A migráns-politika megosztja a németeket

0
830
wikimedia

Angela Merkel szerint nem megengedhető, hogy egyes csoportokat kizárjanak a társadalomból. A kancellár nagyhatású beszédben válaszolt szerdán a szélsőjobboldali Alternative für Deutschland párt vezérének, aki védelmébe vette a tüntetőket Chemnitzben.

Alexander Gauland azt hangsúlyozta, hogy a tüntetéseket az váltotta ki, hogy két menedékkérő leszúrt egy helyi lakost. A szélsőjobboldali politikus is elítélte a hitleri karlendítést, mellyel egyes neonáci tüntetők üdvözölték egymást. Az ellenzéki pártvezér védelmébe vette a belső elhárítás főnökét is, aki azt állította, hogy a neonácik nem indítottak hajszát faji alapon Chemnitzben. Hans-Georg Maasen szerint ugyanis a videót manipulálták. Igaz, később a titkosszolgálat is elismerte, hogy mégis valódi a videó.

Angela Merkel is hangsúlyozta: megtámadtak embereket Chemnitzben a bőrszínük miatt, és ugyancsak támadást intéztek álarcosok egy zsidó étterem ellen. Ez tűrhetetlen – mondta Németország kancellárja utalva a náci múltra.

Sem muszlimokat, sem zsidókat sem más népcsoportot nem lehet kizárni a társadalomból Németországban,

fogalmazta meg a kormány hitvallását.

Korábban Horst Seehofer belügyminiszter viszont úgy nyilatkozott: maga is az utcára vonult volna tüntetni, ha nem lenne miniszter. A bevándorláspolitika rendkívüli mértékben megosztja a német társadalmat és a politikai osztályt is. Ezt a válságot kihasználva erősödött meg az Alternative für Deutschland, melynek sok neonáci támogatója is van. Ez a párt jelenleg a Bundestag harmadik legerősebb frakciója. Erőteljesen bírálja Merkel kancellárt amiatt, hogy 2015-ben több mint egymillió menedékkérőt beengedett Németországba. A szociáldemokrata külügyminiszter Törökországban kijelentette:

Németország mindenképp el kíván kerülni egy hasonló inváziót.

Hamarosan Berlinbe érkezik Erdogan török elnök,

akivel korábban Merkel megállapodott ennek elhárításáról. Ezért az EU évente 3 milliárd eurót fizet Törökországnak. Szíriából most újabb menekülthullám fenyeget, ezért Erdogan valószínűleg emelni akarja a tétet – annál is inkább, mert Törökország jelenleg pénzügyi válságban van, így minden euróra szüksége lehet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .