CEU és Fudan avagy a magyar elit intellektuális és morális csődje

0
1000
wikipedia

A közép-európai egyetem, a CEU végképp bezár Budapesten – közölte az Akadémiai Dolgozók Fóruma. Szimbolikus lépésről van szó hiszen magyar nyelvű képzés már régóta nem folyik hiszen az Orbán kormány szisztematikusan ellehetetlenítette azt a budapesti egyetemet, amely a világ legszínvonalasabb intézményei közé tartozott.

Az egyetemet Soros György hozta létre, hogy Magyarország és sok más egykori szocialista ország számára szakembereket neveljen a rendszerváltás után. Soros Györgyöt Orbán Viktor, aki korábban Soros ösztöndíjjal tanult Angliában, a nemzet ellenségének nyilvánította, és a CEU-t jogi eszközökkel távozásra késztette. Ma Bécsben működik teljes sikerrel. Budapest elveszített egy jó egyetemet, és Orbán Viktor rendszere bizonyította: retteg a szabad gondolattól! Az ifjú liberális forradalmárból immár illiberális autokrata lett. Magyarország pedig az Európai Unió legszegényebb és legkorruptabb állama.

CEU helyett Fudan

Matolcsy György, aki Orbán Viktorral együtt fedezte fel Kínát még akkor amikor a Fidesz vezér ellenzékben készülődött a hatalomátvételre méghozzá oly formában, hogy azt sose kelljen kiadni a kezéből. A kommunista Kínában modellre lelhetett az egykori antikommunista forradalmár hiszen Pekingben a diktatúra sikeres piacgazdaságot hozott létre, mely világhatalommá tette Kínát. Orbánnak az autokrata rendszer kiépítése sikerült, a versenyképes piacgazdaság sokkal kevésbé.

Matolcsy György a sanghaji Fudan egyetem kommunista párttitkárával állapodott meg arról, hogy Kína egyik legszínvonalasabb egyeteme európai oktatási központját Budapesten hozza létre. Kína három legjobb egyetemét, a Fudant, a Csinghuát – itt végzett Hszi Csin-ping elnök, és a Pejtat európai és amerikai keresztény egyházak alapították a huszadik század elején. A sanghaji Fudant a jezsuita atyák hozták létre. A kulturális forradalom idején – 1966-76 – az egyetemet szétverték, de azóta újjászervezték, és ma már a kínai elit egyetem világszínvonalú oktatási intézménynek számít.

A magyar ellenzék intellektuális és morális színvonalára jellemző, hogy ugyanolyan elánnal támadja a kínai Fudant mint Orbán Viktor a CEU-t. Mindezt egy olyan országban, melynek oktatási rendszere egyre inkább elmarad az európai normáktól. Manapság az oktatás a legjobb befektetésnek számít a világnak azokban az országaiban, ahol az elit nem kizárólag a hatalom megragadására és megtartására törekszik hanem megpróbál valamit tenni is a társadalom érdekében. Magyarországon a szellemi impotenciával küszködő elit retteg a konkurenciától hiszen akkor kiderülne: ő maga siralmas produkciót nyújt. Produkálni az elit vajmi keveset tud, de a vetélytársak megfúrásában igen leleményes. Az eredmény: a CEU eltűnt, a Fudan pedig nem jött meg. Ilyenek a magyar elit sikerei manapság…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .