Matteo Salvini már Szlovákiában is megtalálta szövetségesét

0
144
wikipedia

Boris Kollár a Sme Rodina vezetője jelentette be, hogy pártja csatlakozik ahhoz a szélsőjobboldali szövetséghez, melyet Matteo Salvini hozott létre pár nappal ezelőtt Milánóban.

A Sme Rodina (Egy Család Vagyunk) pártot Boris Kollár üzletember 2015-ben alapította. A legutóbbi parlamenti választáson a jobboldali populista szervezet a szavazatok 6,6%-val 11 mandátumot szerzett. Sokat a Sme Rodina sem tud hozzátenni a szélsőjobboldali pártszövetség európai sikeréhez.

Matteo Salvini problémája az, hogy a nagy pártok jórésze kivár a szélsőjobboldalon. Marine Le Pen asszonnyal ugyan választási szövetséget kötött a Liga, mely ma Itália legnépszerűbb pártja, de Milánóban nem voltak ott a franciák, akiket sokan rossz szemmel néznek a szélsőjobboldalon túlságosan is jó orosz kapcsolatok miatt. Ez a nagy gondja Jaroslaw Kaczynski-nek, a PiS vezérének Lengyelországban. A lengyel kormánypárt megegyezett Matteo Salvinivel, de bizalmatlan Marine Le Pen asszonnyal szemben hiszen a francia szélsőjobb vezérét a választási kampány hajrájában fogadta Putyin elnök a Kremlben. Putyin vörös posztó Kaczynski szemében hiszen azzal vádolja az orosz elnököt, hogy ő ölette meg ikertestvérét. Lech Kaczynski köztársasági elnök gépe Katyn közelében lezuhant. A hivatalos vizsgálat szerint baleset történt, de Kaczynski állítja, hogy az oroszok miatt zuhant le az elnöki gép.

Orbán Viktor miniszterelnök is kiváló kapcsolatot ápol Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel, akivel Genovában tárgyalt nem sokkal azután, hogy a Liga vezére átvette a belügyi tárcát Rómában. Kettejük között a legfőbb csatlakozási pont a migráció ellenesség. A Fidesz viszont az Európai Néppárt felfüggesztett tagja tehát egyelőre nem léphet át a szélsőjobb szövetségbe.

Bécsben a Szabadságpárt jelezte: be kíván lépni a szélsőjobb szövetségbe. Hasonló a helyzet az Alternative für Deutschland párttal, mely jelenleg a legfőbb ellenzéki erő a Bundestagban. Mindkét szervezet erősen oroszbarát szervezet hírében áll. Mindez nemigen izgathatja Matteo Salvinit hiszen az olasz sajtó megírta róla: öt éve Putyin elnök fedezte őt fel amikor egy csúcstalálkozón vett részt Milánóban. Matteo Salvini akkor egy jelentéktelen európai parlamenti képviselő volt, de az oroszok támogatásával az európai szélsőjobb vezér szerepére aspirál. Ezért csatlakozott hozzá a szlovák Sme Rodina, de kérdés, hogy Orbán Viktor kíván-e másodhegedűs lenni egy olyan frakcióban, melynek túlságosan nagy befolyása az európai ügyekre valószínűleg nem lesz?…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..