Zelenszkij Ukrajna azonnali EU-felvételét kéri

0
1127
Marca
Az ukrán főváros, Kijev elleni nagyszabású támadás után Volodimir Zelenszkij is az Európai Unióhoz fordult. Az elnök ismét követeli, hogy országát vegyék fel taggá.

Az orosz támadással szemben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök országa Európai Unióba való felvételét kérte.

„Ez egy döntő pillanat, hogy egyszer és mindenkorra véget vessünk a régóta tartó vitának, és döntsünk Ukrajna EU-tagságáról” 

– írta Zelenszkij szombaton a Twitteren. Charles Michellel, az EU Tanácsának elnökével tárgyalt a „további hatékony segélyekről” és az „ukránok hősies harcáról a szabad jövőjükért”.

Zelenszkij korábban egy videóban  Kijev  belvárosából jelentkezett be

Zelenszkij elnök délelőtt videoüzenetben fordult népéhez. 

„Itt vagyok. Nem tesszük le a fegyvert. Megvédjük államunkat. Mert a fegyverünk a mi igazságunk”

– mondja.

Ukrajna EU-tagságát eddig lehetetlennek tartották. Szakértők szerint egy ilyen lépés az Oroszországgal való megállapodást is ellehetetlenítené.

Az EU-hoz való közeledés kérdése váltotta ki a tömeges tiltakozásokat Kijev központi Maidan terén. Ezek vezettek Viktor Janukovics oroszbarát elnök bukásához 2014-ben. Ennek eredményeként Oroszország annektálta a Fekete-tengeri Krím félszigetet, és Kelet-Ukrajnában háború tört ki.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .