Német exkancellár és volt Stasi főtiszt Putyin beiktatásán

0
566
Moszkva, 2018. május 7. Vlagyimir Putyin újraválasztott orosz elnök a beiktatási ünnepségét követõ egyházi szertartáson a moszkvai Kreml Szent Mihály arkangyal-székesegyházában 2018. május 7-én. A negyedik államfõi mandátumát kezdõ Putyin a szavazatok 77 százalékának elnyerésével gyõzött a március 18-i elnökválasztáson. (MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/pool/Alekszej Druzsinyin)

Több mint ötezren vettek részt Vlagyimir Putyin negyedik elnöki beiktatásán a Kremlben, ahol a legelső sorban hárman álltak: Kirill pátriárka, Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és Gerhard Schröder, aki Németország kancellárja volt Angela Merkel előtt (1998-2005).

Aztán kiderült, hogy Schröder, aki jelenleg a legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyeft igazgatótanácsának elnöke, előbb gratulálhatott Putyinnak mint Oroszország miniszterelnöke. Mindez kínos feltűnést keltett Németországban, ahol sokan sokallják az exkancellár oroszbarát aktivitását Moszkvában. Gerhard Schröder ugyanis Putyin aktív lobbistája a világban. Mindenütt állást foglal az oroszellenes nyugati szankciókkal szemben. Angela Merkel kormánya ugyanakkor szolidáris a NATO-val és az EU-val, és támogatja a szankciókat, pedig ezzel jelentős veszteséget okoz a németek exportjának.

Nem Schröder volt az egyetlen német meghívott a Kremlben, ahol Putyin újabb elnöki periódusát ünnepelték. Matthias Warnigot azonban jóval kevésbé ismerik, mint Gerhard Schrödert. Nem véletlenül, hiszen a Stasi, a rettegett keletnémet titkosszolgálat magas rangú tisztje volt. Most kulcsfontosságú szerepet játszik az orosz-német kapcsolatokban: az ő cége építi azt a tengeralatti gázvezetéket, amely Ukrajnát és Lengyelországot elkerülve juttat földgázt Németországba. A Nord Stream 2-t nemrég engedélyezte a német kormány annak ellenére, hogy azt az USA és néhány más NATO tagállam ellenezte. De az exkancellár és a volt Stasi főtiszt hatékony lobbistának bizonyult.

Vlagyimir Putyin az NDK utolsó éveiben Drezdában szolgált, ahol a KGB helyi csapatát vezette. Jól beszél németül és sok hasznos kapcsolatra tett szert az NDK-ban. Németország ma is a legfontosabb európai partnere Oroszországnak. A NATO és az EU tanácskozásain előfordult már, hogy a németek lobbiztak azért, hogy enyhítsék vagy szüntessék meg a szankciókat Oroszország ellen. Berlin megítélése szerint ezek a szankciók nem hatékonyak. Ráadásul a német politikai elitben sokan úgy vélik: az USA szándékosan gyengíti Berlin és Moszkva kapcsolatát, mert tart attól, hogy Németország és Oroszország együttműködése komoly kihívás elé állítaná Amerikát. Árnyalja a képet, hogy Oroszország nagyon jól megfizeti azokat a németeket, akik érte lobbiznak. Schröder a hírek szerint dollárban is milliárdos.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .