Banki para: négy hónappal elhalasztva

0
257

Október végéig lesz lehetőségük az adategyeztetésre a banki ügyfeleknek a parlament döntése nyomán. Egymilliónál többen mentesülhetnek a számla zárolásától.

Holnap járt volna le a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás elleni törvény rendelkezése nyomán az a határidő, amely alapján a teljes körű, jellemzően 2017 nyara előtt számlát nyitók, teljes körű adategyeztetése és –rögzítése megtörténhetett volna. Akik ezt elmulasztják, azok számlájuk zárolásával szembesülnek, semmilyen kifizetést se teljesít a bank.

A múlt héten aztán kiderült, hogy

még több, mint egymillió számla tulajdonosa

nem végezte el ezt a műveletet, köztük rengeteg cég. Akkor Gulyás Gergely azt mondta, hogy a bankszövetségnek kell kezdeményeznie a határidő kitolását. A szervezet ezt azonnal megtette, a benyújtott törvényjavaslatot az Országgyűlés ma mindössze egy ellenző szavazattal elfogadta.

Az úgynevezett ügyfél-átvilágítás érdekében új értesítési kötelezettséget is bevezet a módosítás: a szolgáltatóknak a hatálybalépést követő 3 napon belül tájékoztatniuk kell azon ügyfeleiket, akiknek esetében az átvilágítás még egyáltalán nem vagy nem teljes körűen történt meg. Így az érintett ügyfélkör egyértelműen tudomást szerez a hiányzó adatok és nyilatkozatok pótlására vonatkozó kötelezettségéről és annak meghosszabbításáról október 31-ig.
A módosítás a kihirdetés napján 18 órakor hatályba is lép. Ez valószínűleg legkésőbb holnap megtörténhet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .