Kezdőlap Címkék Gyógyszer

Címke: gyógyszer

Drasztikus gyógyszer adóemelés – újabb csapást mér az Orbán kormány az egészségügyre

Miközben minimális mértékben – 10%-kal – kívánja növelni az egészségügyi kiadásokat a jövő évi költségvetés addig brutális mértékben megemelik egyes gyógyszer fajták adóját. Emiatt egyes gyógyszergyártók kivonulhatnak a magyar piacról.

A támogatott, 10 ezer forint alatti termelői áras gyógyszerek adója 20%, efölött viszont az eddigi 28%-ról 40%-ra emelkedik az adó július elsejétől! Ha a nagy nemzetközi gyógyszergyártó cégek úgy döntenek, hogy ennyiért már nem éri meg Magyarországon árusítani a termékeiket, akkor kivonulhatnak a magyar piacról és ennek súlyos következményei lehetnek a gyógyszer ellátásban.

A 40%-os extra profit adót nem biztos, hogy kifizetik az új gyógyszereket előállító cégek, de a generikus gyógyszereket gyártóknak így biztosan nem éri meg Magyarországon maradni. Márpedig így komoly hiány alakulhat ki fontos gyógyszerekből Magyarországon.

Mindössze 9,7%-os növekedés az egészségügyi kasszában

Ennyivel számol jövőre a költségvetés, amely arra a fikcióra van felépítve, hogy az általános éves infláció 6%-os lesz. A nyugdíjak is ennyivel emelkednek miközben a gyógyszerek árának növekedése ezt biztosan meghaladja majd. Az egy főre jutó GDP növekedésnek így új, nem ortodox módszerét folytatja az Orbán kormány, amely ily módon bevallja a nemzeti együttműködés rendszerének egyik titkát:

az egészségügy elhanyagolása tudatos politikai döntés, melynek célja a túlságosan is nagy költségvetési kiadást jelentő nyugdíjas réteg létszámának csökkentése.

Az egy főre jutó GDP-t úgy is lehet növelni, hogy a lakosság létszáma folyamatosan csökken. A legtöbb egykori szocialista országban ez a helyzet: a rendszerváltás óta óriási a lakosság csökkenése egyrészt a kivándorlás miatt másrészt pedig mert sokkal többen halnak meg mint ahányan születnek.

A kiszolgáltatott népcsoportok, melyek az európai szegénységi küszöb alatt élnek, mégiscsak rászavaznak az Orbán kormányra, mert a magán egészségügy költségeit nem tudják vállalni. Marad az állami egészségügy, melyet a hatalom szisztematikusan alulfinanszíroz, mert hűséges nyugdíjas szavazó táborára csakis a választások idején van szüksége.

Fájdalomcsillapítás gyógyszerek nélkül? 5+1 módszer, ami segíthet

0

Akár nincs kéznél fájdalomcsillapító, akár csak nem szeretnénk gyógyszerhez nyúlni egy fejfájás vagy éppen ízületi panasz esetén, a fájdalmunkat szerencsére mesterséges hatóanyagok nélkül is enyhíthetjük. Hogyan csillapíthatjuk a fájdalmat gyorsan és hatékonyan? Mutatunk 5+1 bevált módszert!

1. Hideg vizes borogatás

Elsősorban fejfájásra és izomfájdalomra javasolt, hiszen a hideg víz megnyugtatja az idegeket. Csak fogjunk egy kisebb törölközőt, engedjünk rá hideg, de nem jéghideg vizet, majd néhány percig fedjük le vele a fájdalmas területet. Ha ízületi panasszal állunk szemben, rendszeresen borogassuk hideg vízzel vagy jegeljük az érintett területet, hogy elkerüljük a csípő- vagy térdprotézis beültetésének szükségességét.

Fejfájás esetén a homlokra és a tarkóra érdemes hidegvizes borogatást tenni

  • Így az idegpályán futó idegeket szó szerint lehűthetjük, és rövid időn belül enyhíthetjük a fájdalmat. Legyen szó migrénről vagy tenziós fejfájásról, a hidegvizes borogatással nem lőhetünk mellé, de súlyosabb panaszok esetén sajnos nem biztos, hogy önmagában elég lesz.

TIPP: Ha fejfájással küzdünk, fogyasszunk bőségesen folyadékot. Gyakran a hidratáció hiánya okoz gondot, ezért akár tompa vagy lüktető fejfájás keseríti meg a napunkat, óránként mindenképpen igyunk meg egy nagy pohár vizet.

2. Légzésgyakorlatok

A különböző légzésgyakorlatok szintén remek gyógyírt jelenthetnek a fájdalmakra. Gyakran a stresszes időszakokban csípődik be a derekunk vagy a hátunk, hiszen ilyenkor a feszültség miatt az izmok és az idegek is erősen megfeszülnek. Azonban fejfájás ellen is érdemes légzéstechnikával felvenni a kesztyűt.

Alkalmazzuk a doboz technikát!

  • Lélegezzünk lassan 4 másodpercig, majd szintén 4 másodpercig fújjuk ki a levegőt, és tartsunk ugyanennyi szünetet a levegővétellel. Ismételjük addig a gyakorlatot, amíg el nem áraszt minket a nyugalom. Ezt az egyszerű gyakorlatot a hétköznapokban is bevethetjük, ha úgy érezzük, hogy egy kis csendre és nyugalomra vágyunk a pörgős időszakokban.

3. Mozgás

A rendszeres mozgásnak milliónyi jótékony hatása van, ezek közül az egyik a fájdalomcsillapítás. Ugyanis a mozgás dopamint szabadít fel a szervezetben, amelyet boldogsághormon néven is ismerhetünk. Ez pedig a fájdalmat is csökkentheti, különösen a fejfájást. Tegyünk egy hosszabb sétát, vagy kapjuk fel a súlyzókat – a lényeg, hogy mozogjunk egy kicsit.

Izomfájdalom esetén csak óvatosan!

  • Izomhúzódás vagy izomszakadás fennállásakor elsősorban a pihenést tanácsos szem előtt tartani. Mozogni csak orvosi engedéllyel szabad, hiszen a sérült izmok az újbóli terhelés hatására akár teljesen el is szakadhatnak. Inkább várjunk néhány napot vagy hetet a mozgással, hogy egy újabb sérülés miatt ne kelljen hosszú hónapokat kihagyni.

4. Masszázs

Ízületi panaszok esetén a masszázs elsőrangú választás a vérkeringés serkentéséhez. Masszírozzuk meg óvatosan a fájdalmas vagy túlterhelt területet, és néhány perc után már kellemes enyhülést fogunk tapasztalni. A rendszeres masszázs és a gyógytorna, illetve a manuálterápia egyaránt hozzájárulhatnak az ízületi problémák hatékony kezeléséhez. Előzzük meg a csípő- és a térdprotézis beültetését, és masszírozzuk minden nap a fájdalmas régiókat.

5. Zeneterápia

A zenehallgatás szintén dopamint szabadít fel, és segíthet a kisebb mértékű fájdalmak leküzdésében. Hallgassuk tehát bátran kedvenc zenéinket, de ne túl hangosan. Ha a tanulmányokra szeretnénk hallgatni, akkor válasszuk a klasszikus, komolyzenéket, és indítsunk el egy Chopin vagy Beethoven lejátszási listát. A zenehallgatás garantáltan el fogja vonni a figyelmünket a fájdalomról.

TIPP: Keressünk a népszerű zenei platformokon klasszikus zenéket tartalmazó lejátszási listákat. Így nemcsak válogatott zenéket hallgathatunk, hanem számos új kedvencet is találhatunk – még akkor is, ha nem ez a műfaj a kedvencünk!

+1 Pihenés

Végül talán a leghatékonyabb módszer fájdalom ellen: a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, illetve pihenés. Ha fáj valamink, akkor a szervezetünknek időre van szüksége a regenerálódáshoz, ezért ha tehetjük, dőljünk le legalább néhány óra erejéig.

Pihenés közben a szervezetünk “karbantartási munkálatokat” végez, hogy mire felébredünk, már ne érezzünk fájdalmat. Gyakran egy kiadós alvással még a legerősebb fejfájásnak is búcsút inthetünk.

Mit tehetünk a könnyebb alvás érdekében?

  • Gondoskodjunk a megfelelő hőmérsékletről, és teremtsünk 18-19 Celsius-fokot a szobában!
  • Használjunk kényelmes párnát, lehetőleg memóriahabost, amely elősegíti a gerincünk és ízületeink védelmét is!
  • Lefekvés előtt 1 órával már kerüljük a számítógép és a telefon használatát!
  • Igyunk egy pohár teát vagy meleg tejet, hogy elősegítsük a melatonin termelést!
  • Olvassunk egy kicsit, majd próbáljuk elengedni a gondolatainkat!

A fenti módszerek segítségével természetes úton is enyhíthetjük a fájdalmunkat. Fontos azonban megjegyezni, hogy ha a fájdalom még napok után sem múlik el, akkor tanácsos minél hamarabb orvoshoz fordulni. Bizonyos esetekben már csak a gyógyszeres kezelés segít, de egy kisebb fejfájást vagy izomfájdalmat mesterséges hatóanyagok nélkül is kezelhetünk.

Örökzöld avagy miért drágák az EU-ban a gyógyszerek?

15 évig véd szabadalom egy új gyógyszert, de az óriások megtalálták a módját, hogy tovább védjék érdekeiket és persze a magas árakat. Ezt nevezik örökzöldnek a bennfentesek – írja a brüsszeli Politico.

Az Európai Unió már 2009-ben rámutatott arra, hogy erősíteni kellene a piaci versenyt az árak lenyomásának érdekében, de szinte semmi sem változott. Brüsszelben most újra nekifutnak a gyógyszer árak szabályozásának, és az uniós szakértők megosztották a törvénytervezet szakmai tanulmányait a sajtóval.

Mindjárt az első probléma az, hogy egy gyógyszerhez nem egy szabadalom tartozik hanem akár többszáz is. Ez a bokor, ahogy a szakmában hívják. Ily módon lehetővé válik, hogy egy gyógyszer a 15 éves határidő után sem kerülhet át a generikus gyógyszergyárakhoz, amelyek jóval olcsóbban adnák azt a piacon. Az Enbrel nevű artritisz elleni gyógyszer például, melyet Európában a Pfizer forgalmaz, 37 évre védett, mert a “bokorban” olyan sok szabadalom bújik meg, amelyek 22 évvel meghosszabbíthatják a 15 éves határidőt.

Persze lehet bírósághoz fordulni ilyen ügyekben, de ilyenkor a leleményes gyógyszergyárak újabb gyártási szabadalmakkal állhatnak elő. Lehet, hogy végül a bíróság a generikus gyógyszergyáraknak ad igazat, de közben eltelhet akár hét év is a jogi procedúra miatt.

A generikus gyógyszer gyárak persze azért lobbiznak Brüsszelben, hogy változzon a szabályozás: ”egyre inkább azt látjuk, hogy a nagy gyógyszergyárak jogi procedúrával akadályozzák a versenyt” – nyilatkozta a Politiconak a generikus lobby vezére Brüsszelben.

Ritka betegségek gyógyszere a szalámizás

Az olyan gyógyszerek, amelyek csak kevés pácienst érintenek, nekik viszont különösen fontosak hiszen életmentőek lehetnek, rendkívüli kedvezményeket élveznek: tíz évre minden vetélytársat kitiltanak az uniós piacról! Itt jön a csavar: ritka betegség nincs olyan nagyon sok, de szalámizással lehet növelni a számukat. A nagy gyógyszergyárak igen leleményesen találnak új ritka betegségeket, amelyeket csakis az ő gyógyszerük gyógyít. Eddig ez kicsiben ment, de minthogy a világban egyre inkább terjed a személyre szabott orvoslás és gyógyszerezés, ezért itt korlátlan tere lehet a visszaéléseknek. Ezeket a jogi lyukakat meg kell szüntetni – mondják az uniós szakértők.

Vészhelyzetre hivatkozva egy kormány dönthet úgy, hogy nem veszi figyelembe a gyógyszerszabadalmat. Ez ellen persze foggal-körömmel küzdenek a nagy gyógyszercégek. Az USA-ban fekete listát vezetnek azokról az államokról, amelyek ezt a módszert gyakran alkalmazzák.

Milyen lesz az uniós szabályozás? Valószínűleg jobban figyelembe veszi azt, hogy az illető kormány vészhelyzetben cselekedett, de ehhez természetesen részletesen dokumentálni kell, hogy miért is hagyták figyelmen kívül egy gyógyszer szabadalmi védettségét.

Falus akadémikus: nem vizsgálták meg a SinoPharm vakcinát Magyarországon

A jeles vírus kutató elmondta, hogy azért hagyta el a gyógyszer engedélyezését végző intézetet, mert a kínai vakcinát – politikai utasításra – engedélyezték anélkül, hogy azt bevizsgálták volna.

Falus akadémikus az Atv-nek úgy nyilatkozott, hogy kizárólag a kínaiak saját dokumentációja alapján engedélyezték a SinoPharm vakcinát Magyarországon. Az akadémikus szerint hiba volt a 60 év fölöttiek beoltása a kínai vakcinával, mely nem jelentett megfelelő védelmet.

Peking maga is megmondta

Kínában a kormányzat elsősorban a munkaképes korcsoportokat oltotta be kezdetben mondván, hogy nekik több esélyük van arra, hogy megkapják a vírus fertőzést. A nyugdíjasok reklamáltak, mire a gyógyszer hatóság vezetője őszintén bevallotta: nem tudják, hogy a SinoPharm vakcina hatásos-e hatvan év fölött amikor az emberek immunrendszere már leépülőben van. A nyugati sajtó megírta: Kína Pfizer vakcinát vásárolt, és ezzel oltották be a kádereket, akiknek a javarésze túl van a 60-ik életévén. A kínaiak nagy mennyiségben exportálják vakcináikat a szegényebb országokba, de általában tájékoztatják a vevőket: 60 év fölött az oltóanyag hatékonysága kérdéses lehet.

Remdesivir nem menti meg a Covid-19 fertőzötteket

A Remdesivir-t eredetileg az Ebola és a hepatitis C kezelésére fejlesztették ki. Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal csütörtökön közölte, hogy hivatalosan jóváhagyta a remdesivir-t a Covid-19 kezelésének első gyógyszereként.

Az FDA szerint a gyógyszert felnőttek és 12 éves vagy annál idősebb, legalább 40 kilogrammos (kb. 88 font) testsúlyú gyermekek számára engedélyezték, akik kórházi kezelést igényelnek a koronavírus okozta betegség Covid-19 miatt, amely több mint
220 000 ember az Egyesült Államokban.

Az FDA májusban megadta a remdesivir sürgősségi engedélyét, miután

az Országos Egészségügyi Intézet vizsgálata megállapította, hogy kissé csökkentette a kórházi betegek gyógyulási idejét.

Trump elnök megkapta a vírusellenes gyógyszert, miután a hónap elején tüneteit mutatta.

A gyógyszer nem akadályozza meg a Covid-19 okozta halált.

A WHO tanulmánya szerint a remdesivirrel nem lehet szignifikáns mennyiségű emberi életet lehetne megmenteni, sőt a számok arra utalnak, hogy egyáltalán nincs életmentő hatása legyen szó lélegeztetőgépre került páciensekről, vagy olyanokról, akik csak hamarabb épülnének fel a kórházi kezelés során.

Ennek ellenére a FDA hivatalos jóváhagyása azt mutatta, hogy a gyógyszer szigorúbb szabályozási akadályokat hárított el, beleértve a klinikai adatok és a gyártás minőségének alaposabb áttekintését, mivel májusban sürgősségi engedélyt kapott.

Versenyfutás a vírussal

A Sars-CoV-2 koronavírus lázban és félelemben tartja a világot. Eddig nincs olyan jóváhagyott szérum, amely véget vethetne a járványnak.

Mivel a védőoltás kifejlesztése időigényes kutatást és tesztsorozatot igényel  – tehát gyors, azonnali eredmény nem várható – ezért olyan jelenleg is létező gyógyszer megtalálásában keresik a megoldást, amellyel a járvány, ha nem is  szüntethető meg, de magát az általa okozott betegségtüneteket legalább kezelhetővé teszi. Ez csökkentheti a súlyos lefolyású esetek és a halálozások számát. A kutatók elsősorban azokra a hatóanyagokra koncentrálnak amelyeket már kifejlesztettek és jóváhagytak más betegségek kezelésére.

A kaliforniai Milken intézet szerint 2020. május elejéig több, mint 140 anyagot teszteltek keresve melyik anyag alkalmas a Covid-19 elleni küzdelemre. Ezeknek a gyógyszereknek mintegy 80%-át már embereken is tesztelték klinikai vizsgálatokon a hatékonyság és a tolerancia szempontjából.

Íme egy válogatás a jelenleg legnagyobb reménnyel kecsegtető anyagokból:

Remesdivir
A gyógyszer előkelő helyen szerepel a  rangsorban az aspiránsok listájában a Covid-19 elleni küzdelemben, mint a remény jelzőjeként. Gátolja az RNS vírusok genomjának replikációját. A Remesdivir-t eredetileg az Ebola ellen fejlesztették ki, de a laboratóriumban még nem bizonyította hatásosságát. Azonban hatékonyságot mutatott a Mers vírusok ellen, amelyek szintén a koronavírusokhoz tartoznak. Ezért a Remesdivir-t számos vizsgálatban tesztelték a Sars- CoV-2 ellen.

Klórkinin és hidroxi-klórkinin 
Mindkét hatóanyag kapcsolatban áll egymással, és évtizedek óta használják sikeresen a malária és a reuma ellen. A hatóanyag blokkolja a vírus bejutását a test sejtjeibe. A Covid-19 betegeken végzett kezdeti tesztek azonban nem feleltek meg az előzetes elvárásoknak.

Kaletraval
A HIV-gyógyszer a ritonavir és a lopinavir anyagából áll. A kísérletek még folyamatban vannak. A gyógyszer gátolja azokat az enzimeket, amelyek darabokra vágják a fehérjéket – ez egy fontos lépés mind a HIV, mind a koronavírus szaporodásában.

Camosztat
Ezt az anyagot még nem engedélyezték vírusok elleni felhasználásra eddig csak  hasnyálmirigy-gyulladás ellen használták. A laboratórium azonban kimutatta, hogy az anyag gátolja a tüdősejtekből származó enzimet is, amely nélkülözhetetlen a Sars-CoV-2 vírusok penetrációjához. A Camostatot most emberre kell tesztelni.

ATR 002
A hatóanyag gátolja a test sejtjeiben lévő anyagokat, amelyek nélkül a vírusok nem szaporodhatnak. Jelenleg azt vizsgálják, hogy az ATR 002 képes-e gátolni a Sars-Cov-2 terjedését is. A hatóanyagot eredetileg az influenzavírusok ellen fejlesztették ki.

Brilacidin
Ezt a hatóanyagot még nem alkalmazták vírusok ellen. Eddig csak gyulladásos bélbetegségek kezelésére tesztelték. Azt állítják ugyanakkor, hogy képes megtámadni a Sars-CoV-2 vírus külső héját. Az eddigi sejtenyészetekben végzett tesztek ezt bizonyítják.

Favipiravir
A gyógyszert eddig csak az influenza kezelésére engedélyezték. A Favipiravir, más néven Avigan, gátolja a vírusok replikációját a sejtekben. A kezdeti tesztek melyet Covid 19 ellen végeztek ígéretesnek nevezhetők.  A német szövetségi kormány már megrendelt ilyen típusú gyógyszereket.

Ivermectin
Az Ivermectin gyógyszert már jóváhagyták, de a kepi paraziták ellen. Az ausztrál tudósok azonban a laboratóriumban kimutatták hatékonyságát a Sars-CoV-2 ellen. A kutatók következő lépése a klinikai vizsgálatok megkezdése lesz.

Plitidepsin
Ezt a hatóanyagot már engedélyezték a csontvelőrák kezelésére Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában. Ugyancsak működhet a Sars-CoV-2 ellen, mert blokkolja a vírus replikációjához szükséges fehérjéket. A hatóanyag a tengeren őshonos tengeri sügérből származik.

Leronlimab
A Leronlimab-ot eredetileg a HI vírusok és az emlőrák egy speciálisformája ellen fejlesztették ki. Ez antitestekből előállítottaktív összetevő – ezek olyan fehérjék, amelyek más formában az emberi immunrendszer természetes részét képezik. Jelenleg tesztelik, hogy a Leronlimab hatásos-e a Sars-CoV-2 ellen is.

APN-01
Ez az enzim a Sars kutatásból származik. Az anyag blokkolja a vírusok tüskefehérjéit, amelyekre szükségük van a tüdősejtekbe történő behatoláshoz. Az APN-01-et klinikai vizsgálatban tesztelik Németországban és Dániában.

Pirfenidone
A Sars-CoV-2 elleni küzdelemben olyan gyógyszereket is vizsgálnak, amelyek nem maga a vírus, hanem egy betegség következményei ellen irányulnak. Például arról, hogy a Pirfenidon lassítja a sérült tüdőszövet hegesedését, és erre már jóváhagyták. A kínai kutatók most meg akarják vizsgálni a gyógyszer hatékonyságát a Covid-19 ellen.

Immunmodulátorok
A hatóanyagok e csoportja szintén nem a vírus ellen irányul. Inkább az immunmodulátorok célja a súlyos betegekben a túlzott immunreakciók csökkentése. A sarilumabbal végzett klinikai vizsgálat jelenleg is folyamatban van, eddig nem okozott csalódást.

siRNS hatóanyagok
Egy teljesen új típusú gyógyszer, genetikai információt hordozó biomolekula RNS-ét a vírusok szaporodásának megakadályozására használják. Az egyes vírus géneket az RNS darabjai specifikusan blokkolják. Az siRNS-gyógyszerek azonban még fejlesztés alatt állnak – a klinikai vizsgálatok még nem állnak rendelkezésre.

Jelenleg számtalan kisebb és nagyobb kutatócsoport keresi a hatékonynak bizonyuló  anyagokat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számos országból érkező széles körű tanulmányokra támaszkodik, hogy megtalálja a legjobb jelölteket.  Jelenleg a következőket tartja a legfigyelemre méltóbbnak: Remdesivir, klórkin és hidro-klórkin, valamint a ritonavir és a lopinavir kombinációja – külön a két szer együtt és külön béta-interferon nélkül.

A rohamtempóban folytatott kutatások ellenére még nem látni pontosan melyik hatóanyag képes tenni hatékony harcot folytatni a Covid-19 ellen.

Ez derült ki a magyarok egészségi állapotáról

A magyarok több mint felének problémát okoz, hogy kiváltsa a felírt gyógyszereket, sokan vannak, akik anyagi okok miatt nem jutnak el orvoshoz. Az egészségi állapotát a többség jónak tartja, de a szám alacsonyabb, mint az uniós átlag. A lakosság több mint fele túlsúlyos.

A KSH-nak minden évben van egy úgynevezett „háztartási költségvetési és életkörülmények adatfelvétel” nevet viselő felmérése, amely a fő témakörök mellett mindig tartalmaz egy változó kérdéssort is. A legfrissebb, 2017-es felmérésnél ez az egészségre vonatkozott. A KSH most jelentette meg az eredményeket.

Forrás: KSH

Mint írják, „a népesség szubjektíven megélt általános egészségi állapotában nem történtek markáns változások a 2010–2017 közötti időszakban”. Vagyis, magyarra lefordítva: az emberek nagyjából ugyanazt gondolják egészségi állapotukról. Ugyanakkor

kicsit nőtt azok száma, akik jónak vagy nagyon jónak tarják egészségüket:

55-56-ról 59-60 százalékra. Ezzel egyébként az uniós átlag alatt vagyunk. Érdekesség, hogy az arány a férfiak között magasabb, mint a nőknél (63,5% – 55,5%).

Nagyjából állandó azok aránya, akiket mindennapos tevékenységének elvégzésében valamilyen egészségi probléma korlátoz (26-29%). 2010 és 2015 között nőtt a krónikus betegséggel küzdők aránya (33%-ról 39-re), azóta stagnál. Az egészségüket rossznak vagy nagyon rossznak tartók aránya viszont fokozatosan csökkent 2010 óta, 17%-ról 13-ra.

A felmérés alapján az is kiderült, hogy a 16 évesnél idősebbek között

a férfiak átlagmagassága 176, a nőké 164 centi, az átlagos testsúly pedig 83, illetve 69 kiló.

A testtömegindexek szerint a 15 év felettiek mindössze 40%-a tekinthető normál testsúlyúnak, a lakosság több mint fele túlsúlyos, ezen belül 20% pedig elhízott.

Forrás: KSH

Az is kiderült, hogy szabadidejükben többet mozognak azok, akik munkavégzés kevesebbszer tesznek így. Ugyanakkor „azok mozognak a legkevesebbet, akik nem végeznek semmiféle munkát, otthon sem” – áll a tanulmányban.

Forrás: KSH

A 16 évesnél idősebbek 40%-a fogyaszt naponta gyümölcsöt, 30%-a friss zöldséget, salátát. 12, illetve 14% viszont soha nem tesz így. Ez összefügg a nemmel, az iskolai végzettséggel és az anyagi helyzettel: „a nők, a magasabb iskolai végzettségűek és a magasabb jövedelműek gyakrabban fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt.”

A gyerekek egészségi állapotát tekintve a szülők kifejezetten optimisták:

megítélésük szerint 95%-uk nagyon jó vagy jó egészségi állapotban van, csak 1% mondta azt, hogy a gyerekük állapota rossz vagy nagyon rossz. Ugyanakkor a 16 év alattiak 5,2%-ának van valami olyan problémája, amely korlátozza a mindennapi tevékenységekben.

Nem meglepetés, hogy a gyerekek egészségi állapota függ a jövedelemtől is: „A legalsó jövedelmi ötödben élők 55, a legfelsőben élők 74%-a örvend nagyon jó egészségnek.”

Nem túl biztató, hogy a felmérés szerint 2016-ban

a 16 évesnél idősebbek háromnegyede egyszer sem járt fogorvosnál,

18% egyszer vagy kétszer, és mindössze 7,1% kettőnél többször. A KSH elemzői szerint emögött az állhat, hogy sokan csak akkor mennek fogorvoshoz, ha már mindenképpen szükséges a beavatkozás, megelőzési céllal viszont nagyon kevesen.

Többen mennek a háziorvosokhoz: mindössze 30% nem járt egyszer sem a háziorvosánál 2016-ban. A válaszadók fele legfeljebb ötször, 20% ennél is többször kereste fel.

Forrás: KSH

Ijesztő adat viszont, hogy 2016-ban

a lakosság 6,2%-a nem tudott igénybe venni olyan orvosi ellátást, amire szüksége lett volna,

ebből 10% anyagi okból nem jutott hozzá a szolgáltatáshoz. A fogorvosi ellátásnál 3% nem tudta igénybe venni azt, amire szüksége lett volna, kétharmada anyagi okból. A válaszadók 4,1%-ával az is előfordult, hogy nem tudták kiváltani a számukra felírt gyógyszert.

Ennél jóval többen, 43%-nyian mondták azt, hogy „legalább közepes szintű megterhelést” jelentettek az orvosi és fogorvosi költségek. A gyógyszerek kiváltásával kapcsolatban 55% nyilatkozott így.

Értelemszerűen az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők között magasabbak voltak ezek a számok, de még a legfelső ötödbe tartozók 38%-ának is megterhelő volt kiváltani a gyógyszereket.

Forrás: KSH

A gyerekorvosi ellátást nézve jobb a helyzet: 2016-ban

a családok 82%-ában volt szükség gyerekorvosra,

amit csak 0,1% nem tudott igénybe venni, vagy azért, mert nem engedhették meg maguknak az ellátást, vagy túl messze volt az orvos és nem tudtak mivel elmenni hozzá. A családok 39%-ának volt szüksége gyerekfogorvosi ellátásra, 0,3% nem jutott hozzá.

A gyerekek gyógyszereinek kiváltása a családok 3,6%-ánál okozott megoldhatatlan problémát – a KSH megjegyzi, hogy ezen a téren csökkenő tendencia figyelhető meg. A szám egyébként értelemszerűen jelentősen csökken, minél gazdagabb egy család: a legalsó jövedelmi ötödbe tartozóknál 8,2%-nál fordult elő ilyen eset, a legfelső ötödnél viszont egyszer sem.

Nincs ok pánikra a „rákkeltő” vérnyomáscsökkentő miatt

Egyrészt megnyugtató, hogy kiderült bizonyos vérnyomáscsökkentő szerek „fertőzöttsége”,másrészt elgondolkodtató, hogyan és emennyi ideje kerülhettek hazai forgalomba ezek. Sokféle információ kering a köztudatban, mi a teendője annak a mintegy 200 ezer betegnek, akiknek az orvosa az érintett készítmények valamelyikét írta fel, de mást állítanak az orvosok, és mást javasolnak a patikusok.

Magam is érintett lévén, a minap felhívtam a háziorvosomat, felír-e új gyógyszert a régi helyett, vagy szedhetem tovább a korábbit, amelyből amúgy már éppen a közelmúltban „spájzoltam be” a három havi adagot? Ő úgy gondolja, addig, amíg a hivatalos vizsgálatok nem zárulnak le, és az illetékes hatóságok csak a felfüggesztés mellett döntenek, nem érdemes kapkodni.

Beszélgetésünk után azonban fordulat állt be: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), a nemzeti gyógyszerügyi hatóságokkal együttműködve, megvizsgálva a szennyeződés mértékét és a betegekre gyakorolt esetleges hatását, elővigyázatosságból

a kínai Huahai Pharmaceuticals által gyártott valsartan hatóanyagú gyógyszerek forgalomból való kivonását javasolta minden tagállamban.

A vérnyomás beállítása nem egyszerű dolog, jelezte az orvosom is. Nem elég a betegnek felírni egy hatóanyagot, több hetes, vagy akár hónapos kísérletezés után derül csak ki, hogy az adott gyógyszer milyen adagolásban éri el a kívánt hatást. Megtudtam, a botrány kirobbanásakor nem voltak könnyű helyzetben a háziorvosok, hiszen jó ideig ők sem kaptak tájékoztatást sem az érintett szerek listájáról, sem az esetleges helyettesítő medicinákról.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tegnapi tájékoztatóján Merkely Béla, a kardiológiai szakmai kollégium, tagozat vezetője ezzel kapcsolatban elmondta:

a terápiaváltásról a szakmai vezetők részletes ajánlást készítettek a háziorvosoknak, szakorvosoknak.

Ebben leírták azt is, hogy az eddig szedett dózis mellett pontosan melyik készítmény, milyen adagban írható fel a betegnek. Ami pedig a gyártás során a tablettákba került rákkeltő valsartant illeti, megnyugtatásul közölték, nagyon hosszú ideig, nagyon sokat kell fogyasztani belőle ahhoz, hogy valaki megbetegedjen. (Amúgy a hétköznapi ételeinkben, például a füstölt húsokban is jelen van ez az anyag.)

A háziorvosi rendelőnk szomszédságában lévő patikában próbáltam választ kapni: mit tehetnek ilyen helyzetben a gyógyszerészek. A patika vezetője nem vállalta, hogy névvel nyilatkozzon, ő csak „alkalmazott” ebben az üzletben, azt ajánlotta, a tulajdonost kérdezzem. Annyit azonban elárult:

nehezen állják a betegek rohamait, minden nap több tucat törzsvásárlójuk fordul hozzájuk a gyógyszerével kapcsolatos kérdéssel.

Egyelőre annyit tehetnek, hogy a rendelkezésükre bocsátott lista alapján tájékoztatják a betegeket, érintett-e az általuk használt medicina a tiltásban, vagy sem.

Viszonylag gyakran vonnak ki forgalomból készítményt, ezen a patikusok nem szoktak meglepődni és tulajdonképpen hírértéke sem volna a történteknek, ha egyszerre nem ilyen sok gyógyszer került volna tiltólistára. Bizonyos értelemben mind a betegek, mint a patikusok kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, hiszen az előbbiek egészsége, akár az élete függhet a megoldástól, az utóbbiak pedig arra tettek fogadalmat, hogy minden helyzetben tudásuk legjava szerint segítenek a hozzájuk fordulóknak. Ebben a helyzetben azonban meg van kötve a kezük, legfeljebb a tanácsadásra van lehetőségük.

Arra kérdésre, hogy miért nem váltják vissza a már listázott, de bontatlan csomagokat, azt a feleletet kaptam, hogy ez nem a patika döntési kompetenciája. A megkérdezett szakemberek egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy a hatóság kezében van a döntés joga. Erre az OGYÉI-nek és akár több minisztériumnak is közösen kellene megoldást találnia.

A gyógyszerrendelés joga az orvosé, mondta névtelenséget kérve a szakmai egyik tekintélyes vezetője is. Hozzátette:

ilyen esetben a gyógyszerészeti törvény sem ad felhatalmazást a pult túlsó felén álló szakembereknek a cserére,

mert most a vérnyomáscsökkentők esetében nem az ár a probléma, hanem a hatóanyag, és ebben az esetben a molekulák nem helyettesíthetők kockázatok nélkül. Függ a döntés a beteg társbetegségeitől, az alkalmazás gyakoriságától, a kiegészítő gyógyszerek jellegétől is. A vérnyomás beállításáért nem a patikus, hanem a szakorvos felel, jegyezte meg nyomatékosan a szakember, tehát a betegeknek minden esetben vissza kell menniük az orvoshoz.

Sok készítményt vontak ki a piacról, illetve tiltottak be, s ma még nehezen lehet áttekinteni, hogy a gyógyszertárakat ellátó nagykereskedelmi központokban milyen helyettesítő szerekből mekkora készletek állnak rendelkezésre. A megoldás részben az illetékes hatóság – az OGYÉI – illetve a nagykereskedők kezében van.

Egy ilyen váratlan helyzetre szinte lehetetlen a felkészülés, akkora tartalékokat felhalmozni, amelyekből heteken, hónapokon keresztül a mintegy 200 ezer beteg biztonságosan ellátható volna, aligha lehetséges.

Hatalmas készleteket kellene tárolni, amelyek sok pénzt kötnének le, és egy részük akár időközben le is járna.

Most olyan megoldást kell keresniük az illetékeseknek, amellyel mind a betegek, mint az ellátórendszer érdekei a legkisebb kockázattal érvényesíthetők. Optimális döntési helyzet – a megkérdezett szakemberek szerint – nincs. Türelmet és megértést kérnek, mert most ez a legfontosabb.

Azt, hogy mely gyógyszerek érintettek, ide kattintva olvashatja el.

Izrael: Országszerte tiltakoztak a Teva gyárban tervezett elbocsátások miatt

0

A tömeges elbocsátásra a régebbi vezetés hibás beruházási döntései miatt kényszerül a cég. A generikus gyógyszeróriás izraeli dolgozóinak mintegy felétől készül megválni pénzügyi nehézségei miatt. Szinte teljesen felszámolják izraeli gyártási kapacitásukat, egész gyárakat zárnak be, és a megmaradó üzemekben is drasztikusan csökkentik a termelést.

Vasárnap négyórás sztrájkkal és útelzárásokkal tiltakoztak a Teva gyógyszeróriásban tervezett nagyszabású elbocsátások miatt Izraelben – jelentette a helyi média.

Az izraeli szakszervezeti szövetség délig leállította a repülőtér forgalmát, a nap első felében zárva voltak az állami hivatalok, a kórházak és a rendelőintézetek, az iskolák is bezártak volna, ha nem lenne eleve hanukai szünet. A Teva dolgozói többfelé utcákat zártak el a forgalomtól, hogy jelezzék tiltakozásukat menesztésük ellen.

Jeruzsálemben délelőtt mintegy háromszáz alkalmazott gyáruk kapuja előtt tüntetett, majd elbarikádozták magukat az épületben, míg mások gumiabroncsokat égettek előtte a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint. Ezt a gyárat egy másik izraeli üzemmel együtt teljes egészében bezárják a Teva új vezetésének tervei szerint.

Icik Ben Simon, a gyár szakszervezeti elnöke közölte, hogy a nők távozása után a férfiak további értesítésig nem hagyják el a gyárat. „Csak a miniszterelnök viheti ki a vezérigazgatót és az igazgatóságot az épületből”- mondta Ben Simon.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a kormány szokásos vasárnapi ülésén bejelentette, hogy értekezletet tervez a pénzügyi, a gazdasági, a népjóléti és a környezetvédelmi miniszterrel a Teva gyár elbocsátásainak ügyében, és megkérte a kormányzó Likud párt minisztereit, hogy ne nyilatkozzanak ezzel kapcsolatban előzetes egyeztetés nélkül.

A vény nélkül kapható gyógyszerek felét be kellene tiltani

0

Egy tegnap közzétett friss francia felmérés eredményeit ismerteti az Azonnali. 62 vény nélkül kapható gyógyszert vizsgáltak a szakértők Arra jutottak, hogy a nagy részük egyáltalán nem hatékony, a készítmények fele pedig egyenesen káros, és be kellene tiltani. A szakértők által feketelistára tett megfázás elleni szerek közül több vény nélkül kapható Magyarországon is.

Feleslegesen brutális mértékű hatóanyag-dózist tartalmazó orrcseppek, mit sem használó, vagy egyenesen ártó megfázás elleni szerek: ijesztő eredményre jutott egy francia vizsgálat a piacon lévő vény nélkül kapható gyógyszerekről, amelyeknek a felét feketelistára tennék a szakértők. A vizsgán megbukott gyógyszerek egy része Magyarországon is elérhető, és széles körben használt a megfázásos szezonban.

A legnagyobb francia fogyasztóvédelmi lap, a 60 millions de consommateurs (60 millió fogyasztó) a hatvankét tesztelt vény nélkül kapható gyógyszer felét betiltaná, tekintettel a kedvezőtlen hatás-kockázat arányukra.

Nátha, köhögés, torokfájás, influenza és gyomorpanaszok: a fogyasztóvédelmi lap szakértői vizsgálata alapján a télen gyakori megfázásos betegségek kezelésére való, orvosi recept nélkül kapható legnépszerűbb gyógyszerek közel felét be kellene tiltani. Kedden hozták nyilvánosságra a feketelistát.

A Jean-Paul Giroud klinikai farmakológus, az Orvosi Akadémia tagja és Hélène Berthelot gyógyszerész vezetésével bevizsgált hatvankét gyógyszerből csak tizenhárom, azaz 21 százalékuk ajánlható, például a Vicks Vaporub, az Imodiumcaps vagy a Gaviscon menthe. Ezek hatás-kockázat aránya kedvező – állapítja meg a fogyasztóvédelmi lap e témának szentelt novemberi különszáma. Giroud professzor azonban felhívja a figyelmet, hogy ezek használata is csak rövid ideig ajánlott minden esetben.

A vizsgált gyógyszerek harmadát a „jobb híján” kategóriába sorolták: hatékonyságuk csekély vagy nem bizonyított, de legalább nincs vagy nagyon ritkán jelentkezik káros mellékhatásuk. Végül

a bevizsgált gyógyszerek közel felét, huszonnyolcat a hatvankettőből egész egyszerűen betiltandónak ítélnek a szakemberek.

Ágyúval verébre: brutális dózisok orrfolyás ellen

A feketelista élén szerepelnek olyan nátha elleni kedvencek, mint az Actifed és a Nurofen. Ezek két-három hatóanyagból álló gyógyszerkoktélok: érszűkítő (az orrdugulásra), antihisztamin komponens (az orrfolyásra) és paracetamol vagy ibuprofen (a fejfájásra) van bennük. Ezeknél a minden egyben készítményeknél a túladagolás veszélye rendkívül súlyos mellékhatásokkal párosul: szív és érrendszeri vagy idegrendszeri zavarok, szédülés léphet fel – figyelmeztet a fogyasztóvédelmi lap.

„Egy orrdugulás feloldására veszélyes fegyvert, valósággal páncélöklöt adnak a betegek kezébe” – mondják a vizsgálatot végző szakértők.

A vizsgálat külön kitér a pszeudoefedrinre: egy bordói gyógyszerész például nem hajlandó árusítani ilyen hatóanyagot tartalmazó gyógyszert. „Ezzel a hatóanyaggal szív és érrendszeri valamint agyi érkatasztrófa veszélyének tesszük ki magunkat” – állapítja meg Giroud professzor, aki veszélyesnek minősíti ezeket a gyógyszereket: szerinte ki kellene vonni őket a forgalomból – mondta az AFP-nek.

A tabletta formában vény nélkül árult pszeudoefedrin tartalmú gyógyszerek az orvosi rendelvényre kapható orrcseppekhez képest akár 30-szor nagyobb dózist is tartalmaznak – tette hozzá Giroud.

A köhögéscsillapítók esetében sem jobb a helyzet: a vizsgálaton csupán egy minősült ajánlhatónak, viszont a bevizsgált gyógyszerek hatvan százalékát betiltandónak ítélték, például a torokfájásra itthon is előszeretettel használt Strepsilst is.

A 2015-ös vizsgálathoz képest drámai romlás mutatkozik: akkor harmincöt százalék az ajánlott kategóriába került és csupán 50 százalék került a feketelistára – figyelmeztettek a szakértők.

A változás oka az, hogy július óta a szárazköhögésre hatékony opioid-származék dextrometorfánt tartalmazó szirupok és tabletták már nem kaphatók vény nélkül, mégpedig a hatóanyag marginálisnak mondható nem rendeltetésszerű használata miatt: főként kamaszok szokták szódával és üdítőitalokkal keverve „purple drank” koktélokban fogyasztani – mondta az AFP-nek Adeline Trégouët, a fogyasztóvédelmi lap főszerkesztője.

Nincs zéró kockázat, de van zéró hatékonyság

Négyezer gyógyszer kapható Franciaországban vény nélkül: ebben az egyes szerek különböző adagolású, több vagy kevesebb tablettát tartalmazó változatai is benne vannak.

„Van itt egy információs probléma, mivel a nagyközönség csak a reklámokból ismeri a gyógyszereket, ami nem igazán megfelelő információforrás” – panaszolja Giroud. Általánosságban megállapítható, hogy

„ha zéró kockázat nyilván nem is létezhet, a zéró hatékonyság sajnos vitathatatlan a jelenleg forgalomban levő öngyógyításra használt gyógyszerek több mint fele esetében”– hívja fel a figyelmet a francia szakértő.

A France Info részletesebben is felsorolta a feketelistára vett náthaelleni szereket. Köztük vannak Magyarországon is ismert, a franciával azonos márkanévvel futó gyógyszerek, például a Fluimucil a Strepsils, a Lidocaine vagy a Dulcolax.

A portál külön kiemelte a most megjelent átfogó vizsgálat eredményei közül, hogy azok között a gyógyszerek között, melyeket kifejezetten a vény nélkül elérhető piacra gyártanak, sok készítmény az orvosi rendelvényre kapható megfelelőjénél jelentősen drágább. A vénymentes gyógyszerek átlagosan 43 százalékkal drágábbak, de akár háromszoros árdrágítás is előfordul a vény nélküli árképzésben.

Mi a helyzet Magyarországon?

Fontos kiemelni, hogy bár a Franciaországban bevizsgált gyógyszerek márkaneve nem mindig egyezik a Magyarországon forgalomban lévőkkel, ezek egy részét a gyártó más országokban más néven forgalmazza, illetve nálunk más gyártó termékei kaphatók, de ugyanazokkal a francia vizsgálat szerint káros, vagy legalábbis vitatható hatású hatóanyagokkal.

Megkérdeztük ezért az EMMI egészségügyi államtitkárságát, hogy lefolytatnak-e Magyarországon is a franciaországihoz hasonló vizsgálatot a megfázás elleni, vény nélkül kapható szerekről, illetve a francia vizsgálat nyomán megnézik-e, hogy az ott feketelistás szerekkel azonos hatóanyagú gyógyszerek elérhetők-e orvosi recept nélkül Magyarországon. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy tervezik-e ennek fényében módosítani a vény nélkül elérhető gyógyszerek körét. Amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Szerző: Azonnali/Kardos Gábor

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK