Lapszem – 2018. május 9.

0
750

Szerdán az elmúlt napokhoz képest hűvösebb, borult időre lehet számítani, és több helyen lehet zápor, zivatar is. A Gergelyek ünneplik névnapjukat, és ma van az Európa-nap is, a lapszemle pedig már megérkezett:

Népszava: Az elbocsátás luxusa a hatvani kórházban

Ágyszám csökkenésére hivatkozva kirúgtak két nővért és egy traumatológust, miközben hirdetésükben épp ilyen szakembereket keresnek a hatvani Albert Schweitzer kórházban – írja a Népszava. A lap szerint a hatvani kórházban csakúgy, mint máshol, folyamatosan szakemberhiánnyal küzdenek, és az ápolók már így sem tudják kivenni a pihenőnapjaikat. Mindhárom dolgozó esetében felmerült, hogy politikai és nem szakmai okok állnak az elbocsátások mögött.

Magyar Idők: Káosz az Országos Bírói Tanácsban

Fegyelmi eljárás várhat az Országos Bírói Tanács elnökére, ha a testület feloszlik, egy másik tagja pedig érintett lehet a Budaházy-ítélet körül kialakult botrányban, ami miatt nyomozást indított az ügyészség – mondták a Magyar Időknek igazságügyi források. Mivel többen is kiléptek a szervezetből, legutóbbi ülésükön még arról is vita alakult ki, hogy egyáltalán határozatképes-e a testület. Az Országos Bírósági Hivatal álláspontja szerint nem, de az ületést ennek ellenére megtartották. A Magyar Idők informátorai szerint az OBT elnökének különös érdeke fűződik ahhoz, hogy a testület tovább működjön, a Budapest Környéki Törvényszéket vezető Hilbert Edit ellen ugyanis – ha az OBT nem biztosítana neki mentességet – fegyelmi eljárás indulna.

Világgazdaság: Rövidíti a várólistát az egynapos sebészet

A márciusban publikált váró­listaadatokhoz képest májusban 551 beteggel többen, összesen 28 376-an vártak valamilyen műtéti beavatkozásra a hazai kórházakban – írja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adataira hivatkozva a Világgazdaság. Továbbra is a legtöbben, 11,5 ezren szürkehályog-műtétre várnak. A beavatkozásra az átlagos várakozási idő 92 nap, a második leghosszabb várólista a térdprotézisműtétre várakozóknál van, itt márciushoz képest 136 beteggel nőtt a várakozók száma. Magyarországon az OECD-adatok szerint a várólisták nem is olyan hosszúak, mint sokan gondolják, de talán nálunk a legnagyobb a különbség a reálisabb képet mutató medián várakozási idő és az átlagos várakozási idő között – mondta Kincses Gyula egészségpolitikus a Világgazdaságnak. Ennek csökkentésére az egynapos sebészeti eljárások fejlesztése lehet az egyik megoldás – írja a lap.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .