Az izraeli hadsereg átveszi az irányítást a Gáza-Egyiptom határon

0
735
youtube.com

Az izraeli hadsereg szerdán bejelentette, hogy „műveleti ellenőrzést” létesített a gázai-egyiptomi határ mentén a teljes úgynevezett Philadelphi útvonalon, és eddig több tucat rakétavetőt és legalább húsz határon átnyúló csempészalagutat fedeztek fel ott.

A szerda esti sajtótájékoztatón Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője elmondta, hogy a most elfoglalt szárazföldi sáv, amely összesen 14 kilométeren húzódik végig a gázai-egyiptomi határ mentén, a „Hamász oxigénvezetékeként” szolgált.” melyet fegyverek Gázába történő csempészésre használták.

A déli Rafah városával szomszédos folyosó mentén eddig mintegy 20 alagutat találtak, amelyek átnyúlnak Egyiptomba. A Hamaszról köztudott, hogy ilyen alagutak segítségével fegyvereket csempészett Gázába, amiről az izraeli hadsereg úgy gondolja, hogy már nem tud megtenni, mivel a katonaság ellenőrzi a területet.

Az alagutak egy részét már ismerte az hadsereg, másokat pedig először fedeztek fel. Néhányat már lebontottak, és Izrael is tájékoztatta Egyiptomot a fejleményekről. A hadsereg tájékoztatása szerint további 82 alagútakna, amely az alagutakba vezet, a Philadelphi-folyosó területén található.

Jelenleg fizikailag a folyosó nagy részét az izraeliek ellenőrzik. A part közelében van egy kis szakasz, ahol nincsenek jelen a szárazföldi erők, de az IDF közölte, hogy megfigyeléssel és tűzerővel ellenőrzi a területet.

Több tucat rakétavetőt is fedeztek fel a folyosó mentén, néhányat csak egy néhány méterre az egyiptomi határtól.

A rakétavetőket 10 és 40 méterre helyezték el az egyiptomi határtól, „oly módon, hogy Izrael ott ne bombázhasson az Egyiptommal közös kerítés miatt” – mondta Hagari, megjegyezve, hogy területen az elmúlt hetekben mintegy 70 rakétát és aknavetőt lőttek ki Izraelre a Rafah felől.

Válaszul az egyiptomi államhoz tartozó Al-Qahera News TV egy „magas szintű” forrást idézett, amely szerint „nincs igazság” az Egyiptom és Gáza közötti alagutakról szóló hírekben.

Az Egyiptom és a Philadelphi-folyosó közötti határokon átnyúló alagutak létezése már régóta nyilvános, ideértve a New York Times 2013-as, széles körben megosztott cikkét a Hamász által ellenőrzött „alagutak tucatjain” keresztül történő iparról.

Maga Egyiptom évekig dolgozott a határokon átnyúló alagúthálózat meghiúsításán, felrobbantotta, vízzel elárasztotta, mérgező gázt pumpált bele, és még házakat is lerombolt a határ mentén, hogy pufferzónát hozzon létre, de sok alagút ennek ellenére is megmaradt.

Arra a kérdésre, hogy a fejlemény átlépi-e az Egyesült Államok vörös vonalát a rafahi jelentős katonai offenzívával kapcsolatban, a Fehér Ház szerdán azt jelezte, hogy nem.

„Amikor [Izrael] tájékoztatott minket a rafah-i terveikről, az magában foglalta a határfolyosón való elmozdulást a városból, hogy nyomást gyakoroljunk a Hamászra” – mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője egy tájékoztatón.

Nem volt hajlandó megerősíteni, hogy Izrael valóban elfoglalta a Philadelphi-i folyosót, és azt mondta: „Ez nem a mi munkánk.” Ugyanakkor kijelentette, hogy ez

a lépés összhangban van azzal a „korlátozott” szárazföldi hadművelettel, amelyről az izraeli tisztviselők időben tájékoztatták az Egyesült Államokat.

Joe Biden amerikai elnök a hónap elején arra figyelmeztetett, hogy leállít bizonyos támadófegyver-szállítmányokat Izraelbe, ha az IDF jelentős katonai offenzívát indít Gáza legdélebbi városának lakott részein.

Az IDF szerdán közölte, hogy a közelmúltban lebontott egy „jelentős” Hamász-alagutat a rafahi határátkelő közelében. A katonaság szerint a csapatok egy alagút aknához értek el, mintegy 100 méterre az egyiptomi határátkelőtől, követve a helyéről szóló hírszerzési információkat.

Az akna egy körülbelül másfél kilométer hosszú földalatti hálózathoz vezetett. Az izraeli fegyvereket találtak, köztük páncéltörő rakétákat, fegyvereket és robbanószerkezeteket.

Az IDF szerint a hálózatnak sok elágazási útvonala volt különböző mélységekben, és egyes területeket robbantási ajtók zártak el. Voltak benne szobák, amelyekben a Hamász munkatársai laktak, valamint fürdőszobák. Az alagúthálózatot később lebontották – tette hozzá az IDF.

Az izraeli csapatok először néhány héttel ezelőtt vonultak be Rafahba, miután több hónapig tartó nemzetközi figyelmeztetéseket adtak arra, hogy ne lépjenek be a területre, ahol a gázaiak több mint fele menedéket keresett, miután az övezet más részein hónapokig tartó harcok miatt kitelepítették őket.

Az IDF a kijelölt biztonságos zónák felé sürgette a környéken tartózkodókat, és egy ENSZ-tisztviselő hétfőn közölte, hogy ebben a hónapban eddig több mint 1 millió palesztin hagyta el a várost.

Három IDF katona életét vesztette kedden egy csapdába esett rafahi épületben történt robbanásban.

A hadművelettel kapcsolatos nemzetközi kritikák egyre növekvő hulláma ellenére az IDF kijelentette, hogy Rafah a Hamász utolsó jelentős fellegvára az övezetben. Szemtanúk szerint kedden érte el először izraeli tankok Rafah központját.

A csapatok azonban Gáza északi részén, különösen Dzsabaliában is harcoltak a „feltámadt” Hamász fegyvereseivel, ahol az IDF nemrég hét túsz holttestét is megtalálta.

Október 7-én tört ki a háború, amikor a Hamasz vezette terroristák ezrei rohamozták meg a dél-izraeli közösségeket és a hadsereg állásait, megöltek mintegy 1200 embert, főként civileket, és 252 túszt ejtve, köztük számos holttestet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .