Versenyfutás a vírussal

0
1316
Facebook

A Sars-CoV-2 koronavírus lázban és félelemben tartja a világot. Eddig nincs olyan jóváhagyott szérum, amely véget vethetne a járványnak.

Mivel a védőoltás kifejlesztése időigényes kutatást és tesztsorozatot igényel  – tehát gyors, azonnali eredmény nem várható – ezért olyan jelenleg is létező gyógyszer megtalálásában keresik a megoldást, amellyel a járvány, ha nem is  szüntethető meg, de magát az általa okozott betegségtüneteket legalább kezelhetővé teszi. Ez csökkentheti a súlyos lefolyású esetek és a halálozások számát. A kutatók elsősorban azokra a hatóanyagokra koncentrálnak amelyeket már kifejlesztettek és jóváhagytak más betegségek kezelésére.

A kaliforniai Milken intézet szerint 2020. május elejéig több, mint 140 anyagot teszteltek keresve melyik anyag alkalmas a Covid-19 elleni küzdelemre. Ezeknek a gyógyszereknek mintegy 80%-át már embereken is tesztelték klinikai vizsgálatokon a hatékonyság és a tolerancia szempontjából.

Íme egy válogatás a jelenleg legnagyobb reménnyel kecsegtető anyagokból:

Remesdivir
A gyógyszer előkelő helyen szerepel a  rangsorban az aspiránsok listájában a Covid-19 elleni küzdelemben, mint a remény jelzőjeként. Gátolja az RNS vírusok genomjának replikációját. A Remesdivir-t eredetileg az Ebola ellen fejlesztették ki, de a laboratóriumban még nem bizonyította hatásosságát. Azonban hatékonyságot mutatott a Mers vírusok ellen, amelyek szintén a koronavírusokhoz tartoznak. Ezért a Remesdivir-t számos vizsgálatban tesztelték a Sars- CoV-2 ellen.

Klórkinin és hidroxi-klórkinin 
Mindkét hatóanyag kapcsolatban áll egymással, és évtizedek óta használják sikeresen a malária és a reuma ellen. A hatóanyag blokkolja a vírus bejutását a test sejtjeibe. A Covid-19 betegeken végzett kezdeti tesztek azonban nem feleltek meg az előzetes elvárásoknak.

Kaletraval
A HIV-gyógyszer a ritonavir és a lopinavir anyagából áll. A kísérletek még folyamatban vannak. A gyógyszer gátolja azokat az enzimeket, amelyek darabokra vágják a fehérjéket – ez egy fontos lépés mind a HIV, mind a koronavírus szaporodásában.

Camosztat
Ezt az anyagot még nem engedélyezték vírusok elleni felhasználásra eddig csak  hasnyálmirigy-gyulladás ellen használták. A laboratórium azonban kimutatta, hogy az anyag gátolja a tüdősejtekből származó enzimet is, amely nélkülözhetetlen a Sars-CoV-2 vírusok penetrációjához. A Camostatot most emberre kell tesztelni.

ATR 002
A hatóanyag gátolja a test sejtjeiben lévő anyagokat, amelyek nélkül a vírusok nem szaporodhatnak. Jelenleg azt vizsgálják, hogy az ATR 002 képes-e gátolni a Sars-Cov-2 terjedését is. A hatóanyagot eredetileg az influenzavírusok ellen fejlesztették ki.

Brilacidin
Ezt a hatóanyagot még nem alkalmazták vírusok ellen. Eddig csak gyulladásos bélbetegségek kezelésére tesztelték. Azt állítják ugyanakkor, hogy képes megtámadni a Sars-CoV-2 vírus külső héját. Az eddigi sejtenyészetekben végzett tesztek ezt bizonyítják.

Favipiravir
A gyógyszert eddig csak az influenza kezelésére engedélyezték. A Favipiravir, más néven Avigan, gátolja a vírusok replikációját a sejtekben. A kezdeti tesztek melyet Covid 19 ellen végeztek ígéretesnek nevezhetők.  A német szövetségi kormány már megrendelt ilyen típusú gyógyszereket.

Ivermectin
Az Ivermectin gyógyszert már jóváhagyták, de a kepi paraziták ellen. Az ausztrál tudósok azonban a laboratóriumban kimutatták hatékonyságát a Sars-CoV-2 ellen. A kutatók következő lépése a klinikai vizsgálatok megkezdése lesz.

Plitidepsin
Ezt a hatóanyagot már engedélyezték a csontvelőrák kezelésére Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában. Ugyancsak működhet a Sars-CoV-2 ellen, mert blokkolja a vírus replikációjához szükséges fehérjéket. A hatóanyag a tengeren őshonos tengeri sügérből származik.

Leronlimab
A Leronlimab-ot eredetileg a HI vírusok és az emlőrák egy speciálisformája ellen fejlesztették ki. Ez antitestekből előállítottaktív összetevő – ezek olyan fehérjék, amelyek más formában az emberi immunrendszer természetes részét képezik. Jelenleg tesztelik, hogy a Leronlimab hatásos-e a Sars-CoV-2 ellen is.

APN-01
Ez az enzim a Sars kutatásból származik. Az anyag blokkolja a vírusok tüskefehérjéit, amelyekre szükségük van a tüdősejtekbe történő behatoláshoz. Az APN-01-et klinikai vizsgálatban tesztelik Németországban és Dániában.

Pirfenidone
A Sars-CoV-2 elleni küzdelemben olyan gyógyszereket is vizsgálnak, amelyek nem maga a vírus, hanem egy betegség következményei ellen irányulnak. Például arról, hogy a Pirfenidon lassítja a sérült tüdőszövet hegesedését, és erre már jóváhagyták. A kínai kutatók most meg akarják vizsgálni a gyógyszer hatékonyságát a Covid-19 ellen.

Immunmodulátorok
A hatóanyagok e csoportja szintén nem a vírus ellen irányul. Inkább az immunmodulátorok célja a súlyos betegekben a túlzott immunreakciók csökkentése. A sarilumabbal végzett klinikai vizsgálat jelenleg is folyamatban van, eddig nem okozott csalódást.

siRNS hatóanyagok
Egy teljesen új típusú gyógyszer, genetikai információt hordozó biomolekula RNS-ét a vírusok szaporodásának megakadályozására használják. Az egyes vírus géneket az RNS darabjai specifikusan blokkolják. Az siRNS-gyógyszerek azonban még fejlesztés alatt állnak – a klinikai vizsgálatok még nem állnak rendelkezésre.

Jelenleg számtalan kisebb és nagyobb kutatócsoport keresi a hatékonynak bizonyuló  anyagokat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számos országból érkező széles körű tanulmányokra támaszkodik, hogy megtalálja a legjobb jelölteket.  Jelenleg a következőket tartja a legfigyelemre méltóbbnak: Remdesivir, klórkin és hidro-klórkin, valamint a ritonavir és a lopinavir kombinációja – külön a két szer együtt és külön béta-interferon nélkül.

A rohamtempóban folytatott kutatások ellenére még nem látni pontosan melyik hatóanyag képes tenni hatékony harcot folytatni a Covid-19 ellen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .