Szorul a hurok

0
1584
youtube.com

A magyar kabinet megvitatta az Európai Unió legfőbb ügyészi jogkörének elfogadásának lehetőségét – mondta a segélyek visszatartásának feloldásáról szóló tárgyalásokért felelős miniszter.

A legtöbb minisztertársával ellentétben Orbán Viktor elutasította az uniós ügyészi mandátumhoz való csatlakozást, és azt a nemzeti szuverenitást sértő vörös vonalnak nevezte.

Most azonban nyomás nehezedik rá, hogy kénytelen kelletlen engednie kell egy sor eddig elutasított ügyben, hogy hozzáférhessen a gazdaság számára kulcsfontosságú eurómilliárdokhoz, amelyeket az EU a jogállamisági aggodalmak miatt befagyasztott.

Orbán a hatalom megtartásáért önmagának is képes hátat fordítani.

Miközben Magyarország olyan korrupció elleni lépéseket javasolt, amelyekhez nem szükséges az uniós ügyész szerepvállalása, és nem kell hozzá különösebb jogi fifika könnyen kijátszhatóak.

 Most viszont nagyon szorulhat nyakán a hurok mert Navracsics Tibor, Magyarország uniós források minisztere a saját orgánumuk egyikének, hogy ez nem jelenti azt, hogy kizárjuk a lehetőségét az Európai Ügyészségbe való belépésnek.

“Megbeszéltük, hogy csatlakoznánk az európai ügyészi mandátumhoz” – mondta Navracsics az átirat szerint.

„Elég széles a mozgásterünk, és ebben Orbán Viktor is aktívan részt vesz.”

Az Európai Ügyészség egy független uniós szerv, amely az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények kivizsgálásáért és üldözéséért felelős. Jelenleg az EU 27 tagjából 22 csatlakozott a mandátumhoz.

A magyar uniós viták miatt 37 milliárd euró (37,7 milliárd dollár) támogatás folyósításának felfüggesztése kritikus helyzetbe sodorta a magyar gazdaságot. A befektetők szerint a forint nagyobb eladási hullámát idézi elő, mint a többi régiós valuta.

Magyarország számára a legsürgetőbb az, hogy még az idén megállapodást kössön az EU-val mintegy 15 milliárd eurós világjárvány helyreállítási alapról. Amennyiben idén nem születik megállapodás idén Magyarország elveszíti a lehetőségét is annak, hogy pénz 70 százalékához valaha is hozzájusson.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .