Te is szeded a hétvégén?

0
563

Mintegy 1732 regisztrált helyen zajlik az országban a TeSzedd! – önkéntesen a tiszta Magyarországért három napos szemétszedési akció. A mozgalom 6 évvel ezelőtti indításakor mindössze 30 ezren vettek részt, ma pedig gyakorlatilag az ország minden második települése bekapcsolódik az akcióba.

Elsősorban a szemléletformálást szolgálja a mozgalom, de a környezeti haszna is jelentős. Az akció szinte családi programmá vált, mert

sok gyerek elkíséri szüleit

erre az önkéntes eseményre, így már ők is különbséget tudnak tenni a rend, a tisztaság és szemetelés között. Az illegálisan eldobott háztartási hulladékot gyűjtik a résztvevők.

Fotó: Flickr.

Tavaly rekord mennyiségű szemetet gyűjtöttek össze az önkéntesek: a négy nap alatt összesen 2.857 tonna szemetet, ami meghaladja a Budapest lakossága által másfél nap alatt megtermelt mennyiséget, és körülbelül 41 Combino villamos súlyának felel meg. Az akkor még az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) által szervezett akcióban 190 ezer önkéntes vett részt ténylegesen, ők

2240 helyszínt tisztítottak meg az eldobált, illegálisan lerakott szeméttől.

Korábban rendszerint tavasszal volt az akció, ám az idén – ahogy a rendezvény főszervezője, a Földművelésügyi Minisztérium korábban bejelentette – Magyarország is csatlakozik a nemzetközi takarítási világnaphoz. Az idén is a baráti társaságokat, munkahelyi közösségeket, családokat, és diákokat vártak a szervezők. Budapesten például az egyik zöld média szerkesztősége regisztrált egy olyan találkozási pontot, ahol a munkatársak, olvasóikkal együtt szedik a szemetet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .