Orbán: zsidó hazafi és magyar hazafi szót ért egymással

0
1038

Magyarország továbbra is kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, itthon pedig zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben – mondta Jeruzsálemben Orbán Viktor. Benjamin Netanjahut és magát patrióta miniszterelnökként jellemezte.

A hivatalos jeruzsálemi programját csütörtök délelőtt elkezdő Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu közös sajtótájékoztatón beszélt. Orbán kijelentette, hogy országa zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben, és Magyarország továbbra is ki fog állni Izrael mellett a nemzetközi fórumokon – tudósít az Új Kelet izraeli magyar hírportál.

Orbán megköszönte Netanjahunak és feleségének, hogy tavaly nyáron több napos látogatást tettek Budapesten, és kifejezte örömét, hogy ma viszonozhatja ezt a gesztust.

„A magyar romantikus nép. A szimbólumokat szereti.

Van jelentősége számunkra annak, hogy Izrael alapításának 70. évfordulóján van az első hivatalos magyar látogatás”

– mondta Orbán.

A magyar kormányfő szerint a kiemelkedően jó izraeli kapcsolatok részben kettejük együttműködésének köszönhetők.

Mindkét ország élén patrióta miniszterelnök áll,

kapcsolatukban annak a bizonyítékát látja, hogy egy zsidó hazafi és egy magyar hazafi könnyen szót tud érteni egymással – mondta Orbán.

Szeretném a nyilvánosságnak elmondani, hogy Izrael állam miniszterelnökével a 21. század néhány fontos kérdését azonos módon nézzük és azonos módon is látjuk – közölte. Ezek a kérdések: biztonság, terrorizmus, határvédelem és a modern kori antiszemitizmus.

Orbán elmondása szerint Magyarországon minden magát nyíltan zsidónak valló személy biztonságban érezheti magát, továbbá kormánya zéró toleranciát hirdet az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben.

Netanjahu megköszönte Orbánnak az Izraelnek nyújtott segítségét a nemzetközi fórumokon, hozzátéve: mindketten tisztában vannak azzal, hogy

a radikális iszlám jelentette fenyegetés valós.

Fenyegetést jelent Európára, a világra és kétségtelenül ránk és szomszédainkra – hangsúlyozta az izraeli kormányfő.

Netanjahu köszönetet mondott Orbánnak, amiért az megvédi Izraelt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .