Az ügyészség kezében az azeri pénzek sorsa

0
1621
Németh Szilárd MTI Fotó: Soós Lajos

Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke a Független Hírügynökség megkeresésére azt válaszolta, hogy az azeri ügyben nem nyilatkozhat, mivel ügyészségen folyamatban lévő ügyben nem teheti. Október elején Polt Péter legfőbb ügyész még arról beszélt, hogy nem indított vizsgálatot az ügyészség az azeri pénzmosási ügy magyarországi vonatkozásaival kapcsolatban. Az ellentmondást tisztázandó fordult a FüHü informátorunkhoz, aki  szerint Staudt Gábor jobbikos politikus azeri ügyben tett feljelentése megérkezett a Legfőbb Ügyészséghez.

A Legfőbb Ügyészség a vesztegetés gyanúja kapcsán a Központi Nyomozó Főügyészséghez, a pénzmosás gyanúja kapcsán pedig a Fővárosi Főügyészséghez továbbította az iratokat. Döntés egyik ügyészségen sem született még, így egyelőre háromesélyes a dolog:

  1. egyik vagy mindkét ügyészség elrendelheti a nyomozást, amennyiben felmerül valamilyen bűncselekmény gyanúja,
  2. elutasítja a feljelentést bűncselekmény hiányában,
  3. feljelentés kiegészítést rendel el, hogy kiderítse, történhetett-e bűncselekmény.

A Független Hírügynökség megkérdezte Molnár Zsoltot is, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnökét, hogy tud-e az ügyészségi eljárásról. Azt válaszolta, hogy nem tudja, Németh Szilárdnak milyen értesülései vannak a folyamatban lévő ügyről, neki csak arról volt tudomása, hogy a titkosszolgálatok nyomozást folytatnak az azeri pénzek ügyében. Nem tartja kizártnak, hogy a máltai oknyomozó újságírónő meggyilkolása katalizálni fogja a magyarországi nyomozást is.

Arról mindenesetre csak a FüHü-től értesült, hogy az ügyészség mégiscsak megmozdult, bár nem kizárt, hogy megint a Fidesz kedve szerint jár el, és félreteszi az aktákat.

Október elején Polt Péter legfőbb ügyész még arról beszélt, hogy nem illetékes az ügyészség az azeri pénzmosási ügy magyarországi vonatkozásaival kapcsolatban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .