Az ANO nyerhet Csehországban – Frissítve

0
720

Az első részeredmények szerint az Andrej Babis vezette jobbközép ANO magabiztos győzelmet arathat a hétvégi  csehországi képviselőházi választásokon. Az első becslések szerint a választási részvétel 60 százalék körül alakult.

 

A mintegy 14 ezer szavazókörzet 65 százalékának eredményei alapján az ANO kapta a voksok 31 százalékát, a második helyen pedig a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) van 11,4 százalékkal, míg a harmadikon a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) áll 10,5 százalékkal – írja az MTI tudósítója. A három tömörülésen kívül a részeredmények szerint még további négy-öt párt jut be a parlamenti alsóházba.

Többségi vélemény, hogy a választások után nehéz kormányalakítási tárgyalásokra lehet számítani – írja a szlovákiai Új Szó. Miloš Zeman államfő pénteken megerősítette, hogy kormányalakítási megbízatást a győztes párt elnökének fog adni, aki az ANO sikere esetén Andrej Babiš lenne.

Mint a FüHü korábban beszámolt róla, Zeman azt is jelezte, hogy a hétvégi választások után előbb szeretne konzultációkat folytatni a parlamenti alsóházba bejutott pártok vezetésével, s az új képviselőház ülését csak a voksolás utáni 30. napra tervezi összehívni. A cseh államfő ezt azzal indokolta, hogy tudtával néhány párt a házelnök megválasztásának a megnehezítését, ha úgy tetszik szabotálását tervezi. A képviselőház elnökének megválasztása nélkül lehetetlenek a további politikai lépések – mutatott rá.

Babiš ellen büntetőeljárás van folyamatban az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanújával. A nagy pártok többsége a választási kampányban azt állította, hogy nem fognak együttműködni a Babiš vezette ANO-val.

Felmérések szerint Babiš kormányfői elfogadása, illetve elutasítása a társadalomban nagyjából 50-50 százalék.

Mint a FüHü megíta, a pénteken  kezdődött kétnapos választáson a cseh parlament alsóházának 200 képviselői mandátumáért 31 párt és mozgalom több mint 7500 jelöltje verseng. A közel nyolcmillió választópolgárnak nagyjából 60-65 százalékát várták az urnákhoz.

Portálunk korábban részletesen bemutatta az indulókat, s összefoglalta a választással magával kapcsolatos tudnivalókat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .