Bahmutnál a helyzet változatlan, ergo átláthatatlan

0
758
twitter.com

Az ukrán csapatok áttörték az orosz állásokat a front keleti  városon kívüli oldalán, és visszakényszerítették az orosz egységeket egy kulcsfontosságú pozícióból – közölték mindkét oldal parancsnokai. Március óta ez az első pozitív történés a kijevi erők számára a városért vívott harcban.

Az ukrán erők még csak részben sem arattak győztes csatát Bahmut városáért vívott harcban azóta, hogy két hónappal ezelőtt meghátrálásra kényszerítették az orosz erőket egy kulcsfontosságú bekötőútról. Korántsem világos, hogy meg bírják-e tartani a héten a most elfoglalt minimális területet, vagy ez fordulópontot jelent.

A Bahmutért folytatott 11 hónapos csata szimbolikus jelentőséget kapott, amely messze túlmutat annak stratégiai értékén.

Mindkét ország jelentős erőforrásokat fektetett be és katonákat áldozott annak érdekében, hogy kifárasszák egymást, miközben az orosz erők lassan átvették az irányítást a város és környéke felett.

A legutóbbi bahmuti harcok az orosz vonalak mögötti ukrán csapások megszaporodásával és az Ukrajnával határos orosz régiókban megnövekedett támadásokról szóló jelentések közepette történtek, megelőzve egy jelentős ellentámadást, amely Kijev szerint hamarosan megkezdődik.

A valós helyzet közel sem ilyen egyszerű

Ahonnan a Wagner csoport kivonult, oda kellett volna beékelődnie az orosz 72. dandár csapatainak. Csakhogy a dandár hamarosan kivonult feladva pozícióját, s ezen a ponton történt, hogy az ukrán csapatoknak sikerült egy kis területet visszafoglalni a megszállóktól.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy korábbi bejelentésével ellentétben –  Prigozsin állítása szerint – eddig nem kapták meg az igényelt és megígért lőszerutánpótlást.

„Súlyos a veszélye annak, hogy a szárnyak meghibásodása miatt bekerítik a bahmuti  Wagnert csoportot. Az oldalak már repedeznek és szétesnek. Jelenleg Bahmut városán belül csak Wagner csoport működik, más orosz egység nincs. Bahmuton kívül viszont csak az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma van” – mondta Prigozsin.

Egy prominens orosz katonai blogger, Anastasia Kashevarova arról számolt be, hogy a Wagner csoport és a 72. dandár közötti kommunikáció teljes hiánya miatt a Wagner csoport az egyik oldalról kivonult – hogy egy másik területre összpontosítson – anélkül, hogy értesítette volna a 72-es dandárt. A 72-es dandárnak viszont nem volt gyalogsága a környéken, akik elfoglalhatták volna a Wagner csoport helyét.

A valós helyzet nem kissé „világos” és persze teljességgel átláthatatlan.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .