15 év börtön az ex-elnöknek

0
751
Fotó: Pixabay

Négy ex-államfője él még az ötvenmilliós Dél Koreának, mind a négyet korrupció miatt bebörtönözték. Ezúttal Lee Myung-bak kapott 15 éves börtönbüntetést azért, mert – a többi között – hagyta, hogy a Samsung főnöke megvesztegesse. 13 milliárd von (több mint 12 milliárd forint) pénzbüntetést is kell fizetnie a börtönbe bevonuló ex elnöknek.

Soha ilyen sok szavazatot nem kapott még elnökjelölt, mint ahányat Lee Myung-bak 2007-ben. A sikeres üzletembertől azt várta az ország, hogy az élvonalba repíti Dél-Koreát. Ehelyett 2008-ban jött a nagy pénzügyi világválság, amely súlyos csapást mért Dél Koreára is.

A Samsung és más nagy cégek állami támogatást kértek és kaptak – természetesen nem ingyen.

A hivatalban levő elnök saját egykori cégét is állami pénzek segítségével mentette ki a bajból. Most ezért is kell fizetnie. Egy hete van a fellebbezésre az ítélet ellen.

Elődje Park Geun-hye (Pak Dzseunhi) asszony rosszabbul járt: ő  33 éves összbüntetést kapott korrupcióért. Dél Korea első elnökasszonya egész korrupciós hálózatot épített ki legjobb barátnője segítségével. A helyi sajtó csak sámánasszonynak nevezte a barátnőt, aki von-milliárdokat szedett be a nagy cégektől, amelyek jelentős állami támogatáshoz jutottak. Még két korábbi elnök kapott hosszas börtönbüntetést korrupció miatt. Ők le is ültek 2-2 évet, de szabadon engedték őket, jó magaviselet miatt. Ugyanez történt a Samsung főnökeivel is.

A jelenlegi elnök a korrupció elleni harcra helyezte a hangsúlyt a választási kampány idején, és ezzel nyert.

A dinamikusan fejlődő Dél-Koreában évtizedes szoros kapcsolat alakult ki a nagy cégek és a politikai elit között. A gazdaság olajozását sokáig természetes jelenségnek tekintették.

Ezen részben nemzetközi nyomásra változtattak: az Egyesült Államokban külföldi ügyekben is nyomozó ügyészség alakult. Másrészt a pénzügyi válság  óta leállt az életszínvonal növekedése. Emiatt a közvélemény fokozódó kritikával figyeli az elit gyarapodását, miközben saját életkörülményei nem javulnak Dél Koreában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .