Vidéki parasztok, Kinizsi, Dózsa – a fővárosi fociklubok rivalizálásának története

0
1800
Facebook

A labdarúgást messziről elkerülők számára is közismert tény, hogy amikor a fővárosban NBI-es rangadó zajlik, akkor szinte borítékolható valamilyen botrány. A három legnépszerűbb fővárosi klub, a Ferencváros, az Újpest és az MTK rivalizálásának, mondhatjuk úgy, komoly hagyománya van. Ha ennek a gyökereit keressük, akkor egészen a múlt század első feléig kell visszamennünk az időben, de a máig létező legendás ellentét elemei az évtizedek során álltak össze.

De mielőtt még ezt megtennénk, nézzünk egy kis összesítést. A három klubról azt érdemes tudni, hogy a magyar labdarúgás legsikeresebb csapatairól van szó. A magyar bajnokságok történetében az FTC 33 alkalommal végzett az első helyen, az MTK 23 bajnoki címmel büszkélkedhet, az Újpestnek pedig 20 bajnoki serlege van.

Jelenleg ugyan kissé szét van rázódva ez a hármasfogat, hiszen a Fradi hatalmas fölénnyel vezeti a tabellát, az Újpest a 9. helyen áll, az MTK pedig a második osztályban játszik, ennek ellenére olyan csapatokról van szó, amelyek a sportfogadók számára is közkedveltek. Ha érdekelnek az aktuális szorzók, nézz szét a https://xn--betbnuszkd-jbbf.com/unibet-sportfogadas/ oldalon.

A kezdetek

Na de térjünk vissza a témánkhoz, vagyis a három csapat közti rivalizálás gyökereihez. A sorból kezdetben az Újpest lógott ki, tekintve, hogy ez a település még a 19. században alakult ki, amely városi státust csak 1907-ben szerzett, sőt, a fővároshoz csak a második világháború után csatolták. A csapat a Magyar Labdarúgó Szövetség megalakulásakor, vagyis 1901-ben még a második osztályban kezdte, csak néhány év után jutott fel az első ligába.

Ezzel szemben a Fradi, amely 1899-ben alakult, az MLSZ megalapításának egyik kezdeményezője volt. A szövetség 13 csapat részvételével jött létre. Mint említettük, az Újpest ekkor még a második ligában játszott, az elsőben viszont az FTC fő riválisaként ott volt az MTK. Ez a klub az 1880-as években alakult meg.

Ami a három csapat rivalizálását illeti, az Újpest ebbe a történetbe sokáig nem szólt bele, első bajnoki címüket ugyanis csak az 1929-30-as idényben szerezték meg. Addig a pillanatig gyakorlatilag a másik két klub szerezte meg felváltva a bajnoki címet.

A belügyesek meg a lázadók

A múlt alapján az egyik első egymásnak feszülés abban rejlett, hogy az újpestieket sokáig csúfolták vidéki parasztoknak, ők azonban a pályán bizonyítottak. A nagyobb ellentétek a második világháború után alakultak ki. Ekkor ugyanis az új hatalom átnevezte a klubokat. A Fradiból Kinizsi lett, az Újpestből pedig Újpesti Dózsa és az utóbbi a belügy csapata lett.

Emiatt aztán a köztudatban olyan kép alakult ki, amely szerint az Újpest volt a hatalom csapata, a Ferencváros pedig, méltóan akkori nevéhez, Dózsa Györgyhöz, a lázadót, az ellenállót szimbolizálta.

A Fradi és az MTK párharca is bővelkedik érdekességekben, ezek egyike még 1926-ban történt. Akkoriban volt egy húsvéti torna nevű verseny, amelynek a döntőjében ez a két klub játszott. A 72. percben két focista egymásnak ugrott, ami után a rendőrök is megjelentek a pályán. Miután az újpesti Molnár György számonkérte a rendőrön, hogy mit keres ott, az úgy orron vágta, hogy eleredt az orra vére is.

Egyszóval, a három klub történetében rengeteg a közös pont, a rivalizálás, a jövőben ez a gazdag legendárium minden bizonnyal újabb történetekkel fog bővülni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .