Szputnyik V oltás után vírusfertőzés

0
1681
Facebook

Alberto Fernandez államfő, arról tudósította a világot Twitteren, hogy januárban kapta meg az orosz védőoltást sok ezer honfitársához hasonlóan, most viszont arról kellett beszámolnia, hogy több mint két hónappal az oltás után ő is elkapta a Covid-19 vírust.

Ez nem növeli a bizalmat az orosz vakcinában, melyet egyelőre vizsgál az uniós gyógyszer felügyelet. Az uniós szakértők április végén tesznek látogatást Oroszországban, hogy a helyszínen győződjenek meg arról: a beadott dokumentumoknak megfelelően zajlik az oltóanyag gyártása. Ezzel kapcsolatban az oroszok több problémát is jeleztek. A Szputnyik V program tudományos igazgatója a CNN-nek nyilatkozva elismerte, hogy problémáik vannak a tömeggyártással. Emiatt Oroszország arra kényszerül, hogy Indiából vásárolja vissza a saját vakcináját, hogy teljesíteni tudja az export kötelezettségeket.

Orosz-kínai-indiai együttműködés

Haiderabadban hamarosan megkezdi a Szputnyik vakcina termelését egy olyan indiai gyógyszergyár, mely kínai tulajdonban van. Innen akarják kielégíteni a világméretű keresletet az orosz vakcinára.

60 ország vásárolt Szputnyik V vakcinát. Az Európai Unióban még mindig Magyarország az egyetlen, ahol azt oltásra is használják. Szlovákiában a miniszterelnök belebukott az orosz vakcina ügybe, de Pozsony nem mondott le a Szputnyikról. A nemzeti gyógyszer ügynökség főnökasszonya igen aktív e téren: Zuzana Batova mindent elkövet annak érdekében, hogy mielőbb oltsanak az orosz oltóanyaggal is Szlovákiában – ahol Magyarországhoz hasonlóan igen súlyos a járvány helyzet. Igor Matovic ex miniszterelnök 2 millió vakcinát rendelt Oroszországból. Ennek csak egy része érkezett meg, és a raktárakban várja az engedélyezést.

Sok más uniós tagállam is fontolgatja a Szputnyik V vakcina megvásárlását. Ebből szerződés csak azt követően lehet, ha az EU már engedélyezi az orosz vakcinát. Erre várhatóan csak júniusban kerül sor. Az indiai gyár Haiderabadban a negyedik negyedévre vállal szállításokat.

Macron francia elnök is tárgyalt Putyinnal az orosz vakcinákról, de azokat nem Franciaországban kívánja felhasználni hanem az egykori francia gyarmatokon Afrikában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .