mRNS Kínában

0
2275
BioNtech

A német BioNTech és a kínai Fosun Pharma által közösen kifejlesztett COVID-19 mRNS vakcina nagyon gyorsan bevezethető Kínában, miután sűrgősségi engedélyt kapott, és mivel a tömegtermelés kulcsfontosságú lépései már közel rendelkezésre is állnak – tudta meg a Global Times.

A BioNTech és a Fosun Pharma vegyes vállalkozást hoz létre a Kínában COVID-19 elleni mRNS oltóanyag gyártására és értékesítésére, amelynek gyártási kapacitása évi 1 milliárd adag előállítása – írja Fosun a hongkongi tőzsde iratanyagában ( PDF ).

A hír akkor érkezett, amikor a pár a BNT162b2 vagy a Comirnaty néven ismert oltóanyag kínai jóváhagyását várja legkésőbb júliusig – állítja Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója néhány nappal ezelőtti kommentje és a Reuters beszámolója szerint.

Az együtt kifejlesztett vakcina Kínában történő bevezetését három lépésben hajtják végre: az import és forgalmazás jóváhagyása, 100 millió adag szállítása egy korábban aláírt megrendelés alapján, és a Fosun Pharma kísérletei az oltás Kínában történő előállítására, amivel ki tudják elégíteni a helyi igényeket.

A vállalat Sanghajban, a Pudong New Area területén létesített tárolót már több mint 100 hűtőszekrénnyel látták el. A telepített a hidegláncú szállítórendszereken többször is végeztek próbákat annak előkészítésére, hogy jövőbeli folyamatos szállításra működőképes legyen.

A tavaly márciusi első megbeszélés során a BioNTech és a sanghaji székhelyű Fosun Pharma előzetes megállapodást kötött. Az együttműködés azzal a feltétellel jött létre, hogy a kínai fél a releváns kutatás elősegítése érdekében biztosítja a klinikai hatékonyságot és biztonságosságot.

„Üdvözöljük a BioNTech-t, hogy elmélyítse az együttműködést a kínai vállalatokkal az oltásokkal kapcsolatban, és pozitívan járuljon hozzá az emberek életének, biztonságának és egészségének jobb megóvásához”

– mondta egy kínai kormányzati illetékes.

Kína öt oltóanyagot használ a tömeges oltási kampány részeként – három inaktivált vakcinát a Sinopharm és a Sinovac, egylövéses vakcinát a CanSino és egy rekombináns alegység vakcinát az Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical.

Április elején az ország egyik legjelentősebb betegség-ellenőrzési tisztviselője ritka őszinteséggel  azt mondta, hogy a kínai oltások alacsony szintű védelmet nyújtanak a vírussal szemben és javasolta, hogy más gyártók oltóanyagaival növeljék hatékonyságukat.

 A nyugati vakcina jóváhagyásának megszerzése jelentős mérföldkő egy olyan országban, amelynek öt megkérdőjelezhető minőségű hazai oltása van.

Kína nem először vesz részt egy nyugati céggel együtt a COVID-19 vakcinagyártás terén. Tavaly augusztusban az AstraZeneca hasonló fejlesztési, gyártási és forgalmazási megállapodást kötött egy BioKangtai céggel, amely megállapodott abban, hogy már 2020 végéig 100 millió adag oltóanyagot gyárt.

A Global Times korábban megtudta, hogy a Fosun Pharm átadta a klinikai vizsgálatok adatait és a vonatkozó anyagokat a kínai állami szabályozó hatósághoz felülvizsgálatra.

Az mRNS-technológia kutatási partnerségét és együtt fejlesztését a Fosun Pharma és a BioNTech között várhatóan kiterjesztik több országot is érintő együttműködéssé, többféle olyan orvosi projektben, mint például a rák elleni oltások – javasolta a magát megnevezni nem kívánó forrás a Global Times cikke szerint.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .