Nyomokban málnát is tartalmaz…

0
755

Legalábbis a vizsgált málnaszörpök azon része, amely almából és aromából készült. A legolcsóbbakban egyáltalán nincs gyümölcs, de legjobbakban is csak 50 százalék. Aroma nélküli pedig mindössze egy akadt.

Szupermarketekben és bioboltokban árult málnaszörpöket vizsgált, összesen 27-et a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Nézték a gyümölcstartalmat, az adalékanyagokat, a csomagolást és a származási helyet is.

A TVE eljárását – amint az a teljes ismertetőből kiderül – jóhiszeműség jellemezte, mert a termékeket a csomagoláson olvasható információk alapján értékelték.

Nem meglepő módon a szörpök minősége között jelentős eltéréseket tapasztaltak. Míg a legjobbak igazi málnából, cukorból (és esetleg néhány adalékból) álló szörpök, vannak olyanok is, amelyek csak nyomokban tartalmaznak málnát, és a gyümölcstartalmukat a sokkal olcsóbb alma, ízüket pedig az aromák adják. Találtak olyan készítményeket is, amelyek egyáltalán nem tartalmaznak gyümölcsöt. A málnamentes, de málnaízű termékekben

cukorral, aromákkal és jellemzően biztonságosnak tekinthető színezékekkel érik el a kívánt hatást.

Az első három helyen végzett a Papp Lekvár Manufaktúra Natúr málnaszörpje 91 százalékkal, majd a Spar két sajátmárkás terméke, a Spar Premium (88), és a Spar Natur pur (85 százalék) következett.

Összesen 17 termék pontszáma haladta meg a 75 százalékot. A 60 százalék körüli termékek (6 darab) jellemzően málnaaromás, színezett almaszörpök voltak.

A legalacsonyabb (55-61 százalék) értéket az a négy termék kapta, amelyik egyáltalán nem tartalmaz gyümölcsöt, az ízt aromák és édesítőszerek, a színt a jobb esetben bodzalé, máskor azorubin adja. Mivel nincs bennük gyümölcs, ezeknek a termékeknek a hivatalos megnevezése nem is málnaszörp, hanem málna ízű szörp, amit mindegyik esetben korrektül tüntettek fel. Az már más kérdés, hogy a fogyasztók tisztában vannak-e a név jelentésével.

A termékek gyümölcstartalma az esetek felében 30-33 százalék volt. A prémium termékeknél viszont elérte az 50 százalékot. De

a gyümölcs gyakran nem éppen a málna, hanem a sokkal olcsóbb alma.

Tizenegy termék tartalmazott almát, és ezekben – két kivételtől eltekintve – egyedül ez a gyümölcs volt érdemi arányban.

Az ízhatás elérése sokkal olcsóbban megoldható aromák felhasználásával.

Mindössze egy olyan terméket találtak, amelyben semmilyen aroma nem volt.

A TVE vizsgálata azt állapította meg, hogy – korábbi tapasztalatukkal ellentétben – a gyengébb értékelést elérő termékek kizárólag a legolcsóbb kategóriából kerültek ki. Míg a legjobb szörpök literje 1500-2000 forint, a középkategóriásak már csak 600-800, addig a málnamentes termékek ára mindössze 100 forint körül van.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .