Orbán Biden győzelmének egyik fő vesztese Európában

0
1611
Flickr

A brüsszeli Politico megállapítva, hogy míg Merkel kancellár és Macron elnök jól járt Biden győzelmével addig Boris Johnson brit miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő rosszul.

„Németország a vesztemet akarja” – mondogatta Trump a választási kampány során. Közismerten rossz volt a személyes kapcsolata Merkel kancellárral, akivel már kezet sem fogtak a legutóbbi találkozás alkalmából. Joe Biden viszont – aki hosszú ideig a külügyi bizottság elnöke volt a washingtoni szenátusban -, következetes atlantista politikus, aki partnerként és nem vetélytársként tekint Európára.

Boris Johnson pácban

A brit kormányfő azért húzta – halasztotta a Brexit tárgyalásokat az EU-val, mert Trump győzelmében reménykedett. Az USA elnöke fűt-fát ígért a kilépés esetére, de a szabadkereskedelmi egyezmény csak nem akart megszületni az USA és Nagy Britannia között. Joe Bidennek ez még kevésbé lehet fontos. Felújíthatja viszont a szabadkereskedelmi tárgyalásokat az Európai Unióval. Vagyis Boris Johnson két szék között a pad alá eshet.

És Orbán Viktor?

Igazi szerelmi románc bontakozott ki a magyar miniszterelnök és Donald Trump között azt követően, hogy 2005 óta először fogadtak egy magyar kormányfőt a Fehér Házban. A magyar miniszterelnök, akit Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő ajánlott be Trumpnak, fegyvert is vásárolt az USA-tól. Ráadásul Orbán Viktor nyíltan lelkesedett az USA elnökéért, akinek hiúsága közismert. Trumpot nem nagyon zavarta a CEU kipaterolása. Annál is kevésbé, mert Soros György neki is a begyében volt hiszen a demokraták egyik fő támogatójaként ismert az Egyesült Államokban.

Mindez megváltozik Joe Biden alatt – hangsúlyozza a Politico.

Az amerikai demokraták régi tradíciója az, hogy a demokratikus értékrendet igyekeznek elterjeszteni a világon. Annak hiányát számon kérik a szövetségeseken. Obama elnök idején Goodfriend ügyvivő megmutatta azt Budapesten, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban. A washingtoni külügyminisztérium , ahol sokan maradtak a régi gárdából, gyakran szemére vetette a nemzeti együttműködés rendszerének a demokratikus normák megsértését és a sajtószabadság korlátozását. A Trump által kinevezett külügyminiszterek leintették őket, de ez most alapvetően megváltozhat. Most már nemcsak Brüsszelből hanem Washingtonból is érkezhetnek bírálatok emiatt.

A kínai és az orosz kapcsolat

Joe Biden minden bizonnyal sokkal inkább megköveteli a NATO szövetségesek hűségét Moszkvával és Pekinggel szemben. A magyar diplomácia külön útját ezen a téren Trump elnézően kezelte, mert maga is a nem ortodox diplomácia híve volt vagyis pillanatnyi érdekei alapján politizált. Joe Biden a hosszútávú stratégiai gondolkodás híve – ahogy azt a Foreign Policy című szaklapban ki is fejtette.

Ez az elképzelés arra épít, hogy a demokratikus államoknak (Észak Amerika, EU, Japán, Dél Korea, Ausztrália és Új Zéland) egységes blokkot kell alkotniuk a diktatúrákkal szemben (mindenekelőtt Oroszország, Kína, Törökország, Észak Korea, Irán).

Kérdés persze, hogy ez a második világháború végén kialakult stratégia mennyiben felel meg a huszonegyedik század realitásainak. De hogyha Washingtonban ezt az irányvonalat követik, akkor az Orbán kormány kénytelen lesz változtatni, mert az erőviszonyok ezt nehezen elkerülhetővé teszik. Orbán Viktor már pragmatikusan gratulált is Joe Bidennek noha korábban nyíltan Donald Trumpnak szurkolt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .