Az orosz titkosszolgálat segíti Vucsics szerb elnököt a válságban

0
772
x.com

Színes forradalomnak nevezte Aleksandar Vucsics szerb elnök az ellenzék hétvégi akcióit, melyekkel a választási csalások ellen tiltakoztak.

Vucsics nagy többséggel nyert, de az ellenzék szerint csalás történt. Belgrádban összeült a nemzetvédelmi tanács, amely hatalomátvételi kísérletnek minősítette az ellenzék akcióját. Belgrádban a hatalom arra célozgat, hogy az ellenzék a nyugati nagykövetségek támogatását élvezi, és az ő segítségükkel szerveznek színes forradalmat Vucsics elnök rendszerének megdöntésére. Kijevben 2013-ban egy ilyen színes forradalom buktatta meg az oroszbarát Janukovics rendszert. Victoria Nuland az amerikai külügy térségünkkel foglalkozó államtitkárhelyettese annak idején elmondta, hogy az USA komolyan támogatta a rendszerváltó erőket Kijevben. Az Európai Uniót is zavarta az amerikai nyomulás Kijevben, és akkor hangzott el Victoria Nuland híres mondása:

fuck the EU!

Most Vucsics szerb elnök ugyanezt a forgatókönyvet látja megvalósulni Belgrádban is, ahol nemes egyszerűséggel gengsztereknek nevezte az ellenzéki aktivistákat. Vucsics a véreskezű szerb diktátor, Milosevics szóvivője volt, stílusa a délszláv háborúk brutalitását idézi. A szerb elnök megköszönte “külföldi titkosszolgálatoknak”, hogy

“a szerb nemzetbiztonsági szolgálatok pontosan tudták: mire készülnek ezek a gengszterek.”

Milyen titkosszolgálatok tájékoztatták Vucsics elnököt?

“Megköszönjük az orosz titkosszolgálatnak a tájékoztatást” – Ezt Ana Brnabic miniszterelnök asszony mondta a Pink televízióban.

“Csak köszönetet tudok mondani az orosz titkosszolgálatnak ezért, és tudom, hogy ezzel nem leszek különösebben népszerű Nyugaton.”

A miniszterelnök asszony az interjúban azt is elmesélte, hogy az orosz információk alapján érdeklődtek a nyugati nagykövetségeken a várható ellenzéki akciókkal kapcsolatban, de ott “orosz dezinformációnak” minősítették az esetet.

Vucsics elnök közben azt állítja, hogy a Nyugat támogatja és pénzeli az ellenzéket, mert meg akarja őt buktatni. Oroszbarát politikája és Koszovóval kapcsolatos szerb nacionalista irányvonala miatt Vucsics nem épp népszerű Nyugaton. Vucsics elnök állandó kapcsolatban áll Oroszország szerbiai nagykövetével, aki Putyin nevében folyamatosan támogatásáról biztosítja Szerbia elnökét.

Ugyanakkor Szerbia szeretne bekerülni az Európai Unióba. Orbán Viktor azért is akadályozza Ukrajna bejutását, mert szeretné Szerbiát helyzetbe hozni. A bővítésért felelős magyar uniós biztos nyíltan lobbizik Szerbia bekerülése mellett.

Milyen szerepet játszott a magyar titkosszolgálat az ügyben? Vucsics elnök több külföldi szolgálatnak köszönte meg az előzetes tájékoztatást a várható ellenzéki akciókról, de a miniszterelnök asszony csak az oroszokat említette. Ugyanakkor közismert Orbán Viktor és a szerb elnök kiváló személyes kapcsolata, a magyar kisebbség pártja tagja a kormány koalíciónak Belgrádban. Ha szorulna a kapca, akkor Orbán Viktor menekülő útja állítólag Szerbián keresztül vezetne valahova…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .