Új-Zéland és Pittsburgh

0
804
Forrás: stuff.co.nz

A hír már bejárta a világsajtót, bár folyamatosan derülnek ki vele kapcsolatban újabb és újabb részletek: az új-zélandi Christchurch két mecsete ellen terrortámadást hajtott(ak) végre, melynek során negyvenkilencen életüket vesztették és legalább huszonkilencen (valószínűleg többen) súlyosan megsérültek. Az új-zélandi hatóságok már őrizetbe is vettek négy gyanúsítottat, bár egyiküket szabadon engedték.

A terrorcselekmény elkövetője, a 28 éves ausztráliai Brenton Tarrant fején viselt Go-Pro kamerájával élőben közvetítette 49 ember lemészárlását, mintha ez egy társasági esemény lett volna. Nyilvánvaló, hogy a fanatizmustól bomlott elméjű tömeggyilkos nem is számított arra, hogy megúszhatná a letartóztatást és felelősségre vonást: erre utal az is, hogy tette előtt hetvennégy oldalas kiáltványban részletezte, miért is készül a mészárlásra – a ritka zavaros irományban azt állítja, a „fehér faj fennmaradása érdekében” cselekedett, a nyugati világ hanyatlásának megállítása volt a célja (így?), és remélte, hogy tettével befolyásolni tudja az Egyesült Államok Alkotmányának második kiegészítését. Új-Zélandról… Tarrant számára a norvég Anders Breivik volt a fő inspiráció, akivel rövid ideig kapcsolatba is került. Saját állítása szerint a neonáci Breivik által alapított, Templomos Lovagok névre hallgató muszlimellenes szervezet is áldását adta a tervére.

Ökofasisztának vallja magát

Tarrant a szöveg szerint ökofasisztának vallja magát, és nagyrészt a brit fasiszta pártot alapító Oswald Mosley nézeteit vallja, mintaállamnak pedig Kínát tartja. Donald Trumpot is említette, róla azt írta, hogy a megújult fehér identitás és a közös cél szimbólumaként támogatja, de vezetőként egyáltalán nem. A szövegben egészen hajmeresztő állítások is szerepelnek, egy ponton például arról ír, hogy nemcsak ki fogják engedni a börtönből, hanem Nelson Mandelához hasonlóan Nobel-békedíjat is kap majd.

A volt fitneszoktatót már ma délelőtt bíróság elé állították, ahol fehér ingben, közömbös arccal vette tudomásul, hogy tömeggyilkosság miatt vádat emeltek ellene. Tarrant öt, részben átalakított fegyvert – félautomata puskát és pisztolyokat – használt a vérengzéshez, és volt fegyvertartási engedélye. Érdekessége vagy inkább perverzitása a tragédiának, hogy Tarrant a fegyvereket és a hozzájuk tartozó tárakat is összefirkálta: a történelem nagy törökverőinek neveit írta rájuk, köztük magyar nevek is akadtak: Luxemburgi Zsigmond királyé, Hunyadi Jánosé és Szilágyi Mihályé. Sőt, mint kiderült, a 28 éves ausztrál férfi Bulgáriában, Romániában és Magyarországon is megfordult, Szotir Cacarov bolgár főügyész szerint a férfi 2018. november 9. és 15. között turistaként tartózkodott Bulgáriában, ahol történelmi jelentőségű helyeket látogatott meg. Ezt követően november 15-én repülőgépen Bukarestbe utazott tovább, ahol autót bérelt, majd Magyarországra látogatott.

Igen, itt sétálhatott, közöttünk.

Mellesleg Cacarov szerint 2016. december 28. és 30. között a merénylő balkáni országokban is megfordult, így a többi között Szerbiában, Horvátországban, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában is járt. Hangsúlyozta: a bolgár hatóságok most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, a merénylő rendelkezett-e Bulgáriában kapcsolatokkal.

Ennyi tényt ismerünk egyelőre.

Ha valakinek jó a memóriája, bizony kellemetlen hasonlóságot fedezhet fel a tavaly október 27-i, pittsburghi mészárlással.

Akkor legalább tizenegy embert ölt meg, több másikat pedig megsebesített egy fegyveres az Egyesült Államokban található Pittsburghben, mikor szombaton helyi idő szerint fél 11 körül tüzet nyitott a város egyik zsinagógájában. A támadót Robert Bowersnek hívták, fehér, 46 éves férfi, amerikai születésű, közösségi profilja alapján fanatikus antiszemita és összeesküvés-hívő, egyes (az alt-right és a szélsőjobb köreiben népszerű Gab közösségi oldalon közzétett) bejegyzései szerint a zsidókat a sátán gyermekeinek tartja, és hitt a zsidó világösszeesküvésben is.

A támadás előtt néhány órával, egyik utolsó posztjában kikelt azok ellen a zsidó szervezetek ellen, amelyek menekülteket támogatnak: „Megszállókat akarnak az országba telepíteni. Nem ülhetek itt tétlen, miközben lemészárolják az embereinket. Bemegyek.” Kritikusa Donald Trump elnöknek is, részben az antiszemitizmus okából (hiszen Trumpról sok rosszat el lehet mondani, de nem antiszemita), részben pedig, mert nem találja elég radikálisnak. A támadás közben, miután tüzet nyitott módosított AR-15-ös gépkarabélyából, azt kiáltotta: „Minden zsidónak meg kell halnia!”. A rendőrök tűzharcot vívtak vele, megsebesítették és megadásra kényszerítették.

Érdekes, hogy az antiszemita tömeggyilkos narratívája mennyire hasonlít a muzulmángyűlölő tömeggyilkoséra… Az is nagyon érdekes, hogy mindketten hiperaktívan használták a közösségi oldalakat, mindketten átalakított fegyvereket vettek igénybe (az AR-15-ös gépkarabély kereskedelemben kapható változata különösen könnyen átalakítható, rossz is a híre nagyon), és mindketten mintha közönségnek játszottak volna.

Önjelölt, küldetéses őrültek, Tarrant ráadásul élő közvetítésével világossá tette, hogy nem igazán a gyilkosságok elkövetése volt fontos neki: sokkal inkább a képernyők előtt ülő közönség tapsa vagy elszörnyedése. Szerencsére a nagy szolgáltatók egymással versengve törölték az oldalaikról a borzalmas képeket: most már a saját felvételei elérhetetlenek is, csak a róla szólók láthatóak és ez így van jól.

Ne feledjük: ezek az emberek otthon radikalizálódtak, a saját számítógépük előtt, senki sem sorozta be őket semmiféle hadseregbe, senki nem képezte ki őket.

A maguk erejéből lettek szörnyek.

De a radikális szélsőjobboldal, és annak legújabb változata, az alt-right propagandája nélkül sosem jutottak volna el idáig.

Azt hiszem, érdemes volna elgondolkodni sok techóriás vezetőségében, hogy végül is mire jók a közösségi oldalak és mire nem.

Meg, hogy mit kéne róluk egyszer s mindenkorra letiltani, jogászkodás, csűrés-csavarás és elméleti eszmefuttatások nélkül.

Emberek: vigyázzunk azzal, kinek hiszünk, mit hiszünk el.

Nagyon vigyázzunk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .