Kezdőlap Címkék érsek

Címke: érsek

Koronavírus miatt halt meg a szerbek pátriárkája

Irinej pátriárka  nemrég részt vett Montenegro ortodox egyházi vezetőjének temetésén. Az ottani pátriárkát nyitott koporsóban temették el.

A pópák és a hívek csókjaikkal búcsúztatták Montenegro pátriárkáját, aki életében nyíltan gúnyt űzött a korona vírusjárványból. Nem kizárt, hogy a szerbek pátriárkája ott kapta meg a Covid-19 fertőzést, amely azután az életébe került.

A szerb ortodox egyház híveinek a számát 12 millióra becsülik. Döntő többségük az egykori Jugoszlávia területén él: Szerbiában, Montenegróban és Bosznia Hercegovinában illetve Koszovóban.

Női prímás?

A katolikus egyház vezetőit a pápa jelöli ki, ezért már az is példátlan, ha valaki maga jelentkezik egy fontos egyházi tisztségre. Az pedig példátlan, hogy a jelentkező egy nő legyen! Pedig Franciaországban pontosan ez történt …

Egy 73 éves teológus nő jelentkezett Barbarin lyoni érsek posztjára. Ez Franciaországban a prímási poszt hiszen évszázadokon át itt volt a katolikus egyház központja. Barbarin bíboros nemrég vonult nyugdíjba egy kínos pedofil botrány miatt.

A bíborost a bíróság felmentette

Első fokon a bíróság bűnösnek találta Lyon érsekét, mert egy pedofil pap cselekedeteit nem jelentette a rendőrségnek. A papot csak áthelyezéssel büntette. Barbarin érsek felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Felajánlotta lemondását. Ferenc pápa először nem fogadta el, de másodszor már igent mondott. A bíróság másodfokon felmentette Barbarin érseket, akinek a széke ily módon megürült.

Mi ilyenkor az eljárás?

A pápai nuncius három nevet javasol a pápának, aki kiválasztja közülük a leendő érseket. A három jelölt csakis felszentelt pap lehet vagyis nők kinevezése kizárt. Ferenc pápa többször is hangoztatta, hogy növelni kell a szebbik nem szerepét a római katolikus egyházban. A protestáns egyházakban vannak női püspökök, de a római katolikus egyházban nagyon nagy az ellenállás, melynek élén az előző pápa, XVI-ik Benedek áll.

Ki az a bátor nő, aki érsek szeretne lenni?

A 73 éves Anne Soupa ismert teológus és Biblia kutató. “Ez meglepő és váratlan, de nagyon megalapozott jelentkezés” – hangsúlyozza a jelölt. “Sokan azt mondják, hogy ez őrültség, de én viszont azt állítom: épp az az őrültség, hogy ezt őrültségnek tartják!”

A jelentkezési lapon részletesen megindokolja, hogy miért szeretne Lyon érseke lenni: “35 éve vagyok aktív a katolikus egyházban. Biblia kutató vagyok, teológus, újságíró és író.”

Ferenc pápa megválasztása óta (2013) beszél arról, hogy a nőkre nagyobb szerep vár a római katolikus egyházban, de “a valóságban az égvilágon semmi sem történt” – panaszkodik a 73 éves teológus nő, aki megpályázta Franciaország prímási székét, a lyoni érsek posztját, ahonnan az előd pedofil botrány miatt kényszerült távozni.

Mennie kellett az érseknek korábbi pedofil ügy miatt

0

A pápa leváltotta a pedofil ügyek miatt elítélt ausztrál érseket. Philip Wilsont régi ügyben találta bűnösnek a bíróság: még a hetvenes években elmulasztotta jelezni a rendőrségen, hogy egyik paptársa gyerekeket molesztált.

 

Az Alzheimer kórral küzdő érsek ügyvédei azzal védekeztek a bíróságon, hogy régebben a pedofil eseteket nem tartották olyan súlyos bűncselekménynek mint manapság. Wilson érseket kétéves börtönbüntetésre ítélhetik bár valószínűtlen, hogy az megtörténik, mert egészségi állapota nem teszi lehetővé a börtön elviselését.

Ferenc pápa mindenesetre „ideiglenes jelleggel” kinevezte az utódát.

A pápa már korábban jelezte: ha elítélnek egy papot pedofília miatt, akkor automatikusan leváltják tisztségéből.

Habár Wilson érsek eddig a legmagasabb rangú katolikus pap, akit a Vatikán leváltott pedofil ügyek eltussolása miatt, jóval magasabb rangú pap is áll bíróság előtt Ausztráliában pedofil ügyek miatt. George Pell bíborost, a Vatikán felfüggesztett kincstárnokát azzal vádolják, hogy maga is részt vett pedofil ügyekben, később pedig megpróbálta azokat eltitkolni és pedofil paptársai praktikáit is fedezte. Ferenc pápa vele kapcsolatban is közölte: ha a bírósági elítéli, akkor mennie kell a Vatikánból. Az idős főpap tagadja az ellene felhozott vádakat, de az ügyészség több tucat pedofil ügyet hozott fel a Vatikán kincstárnoka ellen, aki korábban Melbourne és Sydney érseke volt Ausztráliában.

Elítéltek egy érseket, mert eltitkolta paptársának pedofil praktikáit

0

Kétéves börtönbüntetést kaphat Philip Wilson ausztrál érsek, mert a hetvenes években el akarta titkolni egyik paptársa pedofil ügyeit. Később ezt a papot kilenc ministráns fiú szexuális molesztálásáért elítélték és börtönben halt meg 2006-ban.

Philip Wilson a legmagasabb rangú katolikus egyházi vezető, akit elítélt egy bíróság, mert a pedofil ügyeket nem leleplezni, hanem eltitkolni igyekezett. A védelem arra hivatkozott, hogy az érsek Alzheimer-kórban szenved, ezért képtelen visszaemlékezni arra, hogy mi is történt a hetvenes években.

Ausztráliában egy másik magasrangú katolikus vezetőt is bíróság elé állítottak pedofil ügyek gyanújával: George Pell bíboros, a Vatikán kincstárnoka, szabadságot kapott a pápától, hogy tisztázza magát a vádak alól. Ő korábban Melbourne és Sydney érseke volt.

Tavaly egy jogi bizottság alapos jelentést készített az egyházak pedofil ügyeiről Ausztráliában. Több ezer vallomást hallgattak meg: 4400 esetben regisztráltak pedofil praktikákat, melyeket valamelyik egyházhoz tartozó papok követtek el. Ausztrália konzervatív miniszterelnöke nemzeti tragédiának nevezte a jelentést.

Szexuális zaklatással vádolják az érseket

0

Elegendő bizonyíték gyűlt össze George Pell bíboros ellen, hogy bíróság elé állítsuk, közölte kedden egy bírónő Ausztráliában. Négy hétig tartó előzetes vizsgálat ért ezzel véget. A bírónő a feljelentések felét visszautasította, de így is sok esetről beszélt. Pontos számot nem említett. Pell bíborosnak szerdán meg kell jelennie a bíróság előtt.

A Vatikán 76 éves pénzügyminiszterének Ferenc pápa fizetés nélküli szabadságot adott. Pell bíboros, aki korábban Melbourne és Sydney érseke volt, minden vádat tagad. Ferenc pápa, aki nemrég a Vatikánban fogadta pedofil papok korábbi áldozatait, zéró toleranciát hirdetett meg a pedofil papok esetében.

George Pell bíboros a legmagasabb rangú katolikus pap, akit pedofília vádjával bíróság elé állítanak. Ő volt a harmadik számú vezető a Vatikánban. Ferenc pápa azért választotta pénzügyminiszternek az ausztrál érseket, mert az angolszász országokban általában a papok is jobban értenek a pénzügyekhez, mint másutt. A per kimenetelétől függetlenül vatikáni szakértők úgy vélik: George Pell pályafutása véget ért, mert a katolikus állam nem engedhet meg magának ilyen presztízsveszteséget.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK