Mennie kellett az érseknek korábbi pedofil ügy miatt

0
716
Flickr

A pápa leváltotta a pedofil ügyek miatt elítélt ausztrál érseket. Philip Wilsont régi ügyben találta bűnösnek a bíróság: még a hetvenes években elmulasztotta jelezni a rendőrségen, hogy egyik paptársa gyerekeket molesztált.

 

Az Alzheimer kórral küzdő érsek ügyvédei azzal védekeztek a bíróságon, hogy régebben a pedofil eseteket nem tartották olyan súlyos bűncselekménynek mint manapság. Wilson érseket kétéves börtönbüntetésre ítélhetik bár valószínűtlen, hogy az megtörténik, mert egészségi állapota nem teszi lehetővé a börtön elviselését.

Ferenc pápa mindenesetre „ideiglenes jelleggel” kinevezte az utódát.

A pápa már korábban jelezte: ha elítélnek egy papot pedofília miatt, akkor automatikusan leváltják tisztségéből.

Habár Wilson érsek eddig a legmagasabb rangú katolikus pap, akit a Vatikán leváltott pedofil ügyek eltussolása miatt, jóval magasabb rangú pap is áll bíróság előtt Ausztráliában pedofil ügyek miatt. George Pell bíborost, a Vatikán felfüggesztett kincstárnokát azzal vádolják, hogy maga is részt vett pedofil ügyekben, később pedig megpróbálta azokat eltitkolni és pedofil paptársai praktikáit is fedezte. Ferenc pápa vele kapcsolatban is közölte: ha a bírósági elítéli, akkor mennie kell a Vatikánból. Az idős főpap tagadja az ellene felhozott vádakat, de az ügyészség több tucat pedofil ügyet hozott fel a Vatikán kincstárnoka ellen, aki korábban Melbourne és Sydney érseke volt Ausztráliában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .