Közös jelöltállítás – felmérések lassú futószalagon

0
746

Eddig 18 körzetben tud a Közös Ország Mozgalom közvélemény-kutatást készíttetni, felmérendő, ki lenne az ellenzék legesélyesebb helyi jelöltje a pártok által bejelentett indulók közül. Közben szerveződnek az újabb jelölti viták is. 

Nagyon fontosnak nevezte Gulyás Márton, hogy a Közös Ország Mozgalomnak sikerül egy újabb körzetben is megrendelnie a közvélemény-kutatást, amelynek a célja megtalálni a legesélyesebb ellenzéki jelölt személyét az adott egyéni választási körzetben. A Független Hírügynökségnek megerősítette, hogy Budapest 17. számú országgyűlési egyéni választókörzetében lesz a felmérés, sorrendben a 18.

Köszönhetően a beérkezett adományoknak a korábban bejelentett 17 egyéni választókerület mellett újabb helyen tudunk közv…

Közzétette: Közös Ország Mozgalom – 2018. február 20.

Ez pedig Csepel és Soroksár, az a körzet, ahol jelen állás szerint nem sikerül közös ellenzéki jelöltet állítaniuk az egymással dűlőre jutni képtelen pártoknak: ugyanis az MSZP saját jelöltet indítana (Bangóné Borbély Ildikót), miközben ismét harcba száll az Együtt jelöltjeként  a négy éve a teljes demokratikus oldal támogatásával Németh Szilárdot legyőző Szabó Szabolccsal. Az Együtt utóbb tudatta, hogy kész visszaléptetni a saját jelöltjét hat körzetben, ha két helyen – s az egyik ebből a csepeli-soroksári – az MSZP visszalép. A válasz egyelőre nem ismert.

Kérdésünkre, hogy nem túlságosan későn fognak-e a lakosság véleményének ilyen felmérésébe, Gulyás Márton annyit mondott , hogy van még 47 nap, s amint megvannak az eredmények, azonnal elkezdik publikálni azokat.

Egy-egy felmérés durván három hét alatt készül el, ugyanis – magyarázta az aktivista – ezer fős mintán, személyes megkeresésekkel készül a kutatás, mély és komplex a folyamat. Felvetésünkre, hogy a 18 eléggé alacsony szám a körzetek számához képest, Gulyás annyit válaszolt, hogy

lehetne több helyen is mérni, ha lenne rá pénz. De egy ilyen felmérés nettó kétmillió forintba kerül, s hogy mennyi pénz áll rendelkezésre, az kizárólag a lakosság adakozókedvén múlik.

A közvélemény-kutatások színhelyei
(Forrás: KOM)
Budapest 1. számú OEVK – I. kerület, V. kerület, a VIII. és IX. kerület egyes részei
Budapest 4. számú OEVK – II.kerület és a III. kerület hegyvidéki része
Budapest 6. számú OEVK – VIII. és IX. kerület
Budapest 15. számú OEVK – XVIII. kerület
Budapest 17. számú OEVK – XXI. és XXIII. kerület
Budapest 18. számú OEVK – XXII. kerület
Baranya megye 1. számú OEVK Pécs
Baranya megye 2. számú OEVK – Pécs,Komló
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 1. számú OEVK – Miskolc
Csongrád megye 1. számú OEVK – Szeged
Fejér megye 4. számú OEVK – Dunaújváros
Jász-Nagykun-Szolnok megye 1. számú OEVK – Szolnok
Nógrád megye 1. számú OEVK – Salgótarján, Bátonyterenye és Pásztó
Pest megye 2. számú OEVK – Budakeszi és Budaörs
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1. számú OEVK – Nyíregyháza
Tolna megye 1. számú OEVK – Szekszárd
Vas megye 1. számú OEVK – Szombathely
Veszprém megye 3. számú OEVK – Tapolca, Ajka, Sümeg

Közben zajlanak a választókerületi jelöltviták is, a legutolsó most hétfőn volt, mégpedig a XVIII. Kerületben. A rendezvényen a szocialista Kunhalmi Ágnes, a jobbikos Makai Tibor, az LMP-és Kassai Dániel és a momentumos Nagy Károly vett részt. Nem volt viszont jelen a fideszes Kucsák László, aki 2014-ben nagyon szoros küzdelemben nyert. Gulyás Márton a FüHünek ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a Fidesz-KDNP jelöltje hazudott, amikor azt állította, hogy nem hívták meg a vitára, amit a levezelésről készített fotóval tud igazolni.

A vitán egyébként elhangzott, hogy Kunhalmi megfontolná a visszalépést, ha kiderülne, hogy egy másik demokratikus jelölt esélyesebb nála.

Amint az a Közös Ország Mozgalom közösségi oldaláról is látható, a következő ilyen vitát csütörtökön szervezik a Budai Hegyvidéken, majd 25-én Budafok-Tétényben, 26-án pedig Szekszárdon gyűjtik össze az egyéni képviselőjelöltként indulókat.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .