Az oltatlanok Omicron fertőzés után sem védettek

0
1098
twitter.com

Omicron fertőzés után az oltottaknál és a felépülteknél minden korábban ismert variáns ellen van antitest, a be nem oltottaknál viszont nincs. Egy új preprint tanulmány alátámasztja a tézist: az Omicron nem tudja bezárni az immunitási rést.

A Sars-CoV-2 Omikron variánsával való fertőzés után a beoltott és felépült emberek látszólag az összes koronavariáns ellen semlegesítő antitesteket képeznek, de a be nem oltottak csak az omikron ellen, és csak kisebb mértékben.

Ez egy ausztriai preprint tanulmány eredménye. A kiadványt még nem értékelték le.

További védőoltás szükséges!

Carsten Watzl immunológus a Twitteren kommentálta a publikációt, és figyelmeztetett: Egy Omicron fertőzés után a be nem oltottaknak lényegesen kevesebb Omicron elleni semlegesítő antitestük volt, mint a beoltottakban vagy gyógyultakban, és alig volt védelem más változatokkal szemben.

„További védőoltás szükséges!”

– írta Watzl.

A vizsgálathoz innsbrucki virológusok és orvosok olyan betegek plazmamintáját vizsgálták meg, akik túléltek egy Omicron fertőzést. Ennek megfelelően a fertőzöttek közül 15-en kaptak Omikron-oltást a fertőzés előtt, 13-an pedig nem voltak beoltva. Tíz embert oltottak be és gyógyultak fel egy másik változatból, további 13 embert pedig nem oltottak be, de gyógyultak egy másik változatból.

Az eredmény: A beoltott és felépült betegekben az Omicron fertőzés után a Sars-CoV-2 összes variánsával szemben magas neutralizáló antitestek titerei lettek volna. A beoltatlanok viszont szinte kizárólag Omicron elleni semlegesítő antitesteket állítottak elő.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .