A Dalai láma a Covid-19 vírusról

0
1659
Flickr

“Buddha is Zöld lenne!” Ezzel a címmel adott ki könyvet a 85 éves Dalai láma, aki ebből az alkalomból nyilatkozott a londoni Guardian-nek.

Mihez kezdjünk a Covid 19 pandémia idején?

Egy indiai bölcset idézett válaszképpen:

“Ha le tudjuk győzni a korona vírust , akkor nincs ok aggodalomra. Ha nem tudjuk legyőzni, akkor sincsen!”

Manapság a környezetvédelem köti le a tibeti vallási vezető figyelmét:

“Több mint egymilliárd ember vize kerül veszélybe” – hangsúlyozta a Dalai láma, aki arra utalt, hogy hazájából, Tibetből erednek azok a nagy folyók, amelyek azután termékennyé teszik a síkságokat. “Tibet olyan lesz mint Afganisztán” – folytatta fejtegetéseit a vallási vezető, aki 2011-ben visszavonult a politikától. Azóta elsősorban a környezetvédelemmel foglalkozik az indiai Dharamsala-ban, ahol több mint hatvan éve él.

“A nagyhatalmaknak, amelyek oly sok pénzt költenek a fegyverkezésre, nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a környezetvédelemre!”

A Dalai láma egyedülálló módszert javasol arra, hogy a nagyhatalmak vezetőit miképp lehet meggyőzni a környezetvédelem fontosságáról:

“Be kellene zárni őket egy terembe, és oda szén-dioxidot beengedni. Hadd érezzék, hogy milyen is az! A vezetők nagyon is gyorsan észrevennék, hogy milyen nehéz is oxigén nélkül élni!”

A Dalai láma szerint az emberiség megosztottsága az egyik fő gond: “túl nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a mi nemzetünkről, a mi vallásunkról vagy épp az ő vallásukról beszéljünk. Minden ember egy egyéniség” – fejtette ki álláspontját ezzel kapcsolatban.

Ki lesz az utóda? Erről most nem nyilatkozott egyértelműen, mert korábban vihart kavart a kijelentése azzal kapcsolatban, hogy az új Dalai láma lehetne akár nő is, de csak akkor, ha nagyon csinos!

Régebben az volt a tibeti buddhisták vallási vezetőjének a véleménye, hogy ő lehet az utolsó Dalai láma. Attól tartott ugyanis, hogy a kínai hatóságok jelölik ki az utódát. Ma már úgy nyilatkozott, hogy tudna élni Kínában is, mert “ott él a világon a legtöbb buddhista.”

Az utódlás kérdését immár a fiatalabb generációra hagyja: “amíg élek addig szeretnék hasznos lenni mások számára. Az már nem rám tartozik, hogy azután mi lesz. Az már a mások gondja lesz.”

És mi történik a Dalai lámával újjászületése után?

“Lehet, hogy a Holdon vagy a Marson születek újjá. Akkor pedig éhezni fogok!” – mondta a szívesen tréfálkozó Dalai láma a Guardian tudósítójának.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .