Kezdőlap Címkék Európai Ügyészség

Címke: Európai Ügyészség

Orbán menekülő útja – Mészáros Lőrinc, Magyarország leggazdagabb embere külföldön is terjeszkedik

2014-ben még “csak” 7,7 milliárd forintra becsülték Mészáros Lőrinc vagyonát. Ekkor szakított Simicska Lajos Orbán Viktorral, ma Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, vagyonát 591 milliárd forintra becsülik. Ez dollárban is több mint egymilliárd.

A globális gazdaságban ez csekélység: a világ leggazdagabb embere, a francia Bernard Arnault túl jár a 200 milliárd dolláron, de Magyarországon, ahol a lakosság több mint kétharmada a havi ezer eurós európai szegénységi küszöb alatt él, kissé soknak tűnik. Lázár János miniszter szerint

“egyre több Mészáros Lőrincre lenne szükség.”

Nem biztos, hogy a magyar közvélemény egyetért ezzel, pont az ellenkezőjét állítja  az Unióa és a magyar ellenzék beleértve Magyar Péternek is, aki úgy vonta meg a nemzeti együttműködés rendszerének eddigi mérlegét, hogy

“Magyarország az Európai Unió legszegényebb és legkorruptabb országává vált!”

Orbán menekülő útja: a külföldi beruházások

Tiborcz István Belgrádban nyomul az ingatlan piacon, a miniszterelnök veje nem véletlenül választotta Szerbia fővárosát: ha szorul a kapca, akkor Orbán Viktor ide menekülhet hiszen Vucsics elnök régi jóbarát. Mészáros Lőrinc most arról nyilatkozott, hogy “a szállodaiparban már vannak érdekeltségeink Horvátország és Montenegro mellett Ausztriában is. Megyünk tovább: Rijeka mellett ötcsillagos szállodát építünk, melyet 20 évig a Marriot üzemeltet majd.”

Majd később:

”elsősorban Európában terjeszkedünk, de Észak Afrikában Líbiában, és a Közel Keleten Omanban is vannak érdekeltségeink.”

Tegyük hozzá, hogy Budapesten épül az Emírségek által finanszírozott “európai Dubaj”, melyet persze a magyar állam is nagyvonalúan támogat.

Augusztus huszadikán, a magyar kereszténység legnagyobb ünnepén a karmelita kolostorban Orbán Viktor fogadta a katari emírt, aki a Hamász iszlamista terrorista csoport fő támogatója volt.

Mészáros Lőrincnek is feltűnt, hogy a világon igencsak kevés olyan cégcsoport van, amely szinte mindennel foglalkozik. “Európában csak Törökországban találtam ilyen cégcsoportokat” – mondta Magyarország leggazdagabb embere. Nem véletlen a török párhuzam : Erdogan is a nemzeti tőke támogatására építette rendszerét, amely most megingott, mert az infláció megrendítette a társadalmi bázisát, a vallásos vidéki társadalmat és a nagyvárosi szegényeket, akiknek drámai mértékben romlott az életszínvonaluk.

Mészáros Magyarország legnagyobb agrár vállalkozója

Miért volt oly magas az élelmiszerinfláció Magyarországon?

– ezt véletlenül sem tudakolta az Index Mészáros Lőrinctől, aki a legnagyobb földbirtokos Magyarországon.

Orbán Viktor alteregója 65 ezer hektáron gazdálkodik Magyarországon, ezzel ő az új Esterházy herceg, aki 1945 előtt a legnagyobb földbirtokos volt. Igaz, hogy Esterházy herceg nem kapott támogatást az Európai Uniótól, melyet Orbán Viktor oly elszántan bírál. Főként amiatt, mert számonkéri rajta az eurómilliárdokat, melyeket nem elsősorban a miniszterelnök rokonainak, barátainak és üzletfeleinek szántak. Mészáros Lőrinc ugyan azt nyilatkozta az Indexnek, hogy az ő vállalkozásai teljesen transzparensek, de hogyha ez így van, akkor nem egészen érthető, hogy Orbán Viktor miért óvakodik attól, hogy Magyarország az Európai Ügyészség ellenőrzése alá kerüljön? Talán az motiválja a miniszterelnököt, hogy a Transparency International az Európai Unió legkorruptabb államának nyilvánította Magyarországot.

Európai főügyész: a pénzügyi visszaélések legkevesebb 50 milliárd eurós kárt okoznak évente  az Európai Uniónak

Hatalmas pénzügyi visszaéléseket fedett fel az Európai Ügyészség. Erről beszélt elsősorban a brüsszeli Politiconak adott interjújában Laura Codruta Kövesi, aki Romániában a korrupció elleni küzdelem vezére volt, és két éve áll az Európai Főügyészség élén.

Magyarország, melyet a Transparency International az Európai Unió legkorruptabb államának nevezett, nem lépett be az Európai Főügyészségbe, amely nálunk nem nyomozhat.

“Több mint 50 milliárd eurót veszít az Európai Unió pénzügyi visszaélések miatt egy évben” – hangsúlyozta az európai főügyész. Idézte ezzel kapcsolatban az Europolt, mely szerint ez a nagyságrend már nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet.

Milyen európai pénzeket céloznak meg elsősorban a különböző érdekcsoportok?

Jelenleg az Európai helyreállítási alap a legfontosabb célpont – mondta Laura Codruta Kövesi. Ezt a 750 milliárd eurós alapot a Covid pandémia utáni helyreállításra szánták Brüsszelben, de az európai ügyészség többszáz vizsgálatot folytat jelenleg is, mert erős a gyanú a jogtalan pénzfelvételre. 135 ügyész dolgozik jelenleg, de több kellene hiszen rengeteg a kivizsgálásra váró ügy. Érkezik is utánpótlás Lengyelországból, ahol az Európa-barát Tusk kormányzat elődjével ellentétben támogatja az Európai Főügyészséget. Svédország is jelentkezett, de Magyarország távol marad – írja a brüsszeli Politico. Amely felveti:

Európai FBI kellene?

“Az európai pénzek védelmére létrehozott rendszert egy kissé át kellene alakítani” – fogalmaz óvatosan a főügyész. Aki tudja, hogy nagyon érzékeny területről van szó. Neki is azért kellett távoznia Romániából, mert a korrupció miatt gyakran vizsgált elit végül is megbuktatta őt.

“Mi megváltoztatjuk az európai rendszert. Már eddig is több milliárd eurót szereztünk vissza. Közben együttműködésre törekszünk az OLAF-fal”

– mondja Laura Codruta Kövesi, aki pénzt kér Brüsszeltől az eddig eredményekre hivatkozva.

“Az Európai Főügyészség joggal várhatja azt, hogy megemeljék a költségvetését, mert az eredményei igazolják a teljesítést, de az OLAF esetében nem egészen ez a helyzet” – így értékeli  a két szervezet munkáját  egy magát megnevezni nem kívánó magasrangú uniós diplomata. Elmondta, hogy májusban megnyílik az Európai Főügyészség akadémiája, ahol továbbképzik a különböző tagállamokból érkező ügyészeket. Az olasz pénzügyőrség pénze és szakmai támogatása segített az akadémia létrehozásában. Olaszországban a pénzügyőrség élenjár a korrupciós és maffia ügyek leleplezésében. Ők jól képzett pénzügyi szakemberek vagyis képesek átlátni a bonyolult nemzetközi ügyleteket is. Erről az akadémiáról kerülnek ki azok az ügyészek, akik nem csak egy országban nyomozhatnak hanem szinte az Európai Unió egész területén.

Európai FBI-t akar a főügyészség vezetője?

“Nagyra tartom azt, amit az FBI csinál, de mi európaiak vagyunk, megvannak a saját eszközeink arra, hogy megvédjük a polgárainkat”

– válaszolja óvatosan Laura Codruta Kövesi. Akinek megvannak a saját tapasztalatai arról, hogy miképp működik a rendszer. Görögországban személyesen próbált meg kivizsgálni egy gyanús esetet: súlyos vasúti balesetben 57 ember meghalt. Uniós pénzeket vettek igénybe a kártérítés során, de felmerült a visszaélés gyanúja. Hiába mutattak erre rá az Európai Főügyészség emberei, hiába utazott oda Laura Codruta Kövesi, mert közölték velük: a görög törvények szerint balesetek során csakis hazai szervek nyomozhatnak! Az Európai főügyész abban maradt a görög kormánnyal, hogy hamarosan megváltoztatják a törvényt nehogy újra falakba ütközzenek az Európai Főügyészség emberei. A brüsszeli bizottság nemrég adott ki egy jelentést arról, hogy számos tagállamban akadályozzák az Európai Főügyészség munkáját a nemzeti jogszabályokra hivatkozva.

Szlovákiában visszalépés van ezen a téren, mert a Fico kormány jogi reformot hajt végre, és feloszlatta a korrupció ellen küzdő hatóságot.

“A szlovákiai változás nagyon nagy mértékben érint bennünket, írtam is egy levelet erről a brüsszeli bizottságnak. Korábban Szlovénia esetében tapasztaltuk, hogy olyan jogszabályokat hoztak, amelyek csak enyhe büntetést szabtak ki korrupció esetén, sőt olykor egyenesen amnesztiát adtak” – nyilatkozta a főügyész.

Mi van akkor, ha magát a brüsszeli bizottságot kell vizsgálni?

A Pfizergate a brüsszeli bizottság elnökasszonyát érinti. Ursula von der Leyen a Covid pandemia idején amerikai gyógyszergyáraktól szerzett vakcinát – Pfizer és Moderna. A vizsgálat tárgyát az Ursula von der Leyen és a Pfizer elnök vezérigazgatója közötti levelezés képezi.

Hol tart a vizsgálat? Nem áll-e nyomás alatt az Európai Főügyészség? Ezek most különösen érzékeny témák hiszen júniusban európai választásokat tartanak. Laura Codruta Kövesi válasza a Politico kérdéseire:

”Ha lesz nyomás felülről az Európai Főügyészségre, akkor azt mindenki megtudhatja majd, mert azonnal közzétesszük.”

Végül pedig Laura Codruta Kövesi mindenkinek üzent, aki európai pénzeket kíván lenyúlni:

“senki nem alhat tőlünk nyugodtan!”

244 milliárdos állami segítség Tiborcz István üzlettársának

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 244 milliárd forintért vásárolta meg a Csömöri úti sporttelepen épülő betonépítményt, melyet Tiborcz István “üzlettársa” épít – közölte Facebook oldalán Hadházy Ákos független képviselő.

Ebből a 244 milliárd forintból fedezni lehetne a pedagógus béremelést is. Ezt már akkor is pedzegette az ellenzék amikor az Orbán kormány megvásárolta a Vodafone-t. Ez az állítás nem egészen helytálló hiszen a fizetésemelés nem egyszeri kiadás, annak benne kell lennie a következő évek költségvetésében is. Ma amikor az Orbán kormány csak nagy nehezen tud valamennyire is elfogadható költségvetést produkálni, a pedagógusok béremelése komoly hosszútávú problémát jelenthet. Igaz persze, hogy senki sem gondolkodik hosszútávon hiszen az Orbán kormány azt sem tudja, hogy miképp úszhatja meg a következő éveket uniós pénzek nélkül.

20 milliárd euróról van szó, és ennek ésszerű pótlásáról elképzelés sincsen.

Mit fedezett fel Hadházy Ákos?

Már áprilisban megszületett a megállapodás az építményről, de erről a 244 milliárd forintos “apró kiadásról” az Orbán kormány elfelejtette tájékoztatni a közvéleményt. A Bayer leánycége már kapott is 31 milliárd forintot a magyar államtól – írja Hadházy Ákos a Facebookon. Hozzáteszi, hogy

“vélhetően az egész üzlet csak azért jött létre, hogy megmentsék Tiborcz István üzlettársát a csődtől. Elszálltak az építőipari költségek és magasak a kamatok, emiatt valószínűleg bajban vannak. Szerencsére a magyar állam mindig segít a királyi család tagjainak”

– írja nem is rejtett iróniával Hadházy Ákos a Facebookon.

Orbán családja a 100 milliárdos klubban

A magyar miniszterelnök közismerten családközpontú, ezért is vette át a kisgazdáktól az isten, haza, család hármas jelszavát, melyen liberális parlamenti képviselőként még kuncogott a kilencvenes évek elején. Akkor még vidékről jött képviselőként szerényen élt, harminc évvel később az Orbán família a 100 milliárdos álomhatárra jutott el. Igaz persze, hogy közben a forint sokat veszített az értékéből. Korábban a papa, Orbán Győző nevén működő bányák hozták a nagy pénzt, de ma már a fiatal generáció cégei jelentik a nagy nyereséget. Évi 2-3 milliárd forintot.

Tiborcz István üzletei nagyságrenddel nagyobb pénzt hoznak mint a bányák

– írja a G7. A BDPST vagyonkezelő például tavaly 22 milliárd forintos nyereséget hozott össze!

Tiborcz István vagyonát a 100 leggazdagabb magyar című kiadvány 70 milliárd forintra becsülte.  Orbán Viktor először 35 éves korában lett miniszterelnök, de a nemzeti együttműködés rendszerét csak az újrakezdés során 2010-ben alakította ki. A hibrid rendszerben nehéz megkülönböztetni az állami és a magánpénzeket. Különösen, ha a miniszterelnök és családjának magánpénzeiről van szó. És akkor még nem beszéltünk Orbán Viktor strómanjáról, Mészáros Lőrincről. Nem csoda, hogy Magyarország nem siet belépni az Európai Ügyészségbe, melynek vezetője, a román Laura Codruta Kövesi sorra buktatta le a közéleti nagyságokat hazájában amíg ott volt főügyész. Orbán Viktor korrupcióját immár megelégelte az Európai Unió, mely pont ezért tart vissza 20 milliárd eurót.

Az USA számára a kormányfő korrupciója kiváló eszköz lehet a váltáshoz.

Az amerikai nagykövetségnek kövér dossziéja van az Orbán família korrupciójáról. Tudja ezt a miniszterelnök is, aki emiatt is ragaszkodik mindenáron a hatalomhoz. Előtte lebeghet Malajzia miniszterelnökének példája. Abdul Razak amint távozott a kormányfői palotából az elvesztett választások után az új főügyész céltáblája lett. Jelenleg 12 éves börtönbüntetését tölti korrupció miatt Malajziában. A 60 éves Orbán Viktor nem ilyen nyugdíjas évekről álmodik …

Orbán Viktor  2547 napja kormányoz rendeleti úton

Azért nem hívták meg Washingtonba a demokrácia csúcstalálkozóra Magyarországot – hangsúlyozta David Pressman amerikai nagykövet – mert az Unión belül Orbán Viktor 2547 napja rendeleti úton kormányoz, ami ugyebár nem egészen demokratikus módja egy uniós ország irányításának.

A NATO tagállamok közül csak Magyarország és Törökország nem szerepel a meghívottak között, mert mindkét államban jelentős “a demokrácia deficit”. Magyarországon először a pandémia miatt hirdetett veszélyhelyzetet Orbán Viktor, majd pedig következett Putyin agressziója Ukrajna ellen.

A probléma az, hogy mindkettő sok európai államot érintett, de sehol nem hirdettek vészhelyzetet csak Magyarországon.

A vészhelyzet az állampolgári jogok jelentős felfüggesztését teszi lehetővé, és felhatalmazza arra a kormányt, hogy a hadsereget bevonja a belpolitikába. A Covid járvány idején katonák is részt vettek az oltási kampányban, ezt mindenki láthatta is. Azt viszont, hogy a katonák éles lőszert is kaptak a pandemia idején nem sietett közölni a kormány. Kire lőttek volna a katonák a pandémia idején? A Covid vírusra?

Mire hivatkozik az Orbán kormány?

Arra, hogy Washingtonban a Biden adminisztráció utálja Orbán Viktort, mert a magyar miniszterelnök Donald Trumpot támogatja. Hasonló helyzet alakult ki Izraelben, ahol Benjamin Netanjahu miniszterelnök részben Orbán Viktor hatására reformokat kezdett, amelyek korlátozták volna a Legfelső Bíróság hatáskörét, de a nagy tüntetések hatására felfüggesztette a változtatásokat.

Biden amerikai elnök telefonon beszélt Netanjahuval, hogy rávegye a reformok leállítására. Az izraeli miniszterelnök, aki jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral azért akarja korlátozni a Legfelső Bíróság hatáskörét, mert korrupciós vizsgálatok folynak ellene és ebbe belebukhat.

Orbán is ettől tart bár semmiféle korrupciós vizsgálat sem folyik ellene jelenleg, de erre bármikor sor kerülhet.

Az amerikai nagykövetség szorgosan gyűjti az adatokat, és már igen vastag a korrupciós dosszié, amely Orbán Viktor családjának vagyonosodását dokumentálja. Bukarestben Laura Codruta Kövesi főügyész épp az amerikai nagykövetség dossziéira támaszkodva vizsgálódott az elit köreiben, és sok korrupt román vezetőt le is buktatott. A román politikai elit végül őt is megbuktatta, de megválasztották európai főügyésznek. Orbán Viktor óvatosan távol tartja az országot  az európai főügyészségtől, mert tudja, hogy egy alapos vizsgálat a politikai halálát jelentené. Polt Péter magyar főügyész Orbán embere, ő nem indít vizsgálatot. Az amerikai nagykövetség folyamatosan figyelmezteti Orbán Viktort: eddig és ne tovább!

Orbán azért ül biztosan a nyeregben, mert nincs hozzá képest politikai alternatíva Magyarországon. 

Egyelőre…

Európai Ügyészség nélkül a helyzet változatlan marad

Nem feltétele az Európai Ügyészséghez való csatlakozás az uniós pénzek kiutalásnak. Legalábbis ezt mondta Navracsics Tibor miniszter, aki Brüsszelben tárgyal az Európai Unió embereivel a költségvetési és a helyreállítási eurómilliárdok ügyében.

Brüsszelben az Európai Parlament forszírozza a csatlakozást az Európai Ügyészséghez arra hivatkozva, hogy a korrupciós ügyek kivizsgálására ez a legalkalmasabb szervezet. A korrupcióval kapcsolatban Navracsics Tibor annyit mondott azon a sajtóbeszélgetésen, melyen a sajtó képviselővel találkozott, hogy a magyar kormány álláspontja az: minthogy az uniós korrupciós listán nincs Magyarország az élmezőnyben, ezért különleges vizsgálat nem szükséges. A Transparency International korrupciós listáján Magyarország igen előkelő helyen szerepel: Romániával holtversenyben a második míg az első helyen Bulgária áll.

Daniel Freund, annak az uniós parlamenti bizottságnak a vezetője, amely megfogalmazta a magyar kormánnyal kapcsolatos határozatot, azt állítja, hogy a Magyarországnak juttatott uniós pénzek egynegyede Orbán Viktor családi és baráti köréhez jut. Ezért kívánja a pokolba az Európai Parlamentet a magyar kormány. A brüsszeli bizottság álláspontja óvatosabb, de Navracsics Tibor nem titkolta, hogy még tárgyalásokra van szükség ahhoz, hogy az eurómilliárdok megérkezzenek  a nagyon szorongatott magyar államkincstárba. Navracsics optimista: szerinte megjönnek az eurómilliárdok az év végéig. Ha nem, akkor jelentős összeg egy része végképp elvész. A forint gyengülése pedig tovább folytatódhat, mert a piacok elsősorban az uniós eurómilliárdok kiutalásától teszik függővé a magyar fizetőeszköz megítélését.

Az uniós hitelek megítélésében a magyar kormányon belül is különböző álláspontok vannak

Navracsics Tibor miniszter támogatja ezeknek a hiteleknek a felvételét, mert olcsóbbak mint amit a piacon tudunk szerezni. Orbán Viktor miniszterelnök kezdetben elutasította a hitelek fölvételét, de azután megváltoztatta az álláspontját. Látva a gazdasági helyzet romlását a magyar miniszterelnök immár igényt tartana az uniós hitelekre. Aligha valószínű, hogy vele szemben más vélemény érvényesülhetne. A magyar kormány ősszel dönt az uniós hitelekről.

Mi lesz a megszorításokkal, melyeket a kormány a nehéz gazdasági helyzet miatt rendelt el?

Ezek nem érintik az uniós fejlesztési programokat – hangsúlyozta Navracsics Tibor miniszter, aki Orbán Viktor megbízásából az uniós eurómilliárdok kiutalásáért küzd Brüsszelben.

„Ha az Európai Ügyészségbe való belépésünk valóban nem feltétel, akkor marad a Fideszes lenyúlás!”

– mondta a neve elhallgatását kérő a kormánypárthoz közel álló üzletember.

Mai kérdés – Ön szerint csak az Európai Ügyészségbe való belépés után fizesse ki a Magyarországnak jutó milliárdokat az EU?

Az Európai Uniós tárgyalások sarkalatos pontja lehet a magyarországi korrupció megfékezéséhez, hogy hajlandó e beléptetni Magyarországot a Európai Ügyészség intézményrendszerébe. Navracsics Tibor, aki a kormány nevében tárgyal a következőt nyilatkozta: „a magyar kormány ezt nem kezeli tabuként, ha arról van szó, arról is tárgyalhatunk.” Ez jelentős puhulást jelez a magyar kormány eddigi álláspontjához képest.

This poll is no longer accepting votes

Ön szerint csak az Európai Ügyészségbe való belépés után fizesse ki a Magyarországnak jutó milliárdokat az EU?

Szorul a hurok

A magyar kabinet megvitatta az Európai Unió legfőbb ügyészi jogkörének elfogadásának lehetőségét – mondta a segélyek visszatartásának feloldásáról szóló tárgyalásokért felelős miniszter.

A legtöbb minisztertársával ellentétben Orbán Viktor elutasította az uniós ügyészi mandátumhoz való csatlakozást, és azt a nemzeti szuverenitást sértő vörös vonalnak nevezte.

Most azonban nyomás nehezedik rá, hogy kénytelen kelletlen engednie kell egy sor eddig elutasított ügyben, hogy hozzáférhessen a gazdaság számára kulcsfontosságú eurómilliárdokhoz, amelyeket az EU a jogállamisági aggodalmak miatt befagyasztott.

Orbán a hatalom megtartásáért önmagának is képes hátat fordítani.

Miközben Magyarország olyan korrupció elleni lépéseket javasolt, amelyekhez nem szükséges az uniós ügyész szerepvállalása, és nem kell hozzá különösebb jogi fifika könnyen kijátszhatóak.

 Most viszont nagyon szorulhat nyakán a hurok mert Navracsics Tibor, Magyarország uniós források minisztere a saját orgánumuk egyikének, hogy ez nem jelenti azt, hogy kizárjuk a lehetőségét az Európai Ügyészségbe való belépésnek.

„Megbeszéltük, hogy csatlakoznánk az európai ügyészi mandátumhoz” – mondta Navracsics az átirat szerint.

„Elég széles a mozgásterünk, és ebben Orbán Viktor is aktívan részt vesz.”

Az Európai Ügyészség egy független uniós szerv, amely az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények kivizsgálásáért és üldözéséért felelős. Jelenleg az EU 27 tagjából 22 csatlakozott a mandátumhoz.

A magyar uniós viták miatt 37 milliárd euró (37,7 milliárd dollár) támogatás folyósításának felfüggesztése kritikus helyzetbe sodorta a magyar gazdaságot. A befektetők szerint a forint nagyobb eladási hullámát idézi elő, mint a többi régiós valuta.

Magyarország számára a legsürgetőbb az, hogy még az idén megállapodást kössön az EU-val mintegy 15 milliárd eurós világjárvány helyreállítási alapról. Amennyiben idén nem születik megállapodás idén Magyarország elveszíti a lehetőségét is annak, hogy pénz 70 százalékához valaha is hozzájusson.

Infláció növelő a rezsi csökkentés csökkentése

A Morgan Stanley közgazdászai szerint 1,5 ponttal növelheti meg az amúgyis magas magyar inflációt az, hogy a rezsi csökkentést az Orbán kormány részben megszüntette. Aki ugyanis több energiát fogyaszt mint az alacsonyan kijelölt átlag, az a piaci árat fizeti meg, amely sokszorosa lehet az eddiginek. A magyar kormány az energia vészhelyzetre hivatkozva döntött így.

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott, hogy az Oroszország elleni szankciókkal “az Európai Unió tüdőn lőtte magát”. A magyar miniszterelnök arra utalt, hogy Putyin júniusban rekordbevételt könyvelhetett el júniusban jórészt az energiahordozók árának emelkedése miatt. Közben az uniós államok vészforgatókönyveket állítanak össze, mert azzal számolnak, hogy Putyin elzárja a gázcsapot.

Zsiday Viktor: a magyar gazdaság összeomlás előtt

A jeles elemző szerint

Magyarország ma olyan helyzetben van mint a latin-amerikai országok az összeomlás előtt.

Orbán Viktor egyetlen módon kerülheti el azt, hogy olyan lejtős pályára álljon mint Erdogan Törökországban, ha felhagy a növekedés hajszolásával, és megpróbálja stabilizálni a gazdaságot.

Korábban Zsiday Viktor azt jósolta, hogy a magyar gazdaság spontán módon átállhat az euróra, ha a főbb szereplők azt látják, hogy a forint árfolyama katasztrofálisan mélyre süllyed.

Bloomberg: hiányoznak az uniós pénzek

A New York-i portál szerint Orbán Viktor már azt is fontolóra veszi, hogy Magyarország belépjen az európai ügyészségbe. Ezt Brüsszel követeli – nem is annyira a bizottság mint inkább az Európai Parlament. Orbán Viktor mindeddig ellenállt, de a magyar gazdaságnak nagyon hiányzik az a 5,8 milliárd euró, melyet azért nem kap meg a kormány, mert nem teljesíti az uniós elvárásokat.

Daniel Freund uniós zöld képviselő például azt állítja , hogy a Magyarországnak jutó uniós euró milliárdok egynegyede Orbán Viktor családi körében landol. Az európai ügyészség nyilvánvalóan utánanézne ennek.

Orbánt a pénzzel lehet megfogni

Azt nyilatkozota Daniel Freund Európa parlamenti képviselő a Der Spiegelnek arról, hogy hiába indítottak kötelezettségszegési eljárásokat a magyar kormány ellen, de semmiféle látható eredményt nem értek el.

Daniel Freund, aki a zöldeket képviseli az Európai Parlamentben, korábban úgy nyilatkozott, hogy Orbán rokonai, barátai és üzletfelei évente legkevesebb egymilliárd eurót nyúlnak le azokból az euró milliárdokból, melyeket az Európai Unió Magyarországnak átutal.

Jelen pillanatban Brüsszel visszatartja az euró milliárdok egy részét, hogy megpróbálja rábírni a magyar miniszterelnököt arra, hogy Magyarország lépjen be az európai ügyészségbe. Így ugyanis ellenőrizni lehetne az európai pénzek útját Magyarországon. Ez megnehezítené a nemzeti együttműködés korrupt rendszerének működését, ezért Orbán Viktor kézzel lábbal tiltakozik ellene.

Közben befolyásos jogászok egy csoportja ugyanezt javasolja Ursula von der Leyen asszonynak. A brüsszeli bizottság vezetője nemrég Budapesten járt, hogy rábeszélje Orbán Viktort az uniós olajembargó elfogadására. A magyar miniszterelnök megvétózta ezt az elképzelést, és elérte, hogy Magyarország felmentést kapott az Oroszország elleni uniós olajembargó alól. Ily módon Orbán Viktor megmutathatta a vétózás erejét, és jelentős pénzhez juttatta a MOL -t, amely viszont vállalja az ársapkát vagyis finanszírozza az olcsóbb benzint.

A vétójog

Amikor Ursula von der Leyen Budapesten járt, akkor Orbán Viktor állítólag közölte vele: addig fog vétózni amíg Magyarország meg nem kapja az uniós euró milliárdokat. Sok javaslat született már az Európai Unióban a vétójog korlátozására, de ehhez mindenképp hosszú jogi procedúrára van szükség hiszen módosítani kellene az Európai Unió alapokmányát.

Jelenleg Brüsszel éppúgy mint a magyar kormány válságüzemmódban működik, mert az ukrajnai háború felborított minden korábbi számítást.

Míg korábban az európai nagyhatalmak (Franciaország, Németország és Olaszország) az EU szuverenitásának megerősítését hangsúlyozták, most kényszerűségből elfogadják az USA vezető szerepét. Ez változásokat idéz elő Brüsszelben éppúgy mint az uniós államok más fővárosaiban.

Putyin agressziója megerősítette a NATO tagállamok egységét, de romba döntötte az Európai Unió gazdasági terveit, melyek jelentős részben az orosz nyersanyagok importját nyugodtak. Ezért most mindenütt újratervezés folyik miközben a világgazdaság egyre inkább a stagfláció felé csúszik. Ha semmi más nem nő csakis az árak, az politikailag sok országot destabilizálhat. Orbán Viktor azt hiszi, hogy a megnyert választások után biztosan ülhet a nyeregben, de Boris Johnson sorsa jól mutatja, hogy a közelmúlt siker emberei gyorsan a padlóra kerülhetnek, ha az általuk képviselt politika az életszínvonal csökkenésével jár.

Fico: „ha felakasztva találnak”

0

Szlovákiában gőzerővel folyik a vizsgálat azellen a bűnszövetkezet ellen, melyet a két Robert, Fico és Kalinak üzemeltetett akkor amikor egyikük az ország miniszterelnöke, másikuk pedig belügyminisztere volt. Politikailag akkor buktak meg amikor kiderült: közük lehet ahhoz, hogy meggyilkolták Jan Kuciak oknyomozó újságírót és kedvesét. A fiatal riporter épp a bűnszövetkezet után érdeklődött.

Mit csinált a bűnszövetkezet? A titkosrendőrség és az adóhivatal segítségével próbálta meg levadászni politikai és gazdasági ellenfeleit. Nem feledkezve meg arról, hogy önmagukat és  a bűnszövetkezet tagjait bőségesen hozzájuttassák az európai pénzekhez. A nemzeti együttműködésnek ez a rendszere baloldali és nacionalista jelszavakkal operált, de kiváló kapcsolatot ápolt Orbán Viktorral, aki ugyanezt jobboldali jelszavakkal tette. 2018 márciusában mondott le előbb Kalinak belügyminiszter, majd Fico miniszterelnök. Egy ideig védettséget élveztek, mert Pellegrin miniszterelnök Fico helyettese volt. Ám a választásokon ő is bukott, és azóta tart a vizsgálat.

Tisztítótűz

Ez az ügyészi-rendőrségi akció neve. Több egykori rendőrkapitányt is lecsuktak. Az egyikük a börtönben öngyilkos lett.

Ezért mondta most Robert Fico:

„ha felakasztva találnak, akkor nem én voltam!”

Hol tart a konkrét vád Fico és Kalinak ellen? Spirko ügyész szerint bizonyítékaik vannak arra, hogy ellenzéki vezetőkről a titkosszolgálat anyagot gyűjtött. Ide tartozott például Igor Matovic, aki a győztes választás után 2020 és 2021 között Szlovákia miniszterelnöke volt. Jelenleg Szlovákia pénzügyminisztere.

A másik kiemelt célpont Kiska köztársasági elnök volt. Mindkettőjük adóügyeit szedték elő, és ezzel próbáltak meg zsarolni őket.

A vizsgálat egy másik szála a Kuciak gyilkosságra irányul. A bűnszövetkezet egy kulcsfigurája, Marian Kocner a fővádlott, aki már börtönben ül egy másik ügy miatt. Felmerült még Norbert Bödör neve is. Az ő nyaralójában tartotta meg tanácskozásait a bűnszövetkezet vezérkara. Az összejövetelek egy részéről videó is készült. Ezek közül néhány már az ügyészség kezében van, és nagyon kellemetlen vádakat támaszthatnak alá. A többi videót még keresik. Robert Fico állítólag már becsomagolta a bőröndjét, ha követnie kell Kalinak belügyminisztert az előzetesbe. A parlament egyelőre nem szavazta meg mentelmi jogának felfüggesztését, de ez bármikor bekövetkezhet.

Maffia politizálás

A vizsgálat során az is kiderült, hogy Szlovákia függetlenségének kikiáltása óta virágzik ez a rendszer, amely azt jelenti, hogy különböző maffiák uralják az államot. Bár elvben a titkosszolgálatok központi irányítás alatt működnek, de a valóságban minden maffia igyekszik ott elhelyezni a saját embereit. Ugyanez a helyzet a többi fontos állami intézményben is. Ez a pluralizmus szlovák változata. A hálózat igen kiterjedt. Az imént említett Norbert Bödör legkevesebb három korrupciós ügyben érintett.

A Gorilla ügyben olyan titkosszolgálati jegyzőkönyvek kerültek napvilágra , melyek a Penta privatizációja kapcsán nagyszabású korrupcióra utaltak. Politikusok, üzletemberek és maffiózók egy tálból cseresznyéztek. Állítólag Fico ebben is érintve volt.

„Szlovákia egy amerikai tartomány”

Ezt állította Robert Fico annak kapcsán, hogy az ellene inditott vizsgálat mögött felsejlett az USA pozsonyi nagykövetsége. Jake Sullivan, Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója többször is utalt rá, hogy az autokrata rendszereket úgy lehet a legjobban lebontani, ha rájuk bizonyítják a korrupciós ügyeket. Babis esetében Csehországban ez bevált. A lapok épp a választási kampányban szellőztették meg Babis korrupciós ügyeit. Hiába szerzett sok szavazatot a miniszterelnök pártja, de az amerikai nagykövetség tanácsára egyetlen parlamenti párt sem vállalta fel a koaliciót. Így Babis megbukott. Bulgáriában Boriszov ex miniszterelnököt rövid időre előzetesbe is tették korrupciós ügyei miatt. Szófiában még az általa kinevezett főügyész regnál, ezért el is engedték.

Az Európai Unió egyik fő követelése Magyarországgal szemben is az, hogy engedjék be az Európai Ügyészséget! Orbán ellenáll. Most az orosz olajembargó kapcsán olyan alkut ajánl Brüsszelnek, hogy nem vétózza meg az uniós embargót, ha Magyarország megkapja az elmaradt uniós euró milliárdokat anélkül, hogy be kellene engednie az Európai Ügyészséget.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!