15 napon belül ki kell fizetnie kell a Jobbiknak a gigabírságot

0
937

Az Állami Számevőszék még a múlt év végén tiltott pártfinanszírozásra való hivatkozással mintegy 660 millió forintra büntette a Jobbikot. A szokatlanul nagy büntetés a Jobbik szerint politikai célból született, s ellehetetleníti a pártot, mert ekkora összeg befizetése után nem marad pénzük kampányra és ily módon kérdésessé válik a párt indulása a 2018-as választáson.

Az ÁSZ határozata ellen nem lehet fellebbezni, a Jobbiknak 15 napja volt, hogy reagáljon a számvevőszék megállapításaira.

A sajtóban több olyan vélemény is megjelent, miszerint az ÁSZ nem fogja ugyan elengedni a Jobbik büntetését, ám vagy mérsékli azt, vagy a választás utáni időszakra halasztja a befizetést. Ezzel az Állami Számvevőszék, amelyet az ellenzéki sajtóban rendre a Fidesszel való összejátszással vádolnak, elkerülhette volna azt a gyanúsítgatást, hogy a Fidesz érdekeiben dolgozik.

Ehhez képest új fejlemény, hogy az Állami Számvevőszék mai közleménye 15 napban határozza meg azt az időintervallumot, amely alatt a Jobbiknak ki kell fizetnie a rá kirótt bírságot.

Az ÁSZ közleménye megállapítja, a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. A párt akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását. Az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta továbbá, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.”

Azt is írják: Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását, így az ÁSZ kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében. A közlemény szerint az ellenőrzés célja annak értékelése volt, hogy a közzétett pénzügyi kimutatások a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat, és a Jobbik a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat, támogatásokat használt-e fel.

A Jobbik is közleményt adott ki, ők azt írják, hogy az ÁSZ

„semmilyen új információt, körülményt nem tudott találni az elmúlt 1 hónapban állításai igazolására,

ez az idő nem volt elég arra sem, hogy belássa jelentéstervezetének és eljárásának törvénysértő, szakmaiatlan mivoltát”.

A párt szerint a számvevőszék nem tartotta be a rá vonatkozó törvényeket, nem küldött az általuk leadott észrevételekre választ. Azt is írják: 36 oldalas dokumentumot nyújtottak be, de az ÁSZ a jelentésben fel sem tüntette észrevételeiket, „csupán kettőt önkényesen kiragadott, de ezeknél sem az észrevételt emelte be a jelentésbe, hanem csak annak saját értelmezését”.

A Jobbik szerint ők mindenben törvényesen jártak el. A párt korábban tüntetést is szervezett az ügy miatt, Vona Gábor pedig nyílt levelet írt Orbán Viktornak.

Volner János, a párt alelnöke sajtótájékoztatón most azt mondta:

a Jobbik törvénysértőnek tartja az Állami Számvevőszék határozatát és a bírságot.

Szerinte ez azt mutatja, hogy Orbán Viktor meg akarja szüntetni a Jobbikot, mert retteg tőle és az elszámoltatástól. Azt mondta: a döntés gyakorlatilag megsemmisítette őket anyagilag, kampányukra is pénzt kell gyűjteniük.

Az Állami Számvevőszék több ellenzéki pártot is megbüntetett különböző szabálytalanságok miatt. A Demokratikus Koalíció, amelyre 15 millió forintos büntetést szabtak ki, mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy nem fizeti ki a bírságot.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .