Baltával verte agyon, majd felgyújtotta a nejét

0
449

Ha másodfokon is elítélik, élete végéig börtönben marad.

Halmazati büntetésként életfogytig tartó fegyházra ítélte a Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki 2016. január 22-én baltával megölte, majd felgyújtotta feleségét Debrecenben, Nyíl utcai otthonukban. P. Lajos leghamarabb 25 év múlva bocsátható feltételes szabadlábra.

A férfi és felesége 1984-ben házasodtak össze, két gyerekük született.

A vádlott nehezen tolerálta felesége enyhe szellemi fogyatékosságát.

Kezdetben – mondvacsinált indokokkal – “csak” a nőt bántalmazta, később kisfiát is. A megfélemlített, visszahúzódó asszony feljelentést soha nem tett.

A két gyereket végül a nagyszülők és a nagynéni nevelték.

P. Lajos egyre gyakrabban és durvábban verte feleségét, gyerekeitől is eltiltotta.

Lányuk csak 2015-ben vette fel vele a kapcsolatot, akinek elpanaszolta a bántalmazásokat. Lánya titokban mobiltelefont vett neki és együtt próbáltak kiutat találni a testi-lelki terrorból. A nő fontolgatni kezdte a válást is.

2015 második felében a férj többször is súlyosan összeverte az asszonyt, egyszer pedig szó nélkül szúrta hason egy konyhakéssel. Lánya orvoshoz vitte, megtették a feljelentést is, a rendőrség, majd a bíróság pedig 30 napra távoltartó végzést rendelt el. A vádlottat felbőszítette a helyzet, kisemmizett mártírnak állította be magát és az ismerősöknek hangsúlyozta, hogy csak a gyerekei vádaskodnak. A Nyíl utcán egy szomszédtól kért átmeneti szállást, ahonnan folyamatosan szemmel tartotta feleségét.

2015 decemberében átmászott a kerítésen, bement a házba,

és feleségét erőszakkal Derecskére citálta. A rokonoknak azt akarta demonstrálni, hogy szeretik egymást, minden egyéb híresztelés hazugság. A rokonok azonban látták az asszonyon tükröződő félelmet, aki csak tétován állt ott, leszegett fejjel. Végül sikerült felhívnia a lányát, aki a férfi fenyegetése ellenére hazavitte. Innentől kezdve éjjel-nappal egy szomszéd vigyázott rá, a férj ellen pedig újabb 30 napra távoltartást rendeltek el.

P. Lajos nem akart belenyugodni a helyzetbe. Egyik barátjának mondta is, hogy

ha nem úgy alakulnak a dolgok, akkor megöli a feleségét, a házat felgyújtja, ő pedig öngyilkos lesz.

2016. január 22-én ruhaneműket és műszereket akart elhozni, amikor meglátta, hogy az asszony a kapuban áll. A rá vigyázó családi barát éppen röviddel azelőtt, rövid időre távozott. Az asszony a műszereket nem találta, így behívta a férfit, aki hamar felmérte, hogy felesége egyedül van.

Számon kérte rajta a szerinte hiányzó szerszámokat, majd puszta kézzel nekiesett. A nő az ágyra zuhant, a férfi ekkor a kazánházból egy baltát hozott be és feleségét két alkalommal nagy erővel fejen vágta.

Az asszony azonnal meghalt.

A férfi ekkor a lakásban talált hivatalos iratokkal befedte a testét, meggyújtotta, majd a fáskamrában megpróbálta felakasztani magát. A huzalok azonban elszakadtak, így kezeire vezetéket tekert és azokat a konnektorba dugta. Áramütést szenvedett, de nem halt meg. Nem sokkal később a nő lánya, majd a szomszéd is próbált bejutni a házba, ahová végül a rendőrök és a tűzoltók segítségével tudtak bemenni.

Az eljárás során a szakértők kimondták: a férfi kapcsolataiban a dominanciára törekszik,

az agresszió jellemének stabil része:

potenciális indulati gyilkos személyisége rejtőzik benne. P. Lajos az eljárás során javarészt beismerő vallomást tett, a bántalmazásokat azonban tagadta, szerinte voltak konfliktusok, de harmonikus, szeretetteljes házasságban éltek. Nem volt olyan tanú, aki ezt megerősítette volna – emelte ki indoklásában Mocsáry Eszter. A tanács elnöke hozzátette: az asszony oly mértékű félelemben élt, hogy amikor közmunkásként esős időben hazaküldték őket, inkább a nap végéig az öltözőben ült, csak hogy ne kelljen hazamennie.

Az előre kitervelt szándékot egyébként a bíróság nem állapította meg. A férfi ugyan valóban beszélt ilyen tervekről, de ténylegesen csak a helyszíni körülmények egybeesése miatt alakulhatott ki benne a gyilkos szándék.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője fellebbezett. A bíróság döntése értelmében P. Lajos előzetes letartóztatásban marad.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .