Kezdőlap Címkék Bírság

Címke: bírság

Akkor sem bírságolható egy spontán tüntető, ha lelép a járdáról

0

Három ügyben is megszüntette a bíróság a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) diáktüntető ügyfelei ellen folyó szabálysértési eljárást. A rendőrség eredetileg azért büntette meg a tüntetőket, mert még 2018 márciusában egy bejelentett tüntetés után továbbvonultak a tömeggel, és eközben az úttestre léptek. A rendőrség szerint ezzel megsértették a KRESZ szabályait, amiért 30 000 Ft szabálysértési bírságot kellett volna fizetniük.

Az utóbbi években rutinszerűvé vált, hogy a bejelentett tüntetések végén a tömeg egy része nem vonul el, hanem új, szervező nélküli, vagyis spontán tüntetésbe kezd. A spontán tüntetések rendszerint vonulásosak, és ilyenkor, ha nagyobb a tömeg, akkor egy része az úttesten is halad. Az is rendszeressé vált, hogy a rendőrség az ilyen spontán tüntetések résztvevőit igazoltatja, majd több tízezres bírsággal sújtja. A rendőrség eljárásából arra lehet következtetni, hogy nem ismeri el jogszerűnek a spontán tüntetéseket és ezért minősíti a résztvevők úttestre lépését a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértésének.

A spontán tüntetéseket is védi a gyülekezési jog

A TASZ többször felhívta már a rendőrség figyelmét arra, hogy a spontán tüntetéseket éppen úgy védi a gyülekezési jog, mint a bejelentett demonstrációkat. A rendőrségnek ilyenkor is kötelessége védeni a résztvevők gyülekezési szabadságát és biztosítani a rendezvényt. Természetesen a veszélyes közúti helyzetek megelőzése is a rendőrség dolga, és ennek során végső soron akár visszavezetheti a tüntetőket a járdára vagy fel is oszlathatja a tüntetést, ha más, enyhébb eszköz nem áll rendelkezésre.

A TASZ ügyfeleinek esetében azonban nem ez történt. A zebrán áthaladó tüntetőket rendőrsorfal választotta el az autóforgalomtól, így bár valóban piros jelzés idején haladtak át az úttesten, a járműforgalmat nem akadályozhatták, ráadásul okkal feltételezhették, hogy a rendőrség biztosítja a demonstrációt. A bíróság azt is megállapította, hogy a rendőrök nem szólították fel a tüntetőket az úttest elhagyására, így tettük jogellenessége sem lehetett nyilvánvaló az adott pillanatban. Ezek alapján a bíróság a TASZ mindhárom diáktüntető ügyfelének ügyében megszüntette az eljárást.

“Bízunk benne, hogy ezek a bírósági döntések világossá teszik a rendőrség számára, hogy a spontán tüntetések jogszerűek, és azokat biztosítaniuk kell. Jogellenes az a gyakorlat, hogy a rendőrség szabálysértési bírságolással igyekszik elvenni a tüntetők kedvét a spontán demonstrációktól” – mondta el Dojcsák Dalma, a TASZ jogásza.

Az anonimizált bírósági végzés innen letölthető.

A diáktüntetőket dr. Hüttl Tivadar, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője képviselte.

Szirénázó biciklivel bírságolt a nyíracsádi álrendőr

0

Mai hír az MTI-ből: „Kerékpárra szerelt szirénával és rendőrség feliratú pólóban próbált megbüntetni egy biciklist egy férfi a Hajdú-Bihar megyei Nyíracsádon. A tájékoztatás szerint egy nyíracsádi lakos szerda délben telefonon hívta a helyi körzeti megbízottat, hogy egy férfi rendőrnek adta ki magát, és meg akarta őt büntetni.

A rendőrök azonosították a csalót, majd elfogták a 48 éves férfit, aki szabálysértésre hivatkozva akarta megbírságolni a másik kerékpárost. A sértett azt mondta az álrendőrnek, hogy nincs nála pénz, mire a gyanúsított közölte vele, hogy akkor figyelmezteti, de legközelebb fel fogja jelenteni.

Az álrendőr ellen, aki beismerte, hogy így akart pénzhez jutni, csalás megalapozott gyanúja miatt indult eljárás. A gyanúsított kihallgatásán beismerő vallomást tett.”

Az csak véletlen egybeesés, hogy ma tették közzé a leggazdagabb magyarok listáját. Valószínűleg nem a nyíracsádi módszer a meggazdagodás legjárhatóbb útja. és feltehetően Orbán Viktor sem erre gondolt, amikor a munkaalapú társadalomról beszélt.

Magyarország, mi így szeretünk!

15 napon belül ki kell fizetnie kell a Jobbiknak a gigabírságot

0

Az Állami Számevőszék még a múlt év végén tiltott pártfinanszírozásra való hivatkozással mintegy 660 millió forintra büntette a Jobbikot. A szokatlanul nagy büntetés a Jobbik szerint politikai célból született, s ellehetetleníti a pártot, mert ekkora összeg befizetése után nem marad pénzük kampányra és ily módon kérdésessé válik a párt indulása a 2018-as választáson.

Az ÁSZ határozata ellen nem lehet fellebbezni, a Jobbiknak 15 napja volt, hogy reagáljon a számvevőszék megállapításaira.

A sajtóban több olyan vélemény is megjelent, miszerint az ÁSZ nem fogja ugyan elengedni a Jobbik büntetését, ám vagy mérsékli azt, vagy a választás utáni időszakra halasztja a befizetést. Ezzel az Állami Számvevőszék, amelyet az ellenzéki sajtóban rendre a Fidesszel való összejátszással vádolnak, elkerülhette volna azt a gyanúsítgatást, hogy a Fidesz érdekeiben dolgozik.

Ehhez képest új fejlemény, hogy az Állami Számvevőszék mai közleménye 15 napban határozza meg azt az időintervallumot, amely alatt a Jobbiknak ki kell fizetnie a rá kirótt bírságot.

Az ÁSZ közleménye megállapítja, a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. A párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.”

Azt is írják: Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, így az ÁSZ kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében. A közlemény szerint az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, és a Jobbik a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat, támogatásokat használt-e fel.

A Jobbik is közleményt adott ki, ők azt írják, hogy az ÁSZ

“semmilyen új információt, körülményt nem tudott találni az elmúlt 1 hónapban állításai igazolására,

ez az idő nem volt elég arra sem, hogy belássa jelentéstervezetének és eljárásának törvénysértő, szakmaiatlan mivoltát”.

A párt szerint a számvevőszék nem tartotta be a rá vonatkozó törvényeket, nem küldött az általuk leadott észrevételekre választ. Azt is írják: 36 oldalas dokumentumot nyújtottak be, de az ÁSZ a jelentésben fel sem tüntette észrevételeiket, “csupán kettőt önkényesen kiragadott, de ezeknél sem az észrevételt emelte be a jelentésbe, hanem csak annak saját értelmezését”.

A Jobbik szerint ők mindenben törvényesen jártak el. A párt korábban tüntetést is szervezett az ügy miatt, Vona Gábor pedig nyílt levelet írt Orbán Viktornak.

Volner János, a párt alelnöke sajtótájékoztatón most azt mondta:

a Jobbik törvénysértőnek tartja az Állami Számvevőszék határozatát és a bírságot.

Szerinte ez azt mutatja, hogy Orbán Viktor meg akarja szüntetni a Jobbikot, mert retteg tőle és az elszámoltatástól. Azt mondta: a döntés gyakorlatilag megsemmisítette őket anyagilag, kampányukra is pénzt kell gyűjteniük.

Az Állami Számvevőszék több ellenzéki pártot is megbüntetett különböző szabálytalanságok miatt. A Demokratikus Koalíció, amelyre 15 millió forintos büntetést szabtak ki, mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem fizeti ki a bírságot.

 

Nem közölték a helyreigazítást, megbírságolták a Ripostot

0

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság több tízezer forintos pénzbírsággal sújtotta a Ripost nevű portált, és annak főszerkesztőjét Ómolnár Miklóst, amiért nem hajlandóak a jogerős bírósági ítélet ellenére közzétenni a Jobbik helyreigazítását.

A Fidesz-közeli médiában egyébként bevett gyakorlat, hogy nem tesznek közzé helyreigazítást – legutóbb épp az Origóval kapcsolatban írt erről a Független Hírügynökség.

A helyreigazítás szövege, amelyet a Jobbik kérése ellenére a Ripost nem közölt, a következő:

„Az általunk szerkesztett ripost.hu internetes portálon 2016 május 22. napján – a Vonát leleplezte saját párttársa: Szövetséget kötött Simicskával” címmel megjelent cikkben – valótlanul híreszteltük, hogy Vona Gábor szövetséget kötött Simicska Lajossal, és aki Simicska Lajost a Jobbikon belül kritikával illeti, azzal szemben Vona Gábor bármilyen szankciót alkalmaz. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalmon belül bárkinek szeretnie kellene Simicska Lajost.”

Tíz éve történt – 80 millió forintot hozott a BKV-nak a Blicc Over

0

2007. november 26-án a Független Hírügynökség sok más mellett arról is beszámolt, hogy összesen csaknem 80 millió forint tartozást fizettek be a bliccelők a BKV kedvezményes pótdíjfizetési kampánya alatt, amely október 18. és november 24. között zajlott.

Zelenák Tibor, a közlekedési társaság kommunikációs főosztályvezetője közölte: sikeres volt a kampány, a vártnál kétszer több bevétel folyt be. Januártól azonban a BKV követeléskezelő cégeknek adja el a lejárt tartozásokat.

A 20 százalékos kedvezménnyel hétezer bliccelő élt, akik 20 ezer elmaradt tartozást törlesztettek az 5 hét alatt.

A legmagasabb befizetés 736 ezer forint volt, a legkisebb pedig 6 ezer. Volt olyan nap a kampány alatt, amikor 3,2 millió forint folyt be a tartozásokból. A Blicc Over kampányra 8 millió forintot költöttek, ennek a tízszerese folyt be – mondta a kommunikációs főosztályvezető.

A kampány lezárultával tovább folytatódik a bliccelés elleni harc, de a BKV mostantól keményebb eszközökhöz folyamodik. Januártól követeléskezelő cégeknek adják el a tartozásokat, elsőként a 2003-as, 2004-es lejáratúakat. A teljes kintlévőség körülbelül 15 milliárd forint. A követelések januári eladása ennek a felét érinti. A tartozást felhalmozott utasok februártól már számíthatnak a követeléskezelő cégek felszólításaira.

A főosztályvezető üzleti titokra hivatkozva azt nem árulta el, hogy milyen árfolyamon tervezik eladni a tartozásokat. Abban bíznak, hogy ez minél közelebb lesz a 100 százalékhoz. Mindezek mellett a bíróságokon is folytatódik a tartozások érvényesítése a BKV részéről. A bliccelők fizetési meghagyásokra számíthatnak, és ha ezt követően sem fizetnek, akkor a bírósági végrehajtás következik, ami az ingó és ingatlan vagyontárgyak elárverezését is jelentheti. A BKV bízik benne, hogy a tartozást felhalmozók ezt nem várják meg, és még a végrehajtás előtt rendezik tartozásukat.

Százmillióba került a „gyors csillapítás”

0

Bár ezt állította a Sandoz, a valóságban nem „gyors” az ACC hatása a köhögésre – ezt állapította a versenyhivatal. Ez 105 milliós bírságot vont maga után.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 105 millió forint bírságot szabott ki a Sandoz Hungária Kereskedelmi Kft.-re, mert az jogsértően reklámozta ACC elnevezésű, recept nélkül kapható gyógyszereit – tudatta a GVH.

A Sandoz az ACC-t akként reklámozta, hogy az „Gyors megoldás a hurutos köhögésre”, „Gyorsan megtisztítja a légutakat” és „Az ACC gyorsan hat”. A gyógyszerészeti hatóság azonban a GVH kérésére úgy nyilatkozott, hogy a gyorsaság

kizárólag a felszívódásra vonatkozik,

nem pedig a teljes hatásmechanizmusra. Ezzel a cég túlterjeszkedett az úgynevezett alkalmazási előírásban foglaltakon.

A 105 milliós bírság kiszabásakor a GVH a reklámok költségét vette alapul, és figyelembe vette, hogy a sokféle eszközön végzett hirdetések sok embert értek el hosszú kampány keretében. A Sandoz az eljárás elkezdésekor abbahagyta a kifogásolt hirdetéseket.

40 milliós bírság a szcientológusoknak

0

Jogellenes adatkezelés miatt 20-20 millió forint adatkezelési bírságot szabott ki a Magyarországi Szcientológia Egyházra és az egyház központi szervezetére a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Ezt a hatóság elnöke, Péterfalvi Attila jelentette be. Azt mondta,

hasonló súlyú jogsértéssel még nem találkozott a hatóság,

mint ebben az esetben.

Tavaly december óta folytattak eljárást az egyháznál és annak központi szervezeténél, és azt állapították meg, hogy az egyház és központi szervezete

  • megszegte előzetes tájékoztatási kötelezettségét,
  • megszegte a célhoz kötött adatkezelés és a tisztességes adatkezelés elvét,
  • megszegte az adatbiztonság követelményeit,
  • jogalap nélkül kezelte a tagok és harmadik személyek adatait.

Szerda reggel rendőrök szállták meg a szcientológusok Váci úti székházát.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK