Összefogás a populisták ellen

0
709

Összefoghat a bal- és a jobboldal Olaszországban. Legalábbis, ez derül ki abból az interjúból, melyet a baloldali kormány pénzügyminisztere adott Olaszország legnépszerűbb lapjának, a Corriere della Seranak.

Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a pénzpiacok máris idegesek, mert nem szeretik a politikai bonyodalmakat. És különösképp nem szeretik a populista pártokat, melyeket nem lehet kiszámítani.

Márpedig az ország jelenlegi legnépszerűbb pártja az Öt Csillag, melyet az európai populizmus tipikus példájának lehet mondani.

Ők számíthatnak a legtöbb szavazatra a választásokon márciusban. A második helyen áll a jelenlegi baloldali kormánypárt. Harmadik Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia.

A baloldali kormány pénzügyminisztere úgy nyilatkozott, hogy nem zár ki semmiféle koalíciót, de Silvio Berlusconi pártját és személyét már ismeri a világ, míg az Öt Csillag eddig csak ellenzékben szerepelt. Más kérdés, hogy

Berlusconi sem tartózkodott mindig a populizmustól.

Különösen akkor nem, amikor felvetette, hogy Olaszországnak ki kellene lépnie az eurozónából és vissza kellene térnie a lírához. Ezzel az elképzeléssel teljesen lejáratta magát az Európai Unió vezetői előtt. Visszatérése a kormányba tehát nem lenne épp problémamentes.

Olaszország különben is az EU beteg embere. Államadóssága meghaladja az 1300 milliárd eurót és csak nehezen kezelhető. Ha megindul a kamatok emelkedése, akkor egyenesen kezelhetetlenné válik. Pier Carlo Padoan is utalt erre, amikor hangsúlyozta: az országnak újabb reformokra van szüksége. Más kérdés, hogy az olasz választók mit gondolnak ezekről a pénzügyi reformokról, melyek rontják a munkavállalók esélyeit és javítják a tőke pozícióit Olaszországban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .