Megszüntette az ügyészség Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását

0
1177
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Mentelmi joga miatt kiengedték az előzetesből a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csabát – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön.

“Ma Czeglédy nem az ügyészség döntése nyomán hagyhatta el a börtönt, hanem a törvény erejénél foga szabadulhatott. Ugyanis összegyűjtötte a képviselőjelöltséghez szükséges aláírásokat, és a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásba vette” – ezt a szabadlábon távozó Czeglédy Csaba védőügyvédje, Hankó Faragó Miklós közölte a Független Hírügynökséggel.

Czeglédy azért kapott mentelmi jogot, mert jogerősen is nyilvántartásba vették képviselőjelöltként. (Az Országgyűlésről szóló jogszabály szerint a képviselőjelöltet a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg.) Az ügyészség döntött a nyomozás felfüggesztésesről, és megszüntette Czeglédy legutóbb március 15-ig meghosszabbított előzetes letartóztatását.

A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál. A Csongrád Megyei Főügyészség előterjesztést is tett erre a Legfőbb Ügyészségnél. Czeglédyt azzal vádolják, hogy 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott, és 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották vagy nem fizették be.

A Vas megyei 1-es számú választókerületi választási bizottság múlt héten pénteken vette nyilvántartásba jelöltként Czeglédy Csabát. Ez ellen egy magánszemély nyújtott be fellebbezést a büntetőeljárásra hivatkozva. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn elutasította a fellebbezést, így Czeglédynek képviselőjelöltként jár a mentelmi jog.

A Fidesz erre úgy reagált, hogy a jogállamiság felháborító megsértése, hogy Czeglédy országgyűlési képviselőjelöltté válásával került ki az előzetes letartóztatásból. Szerintük Czeglédy, aki Gyurcsány Ferenc ügyvédje és “egy durva adócsaló”, szabadulása módjával visszaél a joggal, ezért vissza kell kerülnie a börtönbe.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .