Menetrend szerinti buszjáratokkal viszik a drogokat Budapestről Hargita megyébe

0
785

 

A magyar többségű megye – a Magyarországgal való szorosabb kapcsolati háló miatt – elég jó felvevőpiacává vált a különféle, főként könnyű drogoknak. A kábítószerek egy része Budapest-Csíkszereda, Budapest-Székelyudvarhely buszjáratokon jut el a térségbe.

A Hargita Megyei Drogprevenciós Központ rendszeresen végez felméréseket a célcsoport tagjai között, arra kérdeznek rá a névtelen kérdőíveken, hogy próbálták-e már ki kábítószert. A felmérésekből kiderült, hogy a könnyű drogok többségét, annak hatásait ismerik a fiatalok, nagyon sokan kipróbálták már azokat.

Csíkszeredában egyébként köztudomású, hogyha valaki szeretne, akkor gyakorlatilag bárhol tudna drogozni: a városban közkedvelt hely a Mikó-vár mögötti kiserdő, az Ifjúsági park a Petőfi utca fölött, a lakónegyedek eldugottabb zugai, de még a megyeháza oszlopcsarnoka is. A közbeszéd szerint az iskolákban és környékükön is felfedezik maguknak az erre alkalmas helyeket a diákok. Az érintettek már tisztában vannak azzal, hogy hol vannak térfigyelő kamerák.

A drogprevenciós központ munkája részeként az iskolai megelőző tevékenységben tavaly a 12-14 éves korosztály számára 35 iskolai osztályban 92 tanórán 100 tanár és szakember segítségével tartottak rendhagyó foglalkozásokat. Ez azt jelenti, hogy több száz, majdnem ezer gyermek kapott megfelelő információt a különböző tudatmódosító és egészségre káros szerek hatásairól a megye minden városában és számos községében.

(Maszol)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .