Brit kopók az orosz pénzmosás nyomában

0
151

Az évszázad botrányát ígérték a brit pénzügyőrök, akik végül pofára estek pedig még Putyin orosz elnök is a célkeresztbe került.

A New Yorki Bloomberg hírügynökség írta meg a fordulatos sztorit, amely olyan mint egy film forgatókönyve. Mire figyeltek fel a sas szemű pénzügyőrök a londoni Cityben, Európa legnagyobb pénzügyi központjában? Ahol évente legalább 90 milliárd fontot vagyis 119 milliárd dollárt mosnak tisztára…

Két orosz olaj cég, amelyekről korábban a kutya sem hallott, és amelyek a Brit Virgin szigeteken voltak bejegyezve, nagy üzleteket kezdett bonyolítani az ADM nevezetű óriással, mely meghatározó szerepet játszott az árutőzsdéken.

A Brit Virgin szigetek az adócsalók paradicsoma.

Az orosz cégeknek rossz volt a híre a Cityben. Ráadásul az egyikről kiderült, hogy mögötte nem áll más mint Vlagyimir Kogan. A titokzatos oligarcha Putyin elnök bankára. Állítólag ő kezeli Putyin személyes vagyonát, amely hivatalosan nincs, de a becslések szerint több milliárd dollárt tesz ki.

A másik ismeretlen orosz olajcég tulajdonosa egy hírhedt oligarcha Szergej Kiszlov. Aha, itt az orosz maffia!- kiáltott fel a londoni rendőrség és leadta a drótot a sajtónak. Meg persze a politikusoknak. Akik kapva kaptak az alkalmon. David Cameron akkori miniszterelnök korrupció ellenes nemzetközi csúcsot szervezett. A panamai off-shore számlák ügyében a kormányfő családja is érintve volt, így szerencsésnek látszott mások korrupciójáról beszélni. Ráadásul Londonban mindenki emlékezett még az orosz oligarcha, Berezovszkij furcsa halálára. Putyin egykori támogatója, aki milliárdos volt dollárban is, Nagy Britanniába menekült az orosz elnök elől, akinek fő ellenfele lett. Berezovszkij csődbe ment és meghalt. Állítólag öngyilkos lett, mások szerint az orosz titkosszolgálat segített neki ebben.
Minden együtt volt tehát: letartóztattak egy férfit, aki az ADM-ben dolgozott, de a rendőrség szerint az orosz maffia embere volt. Zároltak 22 millió dollárt. A londoni City megdermedt, mert ennyit minden bizonyíték nélkül nem szoktak elvinni a vizsgálat kezdetén. A sajtó arról írt, hogy a szálak Putyinhoz vezetnek, aki a Kreml annektálása miatt nem volt épp népszerű Nyugaton.

Mindenki várta a vizsgálatot és főként a bizonyítékokat. De azok nem jöttek. Viszont kiderült, hogy a letartóztatott Dmitrij Niazvetszkij nem is orosz hanem belorusz állampolgár, aki időközben megszerezte a brit állampolgárságot is. Vagyis minden bizonyíték nélkül nem lehetett volna őrizetbe venni, mert ahhoz bírói végzés kellett volna. Ugyanez

a bírói végzés hiányzott a 22 millió dollár elvételénél is.

A túlbuzgó rendőrök valószínűleg mindenáron akartak egy orosz gengszter történetet kreálni. Valószínűleg felülről bíztatták őket erre. Csakhogy Anglia jogállam. Az ügyvédek mind a letartóztatást mind pedig a 22 millió dollár elkobzását törvénytelennek nevezték. És nekik lett igazuk! A gyanúsított férfit kiengedték és a 22 millió dollárt visszaadták. A rendőrség kénytelen volt bejelenteni: a vizsgálat bizonyítékok hiányában végetért! Közben persze a hatalmas összegű pénzmosás tovább folytatódik: a Deutsche Bank például maga jelezte, hogy 20 milliárd dollárt mosott tisztára.

A pénz Oroszországból érkezett és ne firtassuk, hogy milyen számlákra távozott. A Panama papírokban az orosz oligarchák és Putyin közvetlen környezete ugyancsak jelentős helyet foglaltak el. De minthogy a vizsgálatnak Oroszországban kellene lefolynia, ezért senki sem képzeli, hogy maguk a tettesek mozgósítják majd az ügyészséget. Mindennek ellenére fontos, hogy a brit pénzügyőrök figyelik a pénzmosást a londoni Cityben- állapítják meg a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozó szakértők. A pénzmosás éves összege manapság ugyanis már jóval meghaladja a 100 milliárd dollárt- ha csak a londoni City-t vesszük figyelembe. A pénzmosás olyan jó üzlet, hogy abszolút profi és méregdrága szakértők alkalmazása is megéri. A relatíve rosszul fizetett londoni pénzügyőrök pedig bottal üthetik a nyomukat…

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.