Kezdőlap Címkék áttörés

Címke: áttörés

Tarnavszkij tábornok: Az ukrán fegyveres erők áttörték az orosz védelmet

Olekszandr Tarnavszkij, a Tavrija hadműveleti-stratégiai csapatcsoport parancsnoka a nyugati médiának elmondta, hogy az ukrán katonák áttörték a védelmet a Zaporizzsja régióbeli Verbovoban.

 Az ukrán erők ellentámadását a déli fronton vezető tábornok azt mondta, hogy a csapatok áttörték a verbovoi védelmet és tovább haladnak előre, a mostaninál is nagyobb áttörést jósolt. 

Haladunk, ha nem is olyan gyorsan, mint várták, nem úgy, mint a második világháborús filmekben…

Hozzáteszi, a lényeg, hogy ne veszítsék el azt a kezdeményezést, amelyben most az ukrán hadseregben van.

Tarnavszkij szerint az oroszok jelenleg a védelmi vonaluk mélységére hagyatkoznak. Az ukrán hadsereg akadályát a kereszteződések, a fasávok és a köztük lévő aknamezők jelentik.

Azt is elmondja, hogy létezik olyan kis orosz védelmi csoportok kombinációja, amelyek jelenleg pontosan és hozzáértően vannak elhelyezve. De az ukrán hadsereg akciói lassan visszavonulásra kényszerítik őket, amikor támadóegységekkel találkoznak. A sikeres ellentámadáshoz az ukrán csapatoknak legalább Tokmak városát el kell érniük. Ez a minimális cél

A média jelentése szerint az oroszok a helyzetről másként számolnak be.

A nyílt forrásokból származó videók újságírói elemzése azonban azt mutatja, hogy néhány ukrán egység valóban „átlépte az orosz védelmi vonal fontos vonalát” Verbove falu közelében.

Bahmutnál a helyzet változatlan, ergo átláthatatlan

0

Az ukrán csapatok áttörték az orosz állásokat a front keleti  városon kívüli oldalán, és visszakényszerítették az orosz egységeket egy kulcsfontosságú pozícióból – közölték mindkét oldal parancsnokai. Március óta ez az első pozitív történés a kijevi erők számára a városért vívott harcban.

Az ukrán erők még csak részben sem arattak győztes csatát Bahmut városáért vívott harcban azóta, hogy két hónappal ezelőtt meghátrálásra kényszerítették az orosz erőket egy kulcsfontosságú bekötőútról. Korántsem világos, hogy meg bírják-e tartani a héten a most elfoglalt minimális területet, vagy ez fordulópontot jelent.

A Bahmutért folytatott 11 hónapos csata szimbolikus jelentőséget kapott, amely messze túlmutat annak stratégiai értékén.

Mindkét ország jelentős erőforrásokat fektetett be és katonákat áldozott annak érdekében, hogy kifárasszák egymást, miközben az orosz erők lassan átvették az irányítást a város és környéke felett.

A legutóbbi bahmuti harcok az orosz vonalak mögötti ukrán csapások megszaporodásával és az Ukrajnával határos orosz régiókban megnövekedett támadásokról szóló jelentések közepette történtek, megelőzve egy jelentős ellentámadást, amely Kijev szerint hamarosan megkezdődik.

A valós helyzet közel sem ilyen egyszerű

Ahonnan a Wagner csoport kivonult, oda kellett volna beékelődnie az orosz 72. dandár csapatainak. Csakhogy a dandár hamarosan kivonult feladva pozícióját, s ezen a ponton történt, hogy az ukrán csapatoknak sikerült egy kis területet visszafoglalni a megszállóktól.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy korábbi bejelentésével ellentétben –  Prigozsin állítása szerint – eddig nem kapták meg az igényelt és megígért lőszerutánpótlást.

„Súlyos a veszélye annak, hogy a szárnyak meghibásodása miatt bekerítik a bahmuti  Wagnert csoportot. Az oldalak már repedeznek és szétesnek. Jelenleg Bahmut városán belül csak Wagner csoport működik, más orosz egység nincs. Bahmuton kívül viszont csak az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma van” – mondta Prigozsin.

Egy prominens orosz katonai blogger, Anastasia Kashevarova arról számolt be, hogy a Wagner csoport és a 72. dandár közötti kommunikáció teljes hiánya miatt a Wagner csoport az egyik oldalról kivonult – hogy egy másik területre összpontosítson – anélkül, hogy értesítette volna a 72-es dandárt. A 72-es dandárnak viszont nem volt gyalogsága a környéken, akik elfoglalhatták volna a Wagner csoport helyét.

A valós helyzet nem kissé „világos” és persze teljességgel átláthatatlan.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK