Kiemelték a Hableányt, a csepeli szabadkikötőbe szállítják

0
884
Kiemelik a Hableányt. MTI/Mohai Balázs

Hétórás mentés után a terveknek megfelelően sikeresen kiemelték a május 29-i balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót a Margit hídnál. A hajót egy uszályra helyezték, amely a csepeli szabadkikötőbe szállítja a járművet.

A mentés alatt négy holttestet hoztak felszínre, azonosításuk folyamatban van, de vélelmezhetően az egyik halott a hajó magyar kapitánya, egy másik pedig az egyetlen gyermek utas – mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Ezek után még négy embert keresnek.

Pintér Sándor belügyminiszter kérésére

megduplázták a keresésben részt vevő rendőrök számát.

A hajót a csepeli kikötőbe szállítják, ott pedig a BRFK hajózási, nautikai és műszaki szakértő bevonásával, az ügyészség képviselőjének jelenlétében szemlének vetik alá a járművet. Csepelen már napokkal ezelőtt kialakították a helyszínt a szemléhez, amelyet viszont már a mentéssel egy időben megkezdtek, hogy a kiemelés során keletkezett elváltozásokat is rögzíteni tudják.

Gál Kristóf elmondta azt is, hogy hétfőn a Viking Sigyn szállodahajó ismét Magyarországra érkezett, és mivel szükségessé vált új bizonyítékok beszerzése, valamint a tényállás teljes körű tisztázása,

a rendőrség új szemlét tartott a Vikingen, és olyan bizonyítékot szereztek, amely vélhetően teljesebb képet ad a történtekről.

Vagyis mégis voltak olyan nyomok, amiket nem rögzítettek közvetlenül a baleset után. Emiatt többen – például a Hableány magyar matrózának családját képviselő ügyvéd – kétségbe vonták a rendőrség korábbi döntését. Azt, hogy két nap elteltével útjára engedték a Vikinget, amelynek orr-részét azóta kijavították. A dél-koreai hírügynökség pedig – ahogyan azt délelőtti hírfolyamunkban írtuk – úgy értesült, hogy a hajó egy részét átfestették, hogy eltüntessék róla a nyomokat.

Mivel részletesebben nem jelölték meg, mire vonatkozik információjuk, csak sejthető, hogy az említett „kritikák” azonosak lehetnek a hétfői fényképpáron is látható változással.

Mindenesetre a Yonhap is úgy fogalmaz legutóbbi összefoglalójában, hogy az újabb szemle a Vikingen a „növekvő kritika közepette” zajlott, és eszerint

nem volt alapos az első vizsgálat közvetlenül a baleset után.

A baleset miatt a BRFK folytat nyomozást, jelenleg egy gyanúsított van, a szállodahajó ukrán kapitánya. Őt vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett veszélyeztetése vétségének gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként és tartóztatták le.

A kiemelés eseményeit fordított időrendben itt olvashatják.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .