „megöröklő” Gulyás Gergely helyett ő lesz a Fidesz frakcióvezetője.

Hajdu László a DK, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltjeként indult és nyert a budapesti 12-es számú választókerületben – ez a XV. és a IV. kerület egy részét jelenti. Miután Hajdu László beült a DK 9 fős frakciójába, a hatályos rendelkezések értelmében az ő helyére is új, időközi választást kell majd kiírni.

A Független Hírügynökség utánanézett, hogy az országgyűlési választáson győztes vidéki települések polgármesterei hogyan döntöttek: polgármesterként, vagy országgyűlési képviselőként dolgoznak-e tovább.

Janiczak Dávid, a Jobbik ózdi polgármestere egyéni jelöltként nyert a választáson. Ő fölvette a mandátumát, majd vissza is adta, vagyis, polgármester marad, az ő mandátumának a sorsa majd időközi választásin dől el. Fülöp Erik (Fidesz) tiszavasvári polgármester a jövőben országgyűlési képviselő lesz, míg Gémesi György, az LMP által támogatott gödöllői polgármester megtartja a posztját, s a Budapesthez közeli város vezetőjeként dolgozik tovább. Mivel Gémesi listán jutott be a parlamentbe, az ő mandátumának a sorsáróll az Új Kezdet, vagy LMP dönt.

Kont Ferenc a Fidesz színeiben mandátumot szerzett szerencsi polgármester lemondott városvezetői tisztségéről – őt már ünnepélyesen el is búcsúztatták, s a parlamentben folytatja politikai pályafutását.

Május 1-jén az ország az uniós csatlakozást is ünnepli

0

A Demokratikus Koalíció szerint, aki a baloldali ellenzéki pártokra szavazott az áprilisi országgyűlési választáson, az Európára szavazott. A párt XV. kerületi majálisi sajtótájékoztatóján Hajdu László polgármester azt mondta, hogy május 1-én az ország az uniós csatlakozást is ünnepli. Ez a kerület Európára szavazott, tette hozzá.

Nemes Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) korábbi elnöke azt hangsúlyozta, hogy a munka törvénykönyvének és a sztrájktörvénynek a megváltoztatása kiszolgáltatottá tette a munkavállalókat. Szomorúnak nevezte, hogy az uniós csatlakozás évfordulóján arról kell beszélni, hogy

„porig alázták a szociális párbeszédet ebben az országban”.

Azért kell dolgozni, hogy a munkának újra legyen becsülete, hogy a szakszervezeteknek újra legyen joguk tárgyalni, és újra fel kell építeni a szociális párbeszéd intézményrendszerét.

Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom vezetője azt mondta, hogy az Orbán-rendszerben magukra hagyták a munkásokat. Bejelentette, hogy a DK-val kötött szövetségüket tovább akarják folytatni, többek között az önkormányzati választáson is.

Lemondott a DK vidékpolitikusa

0

A következő országgyűlésben a Demokratikus Koalíció 9 fős frakcióval vesz részt.

Hajdu László a XV. kerületben, Oláh Lajos az VI-VII. kerületben, Varju László Újpesten szerzett mandátumot. A párt ma azt közölte, hogy a listán mandátumot szerző 6 képviselő közül hárman, Molnár Csaba, Niedermüller Péter és Ara-Kovács Attila a listán utánuk következőnek adják át mandátumukat.

Így a DK frakcióját, a már felsorolt egyéni győztesekkel együtt a következők fogják alkotni: Gyurcsány Ferenc, Varju László, Vadai Ágnes, Oláh Lajos, Hajdu László, Székely Sándor, László Imre, Gréczy Zsolt, Arató Gergely.

A DK közleményben tudatta, hogy „miközben a vidék Magyarországa lett az Orbán-kormány rombolásának egyik legnagyobb kárvallottja, és látva, hogy ennek az elmúlt években közösen sem tudtunk gátat szabni, és a vidéki szavazók zömét az Orbán-rendszerrel szembenálló ellenzék mögé állítani,” Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció alelnöke, vidékpolitikusa megbízatásáról lemondott.

Együtt: Ezt már nem kenheti a menekültekre Semjén Zsolt!

0

Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke felháborítónak tartja, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyarok által elkövetett szexuális zaklatásos eseteket is menekültek elleni gyűlöletkeltéssel próbálja elterelni.

A Magyar Nemzet arról kérdezte Semjén Zsoltot, a KDNP elnökét, hogy az elmúlt napokban világot látott szexuális zaklatásos esetek után indít-e a kormány felvilágosító kampányt az ilyen ügyek elkerülése érdekében. Semjén erre úgy reagált, hogy “az a helyzet, hogy ezek el fognak törpülni amellett, amikor majd iszlám tömegek lesznek itt”.

Hajdu Nóra szerint a miniszterelnök-helyettes kijelentései jól bizonyítják, hogy Orbán Viktor és macsó kormánya nem tudják és nem is akarják megoldani az ország valódi problémáit. Szerinte vérlázító módon nem akarnak fellépni a családon belüli, nők elleni erőszak ellen, ezért próbálják ezt is a menekültekre kenni. Pedig Magyarországon olyan súlyos a nők elleni és családon belüli erőszak, hogy abba hetente egy nő és havonta egy gyermek belehal, ezeket az eseteket pedig nem menekültek követik el.

Semjén Zsolt Hajdu Nóra szerint nem bagatellizálhatja el ezt a tényt és nem terelheti el a témát újabb menekültek elleni gyűlöletkeltéssel. Közleményében azt írja: Itt az ideje, hogy az Isztambuli Egyezményt a kormány a magyar jogrendbe illessze, így végre Magyarországon is látványosan csökkenjen a nők elleni és családon belüli erőszak.

A sajtószabadságért tüntettek Budapesten

0

Az ellenzéki pártok túl sokat viaskodnak egymással, és sokszor úgy látszik, hogy képtelenek együttműködni – mondta a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, miniszterelnök-jelöltje vasárnap Budapesten, a Függetlenség Napja néven meghirdetett ellenzéki tüntetésen.

A demonstráción, amelyen a szabad sajtó támogatását kérték és a kormány leváltását ígérték a felszólalók, Karácsony Gergely azt mondta, a 2018-as választás után újra kell alapítani azt a Szent István-i államot, amit az elmúlt száz évben többször leromboltak.

Az államnak az a dolga, hogy védje a polgárokat a hatalommal, a munkásokat a tőkével, a jövőt pedig a jövő felélésével szemben. Ilyen államot kell építeni, és ennek az államnak Európában van a helye – szögezte le a zuglói polgármester.

A kormányzatot folyamatosan bíráló politikus arra is kitért, hogy

a jövő évi választásokig már kevés az idő,

de az ellenzéki pártok túl sokat viaskodnak egymással és sokszor úgy látszik, hogy képtelenek együttműködni.

Hajdu Nóra, a szervező Együtt alelnöke a Szabad sajtó úton összegyűlt néhány száz fős hallgatóság előtt – a sajtószabadság követelése mellett – a nemzeti együttműködés rendszerének felszámolását és egy igazságosabb, tisztességesebb ország létrehozását ígérte, ha kormányra kerülnek.

A jövő évi választásokról szólva hangsúlyozta, hogy az utolsó utáni pillanatig nyitva áll az ajtajuk minden új politikai erő előtt, amelynek szintén az a véleménye, hogy a 2010 előtti és utáni világot is meg kell haladni.

Vágó Gábor, a Magyar Korrupcióellenes Szövetség Egyesület alapító tagja arról beszélt, a jelenlegi hatalom újjáépítette a pártállamot, mivel ez a rendszer nem a nép, hanem a saját érdekeit szolgálja. Az ellenzék felelőssége egy olyan állam létrehozása, amely valóban a népet szolgálja, az állampolgárok pedig ezt a helyi szabad sajtó kiépítésével, támogatásával segíthetik.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK