Kezdőlap Címkék Fudan

Címke: Fudan

CEU és Fudan avagy a magyar elit intellektuális és morális csődje

0

A közép-európai egyetem, a CEU végképp bezár Budapesten – közölte az Akadémiai Dolgozók Fóruma. Szimbolikus lépésről van szó hiszen magyar nyelvű képzés már régóta nem folyik hiszen az Orbán kormány szisztematikusan ellehetetlenítette azt a budapesti egyetemet, amely a világ legszínvonalasabb intézményei közé tartozott.

Az egyetemet Soros György hozta létre, hogy Magyarország és sok más egykori szocialista ország számára szakembereket neveljen a rendszerváltás után. Soros Györgyöt Orbán Viktor, aki korábban Soros ösztöndíjjal tanult Angliában, a nemzet ellenségének nyilvánította, és a CEU-t jogi eszközökkel távozásra késztette. Ma Bécsben működik teljes sikerrel. Budapest elveszített egy jó egyetemet, és Orbán Viktor rendszere bizonyította: retteg a szabad gondolattól! Az ifjú liberális forradalmárból immár illiberális autokrata lett. Magyarország pedig az Európai Unió legszegényebb és legkorruptabb állama.

CEU helyett Fudan

Matolcsy György, aki Orbán Viktorral együtt fedezte fel Kínát még akkor amikor a Fidesz vezér ellenzékben készülődött a hatalomátvételre méghozzá oly formában, hogy azt sose kelljen kiadni a kezéből. A kommunista Kínában modellre lelhetett az egykori antikommunista forradalmár hiszen Pekingben a diktatúra sikeres piacgazdaságot hozott létre, mely világhatalommá tette Kínát. Orbánnak az autokrata rendszer kiépítése sikerült, a versenyképes piacgazdaság sokkal kevésbé.

Matolcsy György a sanghaji Fudan egyetem kommunista párttitkárával állapodott meg arról, hogy Kína egyik legszínvonalasabb egyeteme európai oktatási központját Budapesten hozza létre. Kína három legjobb egyetemét, a Fudant, a Csinghuát – itt végzett Hszi Csin-ping elnök, és a Pejtat európai és amerikai keresztény egyházak alapították a huszadik század elején. A sanghaji Fudant a jezsuita atyák hozták létre. A kulturális forradalom idején – 1966-76 – az egyetemet szétverték, de azóta újjászervezték, és ma már a kínai elit egyetem világszínvonalú oktatási intézménynek számít.

A magyar ellenzék intellektuális és morális színvonalára jellemző, hogy ugyanolyan elánnal támadja a kínai Fudant mint Orbán Viktor a CEU-t. Mindezt egy olyan országban, melynek oktatási rendszere egyre inkább elmarad az európai normáktól. Manapság az oktatás a legjobb befektetésnek számít a világnak azokban az országaiban, ahol az elit nem kizárólag a hatalom megragadására és megtartására törekszik hanem megpróbál valamit tenni is a társadalom érdekében. Magyarországon a szellemi impotenciával küszködő elit retteg a konkurenciától hiszen akkor kiderülne: ő maga siralmas produkciót nyújt. Produkálni az elit vajmi keveset tud, de a vetélytársak megfúrásában igen leleményes. Az eredmény: a CEU eltűnt, a Fudan pedig nem jött meg. Ilyenek a magyar elit sikerei manapság…

ELKÉSETT NEM

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy mivel a megállapodásban elvállalt diákváros a FUDAN-beruházás miatt nem tud megvalósulni, visszavonja támogatását az atlétikai világbajnokság megrendezésétől, amihez a ferencvárosi Duna-parton az atlétikai stadion épül.

A hvg.hu szerint az egyszer megadott támogatás visszavonására a fővárosnak nincs lehetősége. Nem tudom, ebben mi az igazság. Akár így van, akár úgy, szerintem ez a nem elkésett. Eleve nemet kellett volna mondani. Meg sem kellett volna kötni az alkut a kormánnyal, amely szerint a kormány a költségvetésből 50 milliárd forintot ad a fővárosi kerületek egészségügyi fejlesztéseire, megépül a Ferencvárosban a diákváros, és az atlétikai stadion a világbajnokság után a helyiek sportját is szolgálja.

A diákváros a kormány beruházása abból a célból, hogy a majdani olimpiához legyen olimpiai falu.

A FUDAN-beruházás miatt az olimpiai falu egy része a FUDAN diákszállója lesz, ennyi a változás. Az épületek mindenképpen megépülnek. Annak a megállapodás szerint 50 milliárd forintnak jó részét a koronavírus-járványra hivatkozva már el is vette a budapesti önkormányzatoktól.

Azt gondolom, hogy ezt a kompromisszumot eleve nem kellett volna megkötni.

Mint tudjuk, az atlétikai stadion azért kell Orbánnak – akárcsak a már álló kézilabda-stadion – hogy Budapest kész legyen az olimpiára. A fővárosnak és kerületeinek közvetlen érdeke volt a kormány által nyújtott ellentétel, az országnak, a magyar adófizető polgároknak azonban nem volt érdeke, hogy Orbán az atlétikai stadiont is megépítse olimpiai álmának megvalósulásához, és ehhez – mint korábban a vizes VB-t – atlétikai VB-t is rendezzen.

A fővárosi és kerületi polgármesterek e minőségükben érdekeltek voltak az alkuban, felelős magyar állampolgárokként azonban nem kellett volna belemenniük.

Az atléták és más sportkedvelők most tiltakoznak Karácsony bejelentett szándéka miatt. Nincs igazuk. Az élsportolók tiszteletre méltó tevékenységet folytatnak, keményen készülnek, edzenek, versenyeznek, ami az állam, az adófizetők jelentős támogatásával történik. Az, hogy a világversenyeket Magyarországon rendezzék, és ehhez százmilliárdos beruházásokat finanszírozzon az állam, ehhez képest plusz.

Én nem emlékszem, hogy különösebben fellendült volna a magyar úszósport vagy vízilabda attól, hogy legutóbb Budapesten tartották a vizes VB-t.

A sportolóknak nincs igaza: a szokásos állami finanszírozást elvárhatják (a labdarúgás itt külön kérdés, ott az is vitatható és vitatandó), azt a pluszt, amit e beruházások állami finanszírozása jelent.

A sánta kutya esete Karácsony Gergely főpolgármesterrel

  • A DK benyújtotta javaslatát miszerint a Főváros álljon el a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésétől.
  • Gy. Németh Erzsébet, a DK főpolgármester-helyettese ezt követően tegnap este tájékoztatta erről Karácsony Gergely főpolgármestert.
  • Gy. Németh reggel DK-s online sajtótájékoztatót tartott a javaslatról.
  • Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Mszp-LMP kormányfőjelölt jelöltje Facebook oldalán az alábbi plakátot tette közzé.

Sehol egy utalás a DK javaslatra! Önmagát saját kútfőből keménykezű, határozott  főpolgármesterként feltűntetve közli velünk, hogy „uff, én megmondtam”!

Ahhoz azért volt kommunikációs felkészültsége, hogy hagyja minden orgánum neki tulajdonítsa a határozati javaslatot. A DK úriemberként csak annyit jegyzett meg, örülhogy csatlakozott a javaslatukhoz!

Téved Főpolgármester úr, aki egyben történetesen a Párbeszéd-Mszp-LMP kormányfőjelölt jelöltje Ön csatlakozott a Demokratikus Koalíció által benyújtott javaslathoz!

Jobb, ha tudja: sem Főpolgármesterként, sem a Párbeszéd-Mszp-LMP kormányfőjelölt jelöltjeként nem járt el úriemberként.

Andy Landy mosolyalbuma – A megbonthatatlan, de reméljük nem örök barátság

ÚJ JELKÉP TÜNT FEL A FUDÁN EGYETEM ELLENI TÜNTETÉSEN! Nem véletlenül. A FüHü megtalálta a jelkép eredetét! A közös kínai-magyar politika szövetség a: FIDAN

AL

Matolcsy árnya a Fudan fölött

„A Fudan egyetem első számú vezetője, a kommunista párt titkár asszonya 2017-ben Magyarországra látogatott, ahol tárgyalt Matolcsy Györggyel, a Magyar Nemzeti Bank elnökével. Ekkor született a megállapodás a Fudan egyetem budapesti letelepedéséről” – nyilatkozta Horváth Levente, aki maga is a Fudan egyetem diákja volt, onnan is hozott feleséget magának. A Nemzeti Bank elnökének tanácsadója – az Átlátszó szerint.

Ugyancsak 2017-ben történt, hogy Orbán Viktor stratégiai szerződést kötött a Bank of China-val, mely a Vörösmarty téren működik, a Gerbeaud szomszédságában.

Orbán és Matolcsy Kínában

A hatalomra készülődő Orbán Viktor két fontos látogatást tett külföldön 2002 és 2010 között. Kínában és az Egyesült Államokban járt. Utazó partnere mindkét alkalommal Matolcsy György volt. Hírek szerint akkor ábrándult ki Orbán Viktor Amerikából amikor a 2008-as nagy pénzügyi válság idején a szeme láttára remegett meg a globális kapitalizmus egész rendszere.

Kínában viszont kedvező tapasztalatokat szerzett. Annál is inkább, mert a jövőbe látó kínaiak magas szinten fogadták a csúcsra törekvő magyar ellenzéki politikust.

Orbán ezért sietett elfelejteni korábbi antikommunista frázisait amikor Gyurcsányt vádolta meg a gyakori pekingi látogatások miatt.

Nemrég Orbán Viktor büszkén közölte, hogy személyesen Hszi Csinping elnök hívta meg Pekingbe. Ez csakugyan nagy szó a protokollt nagyonis fontosnak tekintő kínaiaknál.

Korábban Gyurcsány Ferenc azért rúgta ki az akkori pekingi nagykövetet, mert az nem volt képes elintézni egy találkozást Kína akkori első számú vezetőjével. A szerencsétlen nagykövet hiába hivatkozott arra, hogy Pekingben az a protokoll, hogy az első számú vezető csak minden második évben fogad egy vezetőt Magyarországról. Kivéve persze, ha ég a ház. Minthogy Gyurcsány már a megelőző évben is vendégeskedett Pekingben, a közös fotó az első számú vezetővel ezúttal elmaradt.

Andy Landy mosolyalbuma – Palkovics tájékoztat

Palkovics László május 17-re meghívta Karácsony Gergely főpolgármestert és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármestert a Diákváros projekt megvalósításával és a Fudan Egyetem elhelyezésével kapcsolatos tájékoztatás céljából tartandó egyeztetésre

AL

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK