Kezdőlap Címkék Omicron

Címke: Omicron

Eris, az új Covid-19 mutáns

A SARS-CoV-2, a COVID-19-et okozó vírus folyamatosan változik, és idővel mutációkat halmoz fel genetikai kódjában. Új változatok A SARS-CoV-2 várhatóan továbbra is megjelenik. Egyes variánsok megjelennek és eltűnnek, míg mások megjelennek és tovább terjednek.

A koronavírus Covid-19-et okozó és gyorsan terjedő új alváltozata az „Eris”, hivatalos nevén: EG.5. Jelenleg az USA legelterjedtebb Covid törzsévé vált.  A CDC szombati becslése szerint az EG.5 variáns az összes Covid-eset körülbelül 17 százalékát teszi ki az Egyesült Államokban, így ez a betegség legdominánsabb törzse. Ez a szám növekedést jelent az EG.5-variáns esetek nagyjából 12 százalékos arányához képest az összes törzs között egy július 22-i számítás szerint. A változatot több országban is jelentették. A Covid-fertőzés veszélyei a védőoltásokkal jelentősen csökkentek, de továbbra is megjelentek az új változatok. Az EG.5 változat az Omicron törzsek családjába tartozik, amely 2021 végén kezdett terjedni, és azóta számos mutáción esett át. Az új változat jelenleg nem ad okot aggodalomra. Szakértők szerint úgy tűnik, hogy az EG.5 nem okoz súlyosabb megbetegedéseket, mint a koronavírus korábbi törzsei. „Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az EG.5 könnyebben terjedhetne, és a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák várhatóan továbbra is hatékonyak lesznek e változat ellen” – mondta a CDC szóvivője.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megkezdte az EG.5 nyomon követését, de nem jelölte meg érdeklődésre számot tartó vagy aggodalomra okot adó változatként.

Összehasonlításképpen, az XBB.1.5 törzs, amely korábban uralta a transzmissziót az Egyesült Államokban, érdekes változatként szerepel.

Világszerte a Covid miatti kórházi kezelések száma csökkent az év eleje óta. A nyár folyamán a koronavírus miatti kórházi kezelések száma enyhén emelkedett az Egyesült Államokban, a Biden-kormány továbbra is optimizmusát fejezte ki a járvány legyőzésével kapcsolatban.

„A Biden-Harris kormányzat történelmi előrelépést tett nemzetünk azon képessége terén, hogy képes legyen kezelni a COVID-19-et, hogy többé ne zavarja meg érdemben az életünket”

– mondta korábban Kelly Scully, a Fehér Ház szóvivője.

Melyek az „Eris” tünetei?

Az EG.5 változat tünetei nem különböznek a korábbi változatoktól: tipikus megfázásos betegségek, mint például torokfájás, orrfolyás, torlódás, köhögés és láz.

Szüksége van a lakosságnak egy új Covid emlékeztető oltásra?

Június óta az egészségügyi tisztviselők és a gyógyszergyártók olyan injekciók kifejlesztésén dolgoznak, amelyeknek az EG.5 alvariánssal is számol, mivel ez egy új változat az Omicron családban.

„A védőoltás továbbra is a legjobb védekezési mód a Covid-19 súlyos következményei ellen”

– mondta a CDC szóvivője.

Tönkreteszi-e a Covid hatodik hulláma az idei nyarat?

Hordjunk újra maszkot, és a legveszélyeztetettebb csoportok oltassák be újra magukat – tanácsolják a francia szakértők, akik szerint így elkerülhető, hogy a Covid 19 a 22-es nyarat is elrontsa.

Azonnal vegyük fel újra a maszkot a közjárműveken! – kérte a megdöbbent francia közvéleményt a sürgősségi orvosok szervezetének elnöke az egyik televízióban. Annál is inkább elcsodálkoztak ezen a vakációra készülődők, mert alig egy hónapja szűnt meg ez a kötelezettség. Szinte mindenki úgy érezte: vége a járványnak! Nagyon gyorsan kiderült, hogy nem így van: a koronavírus két nagyon fertőző változata váltotta fel az omicront. Az egyik Portugáliából érkezett Franciaországba, a másik Dél Afrikából.

A Ba.4 háromszor olyan fertőző mint a Ba.5, amely viszont háromszor inkább fertőz mint az alfa korona vírus

– nyilatkozta a párizsi Le Figaronak egy virológus, aki hozzátette: két méteres távolságból már bekövetkezhet a vírusfertőzés! A kórházakból még nem jelentettek sok esetet, de a vírusszakértők szerint a két új variáns fertőzése tovább tart mint az omicron. Fel kell készülni arra, hogy a munkahelyeken hosszabb hiányzást jelentenek be a Covid 19 miatt.

A hatodik hullám

Portugáliában az új vírusvariáns megjelenése után két hónappal érkezett el a csúcsra a járvány. Franciaországban négy hete fedezték fel az új variánst. Ennek alapján a szakértők úgy vélik, hogy a hatodik hullám csúcsa júliusban következhet be. Tavaly a delta variáns július végén ért a csúcsra, most ugyanez várható a Ba.5 esetében is. Szerencsére vége az iskolaévnek, ez jelentősen csökkenti a fertőzés veszélyét. Más oldalról viszont a strandokon és a nyári rendezvényeken könnyen terjedhet a vírus.

Mit csinál a kormány? Július végével véget ér az egészségügyi szükségállapot Franciaországban. Az egészségügyi miniszter asszony egyelőre nem jelentett be semmit, de arra kérte a közvéleményt, hogy “mindenki viselkedjen felelősségteljesen!” Kérte, hogy a közjárműveken  mindenki viseljen maszkot, de nem tette ezt kötelezővé.

A szakértők többsége szerint ez már ajánlatos lenne. Sőt olyanok is akadnak, akik új oltási kampányt javasolnak. Elsősorban a veszélyeztetett korcsoportnak, de van, aki mindenki számára javasol egy újabb oltást a koronavírus hatodik hullámának legyőzésére. A hatvan év fölöttieknek ajánlatos a negyedik oltás – mondja a járvány ellen küzdő tudományos tanács elnöke. Jean Francois Delfraissy szerint a hatvan fölöttiek negyedik oltását azonnal meg kellene kezdeni. Ősszel az iskolaév kezdetén az egész lakosságot újra kellene oltani a korona vírussal szemben. Az egészségügyi miniszter asszony is újra szeretné indítani az oltási kampányt Franciaországban nehogy a koronavírus két újabb igen fertőző variánsa tönkretegye a nyarat Franciaországban.

Kínában már 180 millió embert érint a Covid lezárás

27 nagyváros, köztük a két legfontosabb: Sanghaj és Peking is a járvány áldozata. Mindez a Covid elleni zéró tolerancia politikának a következménye. Emellett kitart a kommunista párt vezetése bár egyre nagyobb árat kell ezért fizetnie az egész országnak – derül ki a CNN helyszíni összefoglalójából.

15 ezer új fertőzést regisztrálnak naponta Sanghajban, ahol már ötödik hete tart a nagy lezárás. A fertőzötteket elkülönítik, és a 25 milliós várost lassan megnyitják, mert Kína gazdasági központjának tartós lezárása óriási csapást mér az egész országra, sőt a világgazdaságra is, mert a globális szállítási láncok mindinkább megérzik ennek hatását. Kína idén 5,5%-os növekedést tervezett, de ezt a lezárásokkal nehéz lesz teljesíteni. Az IMF szerint csak 4,4% várható. Ez másutt tisztes eredménynek számítana, de nem így Kínában, ahol dinamikusabb növekedéshez szoktak. Idén pedig kongresszust rendez az országot kormányzó kommunista párt. Ezen Hszi Csinping elnök be akarja betonozni a hatalmát. Ezért eredményt kell felmutatnia.

Pekingben a teljes 21 milliós lakosságot tesztelik. Ez pénteken ér véget. Ezután döntenek a lezárásról. A pekingiek tartanak attól, hogy Sanghaj sorsára jutnak. Ezért felvásárlási láz alakult ki bár a szupermarket láncok igyekeznek megnyugtatni a lakosságot. Sanghajban több helyen is alakult ki áruhiány. A lakosság emiatt lázongott. Be kellett vetni a rendőrséget is.

Mélyponton a jüan

2020 novembere óta nem süllyedt ilyen mélyre az árfolyam az amerikai dollárhoz képest. Csúcson a munkanélküliség. 21 hónapja nem kerestek ilyen sokan munkát az 1,4 milliárd lakosú országban, ahol a társadalmi béke fenntartásának egyik legfőbb eszköze az, hogy mindenkinek igyekeznek valamiféle megélhetést biztosítani.

„Nyugtalanítja a kínai gazdasági vezetést, hogy sok a munkanélküli. Nemrég az egyik minisztériumban válságtanácskozást tartottak erről”

– mondta a CNN tudósítójának a Kínában működő európai uniós cégek kereskedelmi kamarájának vezetője. Jörg Wuttke hozzátette: „a kínaiak attól félnek, hogy a külföldi cégek máshova viszik a pénzüket látva azt, hogy a járvány elleni zéró tolerancia milyen súlyos gazdasági következményekkel jár.”

Miért ragaszkodik Kína a zéró tolerancia politikához?

A rendkívül fertőző Omicron vírus variáns váratlanul érte a kínai tervezőket, akik addíg viszonylag sikeresen menedzselték a Covid járványt, amely pedig náluk alakult ki. Hszi Csinping elnök személyesen hirdette meg a zéró tolerancia politikát, és ki is tart mellette, de miért? Azért, mert Kínában az idősebb nemzedék szinte teljes egészében védtelen a Covid vírussal szemben! A kínai oltóanyagok hatékonyan védik a 60 év alatti generációkat, de az idősebbeket nem. Minthogy a vezetés jórésze is ebbe a kategóriába esik, ezért számukra Pfizer oltóanyagot vettek. A hatvannál idősebb lakosság döntő többsége azonban védtelen az omicron vírus variánssal szemben. Ha közöttük tömegessé válna a fertőzés , akkor az teljesen megbéníthatná Kína egészében nem nagyon fejlett egészségügyi hálózatát. Peking bizonyítani akarja a világnak: az ő módszerük a járvány kezelésére hatékonyabb mint a nyugati megoldások, mert alacsonyan lehet tartani a halálozási mutatókat. Csakhogy ennek óriási ára van amint azt Kína romló gazdasági mutatói a külföldi befektetők előtt is nyilvánvalóvá tesznek.

Az oltatlanok Omicron fertőzés után sem védettek

Omicron fertőzés után az oltottaknál és a felépülteknél minden korábban ismert variáns ellen van antitest, a be nem oltottaknál viszont nincs. Egy új preprint tanulmány alátámasztja a tézist: az Omicron nem tudja bezárni az immunitási rést.

A Sars-CoV-2 Omikron variánsával való fertőzés után a beoltott és felépült emberek látszólag az összes koronavariáns ellen semlegesítő antitesteket képeznek, de a be nem oltottak csak az omikron ellen, és csak kisebb mértékben.

Ez egy ausztriai preprint tanulmány eredménye. A kiadványt még nem értékelték le.

További védőoltás szükséges!

Carsten Watzl immunológus a Twitteren kommentálta a publikációt, és figyelmeztetett: Egy Omicron fertőzés után a be nem oltottaknak lényegesen kevesebb Omicron elleni semlegesítő antitestük volt, mint a beoltottakban vagy gyógyultakban, és alig volt védelem más változatokkal szemben.

„További védőoltás szükséges!”

– írta Watzl.

A vizsgálathoz innsbrucki virológusok és orvosok olyan betegek plazmamintáját vizsgálták meg, akik túléltek egy Omicron fertőzést. Ennek megfelelően a fertőzöttek közül 15-en kaptak Omikron-oltást a fertőzés előtt, 13-an pedig nem voltak beoltva. Tíz embert oltottak be és gyógyultak fel egy másik változatból, további 13 embert pedig nem oltottak be, de gyógyultak egy másik változatból.

Az eredmény: A beoltott és felépült betegekben az Omicron fertőzés után a Sars-CoV-2 összes variánsával szemben magas neutralizáló antitestek titerei lettek volna. A beoltatlanok viszont szinte kizárólag Omicron elleni semlegesítő antitesteket állítottak elő.

Ez még nem a végjáték

Míg az eredeti Omicron-változat, amelyet először Dél-Afrikában észleltek november végén, még mindig a domináns vírustörzs a legtöbb országban, mások aggódni kezdenek egy új alváltozat miatt, amely megállította a fertőzések csökkenő tendenciáját – a BA.2 alváltozatot.

Az Omicron három alváltozatának egyike, a BA.2 változat vált a fő törzsvé, amely számos országban megjelent, több helyen domináns szerepe van a fertőzések számának gyorsulásában. A Financial Times február 3-i jelentése szerint

az alváltozatban 27 olyan mutáció van, amely nem található meg az eredeti Omicron variánsban, a BA.1-ben.

Ez elegendő-e ahhoz, hogy valós veszélyt jelentsen az Omicron-hullámból és a vele járó fertőzések példátlan arányából való kilábalásért még mindig küzdő országok számára.

Mind Dániában, mind az Egyesült Királyságban a közegészségügyi szervek megállapították, hogy az új variáns 30-34%-kal fertőzőbb a korábbi BA.1 variánsnál.

Dr. Dorit Nitzan, a WHO regionális sürgősségi igazgatója elmagyarázta a The Jerusalem Postnak az  új alváltozat várható pályáját, és azt, hogy ez mit jelenthet a világjárvány jövője szempontjából.

„A várható pálya az, hogy ez lesz az új domináns variáns, viszont úgy tűnik, hogy nem áll fenn az újrafertőződés veszélye azok számára, akik már elkapták az eredeti Omicron-változatot, mivel a két változat nem különbözik eléggé, bár még nincs elég kutatás ahhoz, hogy teljesen biztosak legyünk.

Az új variáns emberről emberre gyorsabban vihető át, mint a BA.1 variáns.

„Ha  egy szobában van valakivel, aki vírusos, akkor szinte biztosan megfertőződik. Abban a pillanatban, amikor valaki leveszi a maszkot, soha nem tudhatja, mikor kapja meg a fertőzést. Ezt tapasztalták Dániában, ahol a fertőzés rohamtempóban terjed.”

A BA.2 megnövekedett átviteli képességén kívül Dr. Nitzan azt mondta, hogy nincs jelentős különbség, amit a változat kezdeti kutatása során találtak.

„Amit valószínűleg látni fogunk Európában, az az, hogy a legtöbb mutáció és változás a vírusban most az Omicron-törzsön belül fog bekövetkezni, de Afrikában és más olyan helyen, ahol nincs hozzáférés a vakcinákhoz, előfordulhat, hogy teljesen más variánsok fejlődnek most… Szerinte az Omicron most nem a legnagyobb probléma. Arra kell összpontosítanunk, hogy lehetővé tegyük és biztosítsuk a vakcinákhoz való hozzáférést a világ más részein.”

Azokon a  helyeken a legsebezhetőbb lakosság ahol még 20%-ot sem ér el az egy oltást kapottak aránya – magyarázta Nitzan, hozzátéve, hogy lehetetlen lenne megmondani, milyen változatok fejlődnek ki a világ ezen területein, és nem lehet tudni, hogy hasonlóak-e a Deltához, vagy esetleg még rosszabbak.

Arra a kérdésre, hogy a fejlődő országokban tapasztalható vakcinahiány azt jelenti-e, hogy az Omicron és az azt követő BA.2 változat még mindig nem jelenti a „világjárvány végét” – ahogyan azt sokan sugallják -, Nitzan szkeptikus volt, és azt mondta, hogy lehet, de csak akkor, ha a világ minden részét sikerül ellátni oltóanyagokkal, amelyek jelenleg még nagyon sok helyen hiányoznak.

„Ha gyorsan és helyesen cselekszünk, az Omicron a járvány végéhez vezethet, de ha továbbra is csak magunkra koncentrálunk, és nem a világ minden részére, akkor ezt még nem nevezhetjük végjátéknak.”

„Nagyon fontos, hogy  helyi szinten mindent megtegyünk, de önmagában ez globálisan  nem elég!”

Az Omicron hét tünete

Míg a Delta változatot és az Omicront megelőző változatokat olyan egyedi tünetek jellemezték, mint a tartós köhögés, láz, valamint az íz- és szaglás elvesztése, addig az Omicront nehezebb diagnosztizálni a meglehetősen általános tüneteknek köszönhetően, amelyek könnyen influenzának tűnhetnek: megfázás vagy torokfájás.

Ha fáradtnak érezte magát, és pokolba kívánta az egész korlátok közé szorított világot (és közülünk, aki nem érezte így?) az elmúlt néhány hónapban, de nem tudta igazán miért, íme hét csendes jel, amely arra utal, hogy megfertőzte a vírus anélkül, hogy tudná:

1. Beteg volt, de nem tesztelték

A korábbi verziókkal ellentétben az Omicron tünetei enyhék a teljesen háromszor embereknél. Bár az Omicron első eseteit 2021 végén figyelték meg, a változat több hónapja is létezhetett. Néhány embernek nem voltak észrevehető tüneteik. Ha nem érezte magát elég rosszul ahhoz, hogy megvizsgáltassa magát, lehet, hogy koronavírusos volt anélkül, hogy tudta volna magáról.

2. Azt hitte, hogy influenzás, de ez flurona volt

Napokig láz gyötörte, köhögött és fáradtságról, kimerültségről panaszkodott, de az orvos nem állapított meg influenzát. Lehet, hogy az Omricon volt, mert az influenzaszezon és a járvány átfedésben van. Idén az orvosok Fluronával – influenzával és koronavírussal való egyidejű fertőzéssel – találkoztak. A vírussal kapcsolatban tanácsot adó epidemiológiai csoport tagja a CNN-nek elmondta, hogy jelenleg magas az influenza incidenciája a megbetegedések számának növekedésével párhuzamosan. Nagy az esélye a kombinált fertőzésnek.

Mind az influenza, mind a koronavírus olyan vírus, amely károsítja a légzőrendszert, és átfedő tüneteket okoz: köhögés, orrfolyás, torokfájás, láz, fejfájás és fáradtság. Mindkettő terjed, és hasonlóan fertőző a levegőbe kerülő cseppdarabokon keresztül, amelyek akkor terjednek, amikor egy beteg beszél, lélegzik vagy köhög.

3. Haja a szokásos mértéknél erőteljesebben hullik

Ha szokatlan hajhullást észlel, annak oka lehet a vírus. A The Lancetben körülbelül egy éve megjelent tanulmány kimutatta, hogy a betegek 22%-a szenved hajhullástól a fertőzést követő hat hónapban, a nők ennél nagyobb mértékű kockázatnak vannak kitéve.

A kutatók, akik a vírus hosszú távú tüneteit vizsgálták, azt találták, hogy Vuhanban 1655 betegből 359 szenvedett hajhullástól. Eredményeik szerint a hajhullás a hosszú távú COVID-19 elsődleges tünete, a fáradtság, légszomj, szédülés és ízületi fájdalom mellett.

4. A családod beteg volt

Ha a családban mindenki beteg volt, de egy személy nem  észlelt tüneteket, akkor lehet, hogy fertőzött volt, de tünetek híján nem tudott róla. Sok fertőzött embernél enyhe tünetek jelentkeznek, vagy egyáltalán nincsenek tünetek, és az Omicron állítólag még enyhébb tüneteket produkál, mint a korábbi változatok, különösen vonatkozihat a beoltott emberekre.

5. Gyomorproblémái voltak

A koronavírus légúti betegség, de nem mindenki köhög vagy lélegzik nehezen. Egyesek számára a hasmenés lehet a fertőzés első és egyetlen jele. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) foglalkozott ezzel a tünettel, és felvette a tünetegyüttesek listájára.

Az NBC Chicago egyik jelentése szerint a legyengült immunrendszerű vagy immunszuppressziós betegek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak hasmenést vagy más gyomor-bélrendszeri tüneteket az Omricon fertőzést követően. Hozzátették, hogy a hasmenés a fertőzés idején jelentkezik. A Johns Hopkins Kórház szakértői azt is megjegyezték, hogy a fertőzöttek körülbelül 20%-ának lehet hasmenése röviddel a fertőzés után.

6. Szemfertőzése volt

A szemgyulladás vagy a kötőhártya-gyulladás vírustünet lehet, de nagyon ritka az American Academy of Ophthalmology szerint. A koronavírus jeleként megjelenő vörös szemekről szóló jelentések március végén kezdődtek, amikor megfigyelték, hogy a fertőzést kapott minden vírusos betegnek vörös a szeme. Egy a CNN-nek, nyilatkozó ápolónő elmondta, hogy „Mindenkinél ezt tapasztaltam. A szemük úgy nézett ki, mintha allergiában szenvednének.” Voltak olyan pácienseink, akiknek vörös szeme volt az egyetlen tünet, amit láttunk, és kórházba kerültek, és sajnos életüket vaszítették.”

7. Furcsa kiütésben vagy fertőzésben szenvedett a lábujjain

Egy kisebb spanyol tanulmány ötféle bőrkiütést talált a bőrön, köztük a COVID lábujjnak nevezett bőrkiütést, amelyet különböző kórházak pácienseinél észleltek. Az eredmények szerint a kiütések főként fiatal betegeknél jelentkeznek. Bár a bőrkiütés egyes vírusok jól ismert tünete, a kutatók elmondták, hogy meglepődtek azon, hogy nagyszámú és változatos kiütéstípust tapasztaltak a koronavírusos betegeknél. Sok jelentés érkezett a „koronavírus lábujjakról” – olyan bőrkiütésről, amely más tünetek hiányában is megjelenik a betegek lábán -, de a tanulmány vezető kutatója, Dr. Ignacio Garcia-Doble szerint a leggyakoribb formája a makulopapuláris kiütés, azaz kis pöttyök, lapos vörös dudorok, amelyek inkább a felsőtesten jelentkeztek.

WHO: További kutatásokra van szükség

Arra az egyik kulcskérdésre azonban, hogy szükség van-e most egy új Omicron-specifikus vakcinára, az ENSZ-ügynökség nem kapott azonnali választ.

Az Egészségügyi Világszervezet kedden közölte, hogy további kutatásokra van szükség annak kiderítésére, hogy a meglévő COVID-19 vakcinák megfelelő védelmet nyújtanak-e a rendkívül fertőző Omicron-változat ellen, még akkor is, ha a gyártók új generációs injekciókat fejlesztenek ki.
A WHO legfrissebb technikai összefoglalójának célja, hogy választ adjon a novemberben először megjelent, erősen mutáns variánssal kapcsolatban felmerülő néhány nagy kérdésre, mint például a súlyosságra, a fertőzőképességre és a vakcinák elkerülésének képességére vonatkozóan. Emellett prioritásokat is rögzít a tagállamok számára.
Arra az egyik kulcskérdésre azonban, hogy szükség van-e most egy új Omicron-specifikus vakcinára, az ENSZ-ügynökség nem kapott azonnali választ.

„További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsük az Omicron immunválaszának lehetőségét az oltás és fertőzés által kiváltott immunitás ellen, valamint az Omicron-specifikus válaszokat a vakcinákra”  – áll a közleményben.

A WHO egyik tisztviselője korábban azt mondta, ez a kérdés „globális koordinációt” igényel, és nem szabad a gyártókra bízni, hogy egyedül döntsenek.

Kína és az Omicron háborúja

A 15 milliós Tiencsin csatája  az Omicron ellen – így jellemzi a Pekinghez közeli nagy kikötőváros küzdelmét az Omicron vírusmutáns ellen a Global Times, amely hangsúlyozza: annál is nagyobb figyelem kíséri ezt a kínai fővárosban, mert február elején  kezdődik a Holdújév és akkor rendezik meg a téli olimpiát is.

Húsz Covid 19 vírusfertőzést észleltek a hétvégén Tiencsinben, és ebből kettő biztosan az Omicron vírusmutáns volt. Vasárnap ezért tömeges tesztelés kezdődött meg, mert ez „Kína első csatája az Omicronnal”- írja Peking portálja, a Global Times. A járványszakértőket azért döbbentette meg az Omicron jelentkezése a kínai kikötővárosban, mert a két fertőzött nem járt külföldön! Vagyis az Omicron vírust nem onnan hozták be, holott Kínát azért zárják el a külvilágtól, hogy távol tartsák az új vírusmutánsokat.

Ami méginkább zavarja a szakértőket az az, hogy a húsz fertőzöttből, akikből csak kettőnél biztos az Omicron, de a többieknél sem lehet kizárni azt, 15 gyerek van! 8-13 éves gyerekek kapták el a fertőzést pedig korábban ezt a korosztályt védettnek tekintették Kínában.

Vasárnap éjfélkor ezért megtiltották Tiencsin lakóinak, hogy elhagyják a várost. Csakis engedéllyel lehet távozni és érkezni Tiencsinbe, ezért a nagyváros határában ellenőrző pontokat állítottak fel, ahol mindenkit tesztelnek. Csakis azt engedik ki illetve be, akinek negatív a tesztje és rendben van az engedélye.

Minden polgárt tesztelnek Tiencsinben. Akinek nincs 24 órán belül készült negatív vírus tesztje, az nem szállhat metróra vagy buszra.

Vásárlási pánik

A 15 milliós Tiencsin lakói attól tartanak, hogy a 13 milliós Hszian sorsára jutnak vagyis lezárják az egész várost. Ez pedig azt jelenti, hogy minden családból csak egyetlen családtag mehet vásárolni, és ő is csak minden második napon.

Pánik felvásárlás kezdődött Tiencsinben, mert mindenki igyekszik bespájzolni a nehéz időkre.

A Global Timesnak arról számoltak be a helyi lakosok, hogy a szupermarketekben már a nyitás után teltház volt, és hosszú sorok kígyóztak a boltok előtt. Volt olyan piac, ahol mindent megvettek, ezért átmenetileg fel kellett függeszteni az árusítást, mert nem jött utánpótlás. A város vezetése igyekszik megnyugtatni a lakosságot: a zöldség még 3-4 napra elég, a rizs, a liszt és az étolaj 30 napig.

Az Omicron nem olyan mint az influenza

Kína egyik vezető vírusszakértője cáfolta azt a nézetet, hogy az Omicron nem okoz súlyosabb problémát, mert olyan mint az influenza. Zsang Venhung professzor szerint az Omicron vírusmutáns veszélyes. Le tudja győzni az emberek immunrendszerét! A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az Omicron feltűnése a Peking közeli Tiencsinben veszélybe sodorhatja a téli olimpiát is. Rengeteg ember ingázik ugyanis rendszeresen Peking és Tiencsin között.

Körülbelül 100 ezren lehetnek a rendszeres ingázók, őket arra „kérték”, hogy dolgozzanak otthonról. Az a két városrész Tiencsinben, ahol az Omicron vírust észlelték karanténba került.

Ugyanakkor a vonatok menetrendszerűen közlekednek Peking és Tiencsin között – írja a Global Times.

Mi lehet a megoldás?

A villámgyors és tömeges tesztelés.

„A vírus négy vagy öt napig lappanghat, ezért a közeli napokban sok új fertőzéssel számolhatunk” – mondta egy vezető vírusszakértő Vuhanból, ahonnan a járvány elindult 2019 őszén. Jang Zsancsiu professzor szerint az a legfontosabb, hogy a járvány gócokat gyorsan megtalálják és lezárják. Ha ez sikerül Tiencsinben, akkor biztonságos lehet a Holdújév fesztivál – mondta a kínai szakértő arra célozva, hogy olyankor több mint 500 millió kel útra, hogy felkeresse őseinek szülőföldjét.

Suszter a kaptafánál, avagy szakmai kérdésekben a miniszterelnök véleménye nem szempont

Az izraeli szakértők egy csoportja figyelmeztette az illetékes döntéshozókat, hogy Izrael az Omicronnal szemben egy hónapon belül védtelenné válhat. 

Izrael Pandémia Reagáló Csoportja és a COVID-19 Oltási Tanácsadó Testület azt javasolta, hogy Izrael adjon be egy negyedik oltást a leginkább veszélyeztetetteknek, beleértve az immunhiányos embereket, az időseket és az egészségügyi dolgozókat – ezt Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter elmondta a KAN News-nak.
Csakhogy az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója, Prof. Nachman Ash nem hagyta jóvá az ajánlást – pedig Naftáli Bennett miniszterelnök is üdvözölte a javaslatot – és lehet, hogy nem is fogja jóváhagyni, mivel egyre több adat jelenik meg az Omicron-változat súlyos fertőzésének valószínűségéről. Az Egyesült Királyságból és Dél-Afrikából származó tanulmányok most azt találták, hogy azok az személyek, akik megfertőződtek a variánssal, 20-80%-kal kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba, vagy ott kerülnek súlyos, válságos állapotba.

De miért tett javaslatot a bizottság, ha nem rendelkezett minden adattal?

„Egy-két hónapon belül az izraeli védettség szinte visszatérhet az oltások előtti szintre” – figyelmeztet a tudásközpont jelentése. „A Deltáról az Omicronra való átállás azt fogja eredményezni, hogy Izrael az ésszerűen védettből szinte nem védetté válik.”
Előadásban, amelyet a The Jerusalem Post ismertetett, a központ kimutatta, hogy a harmadik adagot kapó 60 éves és idősebb emberek védelme várhatóan 75%-ról csak 25%-ra csökken egy hónapon belül, mivel az Omicron változat válik a domináns törzzsé Izraelben.
Ennek részben az az oka, hogy a vakcina gyorsan veszít hatásosságából, amint azt az Egészségügyi Minisztérium, a Weizmann Tudományos Intézet, a Héber Egyetem, a Technion és a Gertner Intézet kutatói által a bizottságnak tartott külön prezentáció magyarázza.
A bemutatott grafikon azt mutatta, hogy a Pfizer vakcinák hatásossága már három hónap elteltével csökkenni kezdtek mind a második, mind a harmadik adag esetében.

„A Delta-változat fertőzés elleni kiváló védekezése a harmadik adagtól kezd erodálni”

– mutatta be a prezentáció. Azt mutatta, hogy a harmadik oltás eleinte négyszer nagyobb védelmet nyújtott, mint a második, de „az emlékeztető oltással beoltottak esetében a Delta-változat fertőzés elleni védettsége csökkenni kezd”.

Izraelben az idős lakosság nagy része (845.779 fő) több mint négy hónapja kapott emlékeztető oltást.

Az előzetes elemzések nem mutatnak csökkenést az oltás előnyeiben a súlyos morbiditásokkal szemben, de az eddigi kis esetszámok miatt ezen az adatponton gondot jelent a megbízható eredmények megszerzése.

A kutatók elmondták, hogy a vakcinák általában kevésbé hatékonyak az Omicron ellen, mint a Delta ellen.

„Az emlékeztető védelme az Omicron-változat fertőzésekkel szemben alacsonyabb, mint a Delta-változat ellen” – mondták. Miután az Omicron hullám növekszik, az általános immunitás pedig ennek arányában hanyatlóban van.”

Közzétettek egy négy részből álló forgatókönyvet, amely miatt Izrael nagyon sietve döntött a negyedik adag beadásáról.

„Két-négy héten belül nagyon nagyarányú fertőzések várhatók, így rövid a döntési idő”

– mutatták be négy fázist, az első már elmúlt.

Első fázis: Az Omicron elterjedésének késleltetése a közösségben. Időbecslés: kész.
Második fázis: Átmenet a napi egyedi fertőzési eseményekről a Delta-hoz hasonló szintű morbiditásra. Várható hátralévő idő: egy hét.
Harmadik fázis: Átmenet a magas morbiditási szintre, ami azt jelenti, hogy a napi 500 és 1000 közötti új fertőzésről 5000 és 10 000 közé kerül. Becsült idő: egy-két hét.
Utolsó fázis: Kórházi túlterheltség, mivel az Omicronnal fertőzött emberek súlyos betegségben szenvednek, egyre többen kapnak influenzát, és az egészségügyi személyzet karanténba kerül. Meddig tarthat ez? Az ország korábbi hullámokkal kapcsolatos tapasztalatai alapján akár két hónapig.

A negyedik oltás felkínálásával a védelem felfrissül, és ezáltal magasabb védelmet nyújt a fertőzések és a súlyosabb megbetegedések ellen. Ennek az az oka, hogy az első két hónapban a Pfizer vakcina optimális védelmet nyújt: 70-90%-os védelmet az első hónapban és 50-70%-ot a második hónapban.

Ami a biztonságot illeti, a kutatók kimutatták, hogy körülbelül félmillió ember anélkül felépült a vírusból, és nem tudott fertőzöttségéről, s őket is beoltották a harmadik Pfizer oltással. Ezek a személyek nem tapasztaltak szokatlan mellékhatásokat, ami azt jelenti, hogy valószínű, hogy a negyedik adag sem okozna kárt.

Másrészről azt mondták: „az Omicronról csak akkor érkezhet biztos és teljes körű információ, amikor már túl késő…

Az Omicronnal szemben fontos, hogy a hullám kezdeti szakaszában cselekedjünk.”

Arccal az Omicron felé

Ismerősöm egy népszerű szórakozóhelyen pultosként dolgozik. „Képzeld, rekordbevételem volt az éjjel. Egy átlagos éjszaka nyolcszázezer forgalmunk van kettőnknek, de mivel a kolléganőm covidos, így egyedül vittem az egész pultot és egymillió-háromszazezret csináltam. Dugig voltunk, és csak ittak és ittak. Gondolhatod, hogy egy pillanatra sem tudtam megállni. Szóval megyek aludni, jó éjt – búcsúzott reggel háromnegyed nyolckor.

Miközben az egész világ átkozódik a bezártság miatt, néhány ezren tüntetnek, van ahol a rendőrséget kell bevetni ellenük, a kormányok megszorító intézkedésekkel borzolják az amúgy is megtépázott vagy éppen lakonikusan tompult idegrendszerünket.

De mit tegyenek, ha egyszer a választások megnyerésével együtt nyakukba szakadt a felelős kormányzás terhe is? Mindegy milyen politikai elvek mentén jutottak hatalomra a  legjobb képességük szerint felelős döntésekkel kell előre vinni mindannyiunk boldogulását.

Felelős kormány covid idején nem politikai és gazdasági primátusok, hanem járványügyi szempontoknak megfelelően végzi a dolgát és akként is rendelkezik.

Nézzük mi van nálunk

Mi minden nap megjelenítjük a friss hazai adatsor alján, hogy mekkora a felelőssége, pontosabban felelőtlensége a kormánynak amiért politikai haszonszerzés céljából még a járvány adatait is manipulálja.

Nálunk a járvány negyedik hulláma minden közzétett adat szerint „lecsengőben” van.

Lám, lám a sok korholás és szidás ellenére valamit mégis jól csinál ez a kormány, mondja magában az átlag olvasó. Aztán este elmegy és kitombolja magát egy zárt és zsúfolt teremben. Levegő alig, vírus az rogyásig van.

Jajj miért is vagyok olyan ünneprontó, hiszen eddig naponta többezer új fertőzött volt, míg a mai adat szerint csupán ezernégyszáz…sem… Hipp-hipp hurrá!

Hányan olvashatják végig naponta a friss teljes fertőzési adatsort? Maximum a lead vastagbetűs számaira pillantanak rá. Tulajdonképpen így természetes. Vagyis örömmel konstatálják a számok csökkennek, mi meg a magyarok istenének segedelmével csak megússzuk. Közel két év után ezen nincs is mit csodálkozni.

Csakhogy, ha mégis belemélyedünk a számokba kiderül, a helyzet teljesen más képet mutat.

Nézzük csak, az ünnep után közzétett adatok alapján a négy nap halálozási átlaga napi 109 áldozat. A mai adatok szerint az utóbbi 24 órában 151 áldozata volt a vírusnak!

A többezres napi fertőzöttségi adatok ezerháromszázhetvenre szelidültek. Ugye?

NEM!

Ha az ünnep előtti napi 32 ezres tesztszámokat viszonyítom, a tegnapi 4 ezer elvégzett teszthez , akkor  valójában a 30 százalékos fertőzöttség mellett közel KILENCEZER új beteget regisztrálhattunk volna!

De a kormány továbbra is kénye-kedve szerint játszik a számokkal, nem véletlenül titkolózik olyan rendületlen kitartással.

És az eddigieknél sokszorosan fertőzőbb Omicron még csak éppen betette a lábát hozzánk.

Tudjuk, „Magyarország előre megy”. De ha így folytatjuk a szakadékba vezetnek bennünket.

Szóval a helyzet közel sem rózsás, viszont a kormány teljességgel reménytelen.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK