Kezdőlap Címkék Előzetes letartóztatás

Címke: előzetes letartóztatás

Hazaárulással és korrupcióval vádolják Putyin barátját

Házkutatást tartottak kedden Igor Dodon egykori államfőnél Moldovában, ahol a főügyész közölte: 72 órára előzetesbe került Putyin barátja, akit hazaárulással és korrupcióval vádolnak az egykori szovjet tagállamban.

Három évvel ezelőtt készült videók alapján indított nyomozást az ügyészség az oroszbarát politikus ellen. A videókon Dodon oligarchákkal tárgyal és pénzt vesz át tőlük.

Igor Dodon volt moldovai elnököt 72 órára letartóztatták egy négy különböző törvénycikkely alapján, köztük hazaárulás és korrupció miatt indított bűnügyi nyomozás részeként – közölte Kerpek Marianna, az ország Legfőbb Ügyészségének szóvivője.

A Legfőbb Ügyészség tisztázta, hogy az eljárást május 18-án indították Dodon ellen, akit „Passzív korrupció”, „Politikai párt általi finanszírozás megszerzése bűnszervezettől”, „Illegális gazdagodás”, „Hazaárulás” cikkek alapján gyanúsítják.

A felügyeleti hatóság szerint Dodon elnöksége idején kenőpénzt kapott egy üzletembertől, az ország Demokrata Pártjának akkori vezetőjétől, Vladimir Plahotniuctól. Az ügy megindításának oka Iurie Renita volt képviselő 2020-ban közzétett videója volt. Egy 2019 júniusában forgatott videóban Igor Dodon csomagot kap Plahotniucról. Renita azt mondta, hogy nagy összegről van szó. A videóban az elnök azt mondja, hogy „a pénzt azonnal át kell adni Corneliunak [Фуркулицэ, члену Партии социалистов Молдовы], akinek fizetnie kell az aktivistáknak. Néhány nappal a találkozó után az üzletember elhagyta a köztársaságot.

Moldova lakosságának a többsége román, de jelentős az orosz kisebbség is, amelynek vezetői szoros kapcsolatot ápolnak Putyinnal. Amióta Oroszország megindította hadseregét Ukrajna ellen, Moldova Nyugatra tekint. Ukrajnához hasonlóan jelentkezett az Európai Unióba. Erre még nyilvánvalóan várni kell, mert Moldova Európa legszegényebb állama, ahol az életszínvonal a szovjet időket idézi.

Fordulat 2020-ban

Igor Dodon 2016 és 2020 között volt Moldova államfője. Szoros kapcsolatot épített ki Putyin elnökkel. A 2020-as elnökválasztás azonban politikai fordulatot hozott Moldovában, ahol a nyugatbarát Maia Sandu nyerte el az államfői tisztséget. A tavalyi parlamenti választáson is a nyugatbarát erők győztek. Putyin itt is politikai vereséget szenvedett éppúgy mint korábban Ukrajnában. A háború megkezdése óta többszázer ukrán menekült érkezett a koldusszegény Moldovába, amely kért és kapott segítséget az Európai Uniótól.

Dodon május 19-én a televízióban azt mondta, hogy nem hagyja el az országot, és harcolni fog a jelenlegi kormányal ellen. Azt mondta, „törvénytelenségből” egy időre letartóztathatják, de ez nem riasztja el.

Idő előtt engedték ki Zuschlagot az előzetesből

0

Négy nappal korábban engedték ki az előzetes letartóztatásból Zuschlag Jánost, akit januárban a választással összefüggésben tiltott adatszerzéssel gyanúsították meg. Márciusban még fontos lehetett, hogy a választás idején előzetesben legyen.

Valóban váratlan volt, amikor az ügyész hétfőn közölte, hogy hazamehetek, mert a legutóbbi előzetes éppen ma járt volna le – mondta el a Független Hírügynökségnek a 24.hu hírét megerősítve.

Zuschlag Jánost először januárban vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba először 30 napra, s ezt hosszabbították meg. Ennek ideje járt volna le ma.

A gyanú szerint ő is tagja volt annak a társaságnak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy

egy biztosításközvetítő cég adatbázisából személyes adatokat loptak ki,

amelyekkel a parlamenti választáson induló kamupártok számára szereztek volna ajánlásokat, hogy ezen pártok nevében több százmillió forint támogatáshoz juthassanak.

Nem lehet tudni, miért nem kérték az előzetes meghosszabbítását, sőt, engedtek ki idő előtt, mert ezt nem kötelesek megindokolni – mondta el Zuschlag, aki szerint semmi változás sincs az ügyben, az változatlanul nyomozati szakban van.

Eddig a tanúk befolyásolása és a bűnismétlés veszélye volt az előzetes kérésének indoklása. Annyi is tudható még, ami az ügyész március eleji beadványában állt, hogy

ha kiengednének, bekapcsolódhatnék a 2018-as választás jelöltállításába. Ez lenne a bűnismétlés

– fűzte hozzá az egykori szocialista politikus. Természetesen nem jelöltként, mert a közügyektől eltiltás miatt erre nincs lehetőség.

Zuschlag tagadta, hogy kamupártoknak nyújtott volna segítséget. Több pártnak dolgozott a választások előkészületeként, és egyiknél történt, hogy 3-4 egyéni választókerületben gyűjtöttek adatokat ajánlásokhoz a biztosításközvetítő cég adatbázisából – mondta. Vele szemben azonban nem az a gyanú, hogy megszerezte az adatokat, hanem hogy tudott róla. Elismertem, hogy tudtam erről, de nem foglalkoztam vele, magát az adatbázist pedig sose láttam – mondta. Vagyis itt kis súlyú bűncselekményről van szó – tett hozzá magyarázólag.

Még nem tudja, mit fog csinálni, legfontosabb, hogy a családdal legyen. Megerősítette, hogy változatlanul a záróvizsgája van hátra a jogi egyetemen, plusz egy okj-s képzésen pénzügy- és számvitelből két vizsgája.

A volt szocialista politikus korábban hat évet töltött börtönben, mert mintegy 75 millió forint pályázati pénzt vett fel civil szervezetek nevében.

Polt Péter indítványozta Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztését

A legfőbb ügyész indítványt tett a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél Czeglédy Csaba mentelmi jogának felfüggesztése iránt. Czeglédyt csütörtökön engedték ki az előzetes letartóztatásból, mert képviselőjelöltként mentelmi jogot kapott.

Ahogy a FüHü is megírta, az Országgyűlésről szóló törvény értelmében a képviselőjelölteket a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg, így a csalással vádolt Czeglédy Csaba, aki Szombathelyen indul függetlenként, kijöhetett az előzetesből.

A törvény szerint járó mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál, az előzetes letartóztatás megszüntetéséről határozó Csongrád Megyei Főügyészség pedig erre előterjesztést is tett csütörtökön. A Legfőbb Ügyészség pénteken közleményben tudatta, hogy Polt Péter be is adta az indítványt, így a döntés joga a Nemzeti Választási Bizottságnál van.

Czeglédy Csaba ellen több mint hat milliárd forint vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt nyomoznak, az eljárást viszont a képviselőjelöltsége idejére fel kellett függeszteni.

Czeglédy Csaba 2017. június 15-től volt előzetes letartóztatásban, ennek határidejét a bíróság legutóbb 2018. március 15-ig hosszabbította meg. Mivel azonban Czeglédyt március 1-jén országgyűlési képviselőjelöltként jogerősen nyilvántartásba vették, ki kellett engedni az előzetesből.

Ha a mentelmi jogát Polt Péter indítványára az NVB felfüggeszti, vissza kell mennie az előzetesbe, és folytatódhat a nyomozás.

Megszüntette az ügyészség Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását

Mentelmi joga miatt kiengedték az előzetesből a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csabát – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön.

“Ma Czeglédy nem az ügyészség döntése nyomán hagyhatta el a börtönt, hanem a törvény erejénél foga szabadulhatott. Ugyanis összegyűjtötte a képviselőjelöltséghez szükséges aláírásokat, és a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásba vette” – ezt a szabadlábon távozó Czeglédy Csaba védőügyvédje, Hankó Faragó Miklós közölte a Független Hírügynökséggel.

Czeglédy azért kapott mentelmi jogot, mert jogerősen is nyilvántartásba vették képviselőjelöltként. (Az Országgyűlésről szóló jogszabály szerint a képviselőjelöltet a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg.) Az ügyészség döntött a nyomozás felfüggesztésesről, és megszüntette Czeglédy legutóbb március 15-ig meghosszabbított előzetes letartóztatását.

A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál. A Csongrád Megyei Főügyészség előterjesztést is tett erre a Legfőbb Ügyészségnél. Czeglédyt azzal vádolják, hogy 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott, és 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották vagy nem fizették be.

A Vas megyei 1-es számú választókerületi választási bizottság múlt héten pénteken vette nyilvántartásba jelöltként Czeglédy Csabát. Ez ellen egy magánszemély nyújtott be fellebbezést a büntetőeljárásra hivatkozva. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfőn elutasította a fellebbezést, így Czeglédynek képviselőjelöltként jár a mentelmi jog.

A Fidesz erre úgy reagált, hogy a jogállamiság felháborító megsértése, hogy Czeglédy országgyűlési képviselőjelöltté válásával került ki az előzetes letartóztatásból. Szerintük Czeglédy, aki Gyurcsány Ferenc ügyvédje és “egy durva adócsaló”, szabadulása módjával visszaél a joggal, ezért vissza kell kerülnie a börtönbe.

Dagad a Czeglédy-botrány

0

Ismét növekedett a “Gyurcsány Ferenc korrupciós botrányának” nevezett Czeglédy-ügy gyanúsítottjainak száma: csütörtökön a bíróság elrendelte újabb három gyanúsított előzetes letartóztatását. 

Elfogadta a nyomozási bíró a Csongrád Megyei Főügyészség indítványát, amely értelmében újabb három gyanúsított előzetes letartóztatását rendelték el a több mint 3 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás ügyében. A gyanúsítottak valamennyien a Humán Operátor Zrt. alkalmazásában álló személyek, akik a gyanú szerint közvetlenül Dr. Czeglédy Csaba utasításai szerint látták el a bűncselekményt megvalósító feladatokat és működtek közre a bűnszervezet tevékenységében. A végzések egyelőre nem jogerősek, mert a gyanúsítottak is védőik fellebbeztek.

A Czeglédy-ügy gyanúsítottainak száma így

15 főre duzzadt 

Ezenfelül az ügyészség indítványozta hét, 2017. június 13. napján őrizetbe vett gyanúsított, így köztük Dr. Czeglédy Csaba gyanúsított előzetes letartóztatásának további két hónappal történő meghosszabbítását is.

A gyanú szerint a Dr. Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet a 2011. és 2016. évek között kiépített egy olyan céghálózatot, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott. A bűnszervezet tevékenysége arra irányult, hogy a bűnszervezet élén álló és a Humán Operátor Zrt-hez köthető személyek, valamint a céghálózat alján levő és strómanok által vezetett iskolaszövetkezetek segítségével a diákmunka közvetítés után járó közterhek megfizetése alól mentesüljenek.

A  bűnszervezet a diákmunka közvetítéssel közel 3 milliárd forint vagyoni kárt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy az iskolaszövetkezetek szintjén az általános forgalmi adót, illetőleg a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették ki.

Tegnap Budai Gyula fideszes képviselő  és egykori elszámoltatási biztos Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció pártelnökét, tette felelőssé a Czeglédy-ügyért, amely szerinte nem más, mint

a baloldal korrupciós botránya.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke határozottan cáfolta és visszautasította a Fidesz lejárató kampányának legújabb vádjait, valamint rágalmazásért beperelte a fideszes képviselőt.

MTI/Fühü

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK