Ki fog padlót az ökölvívó szövetségben?

0
7545
wikipedia

Nem is tudom hány éve volt, amikor a fél ország drukkolt Madárnak, hogy összejöjjön a nagy álom, és Las Vegasban kis híján megküzdhetett volna súlycsoportjának valóban legjobbjaival. Csak egy hajszál hiányzott, de végül nem sikerült. Emiatt talán keserű szájízzel fejezte be pályafutását, hisz nem jött össze sem Las Vegas, sem az álom meccs. Bevallom, én az ország másik feléhez tartoztam. Úgy gondoltam, ha Madár felméri képessége határát, akkor még a sok számjegyű meccspénzért sem szalad bele a sima vereségbe, mert könnyen elvesztheti európai és hazai nimbuszát. Végül megúszta súlyos pofonok nélkül.

Azóta Erdei szép pályát futott be, első számú embere lett a hazai ökölvívásnak, miközben évekkel ezelőtt, amikor a feladatot elvállalta sokan szurkoltak neki, legfőképp azért, hogy ez a feladat se haladja meg képességeit. De úgy tűnik, a verést ezúttal nem tudja elkerülni.

Ezt a meccset persze nem a ringben, hanem azon kívül vívták. Az eredményt ismerjük, a Magyar Ökölvívó Szövetség körüli botránnyal teli vannak az újságok. A Független Hírügynökség az elsők között számolt be a lényegről.

Arról, hogy eredetileg az Ifjúsági Európa Bajnokság rendezését vállalta az Erdei Zsolt vezette szövetség. A készülődés közben azonban két ország is visszamondta a világbajnokság lebonyolítását. Kapóra jött a lehetőség: ha mások elugranak a világjátékok szervezése elől, mi majd beleállunk. Ez ma a honi virtus. Nosza meg is szavazott a kormány néhány százmilliót a rangos esemény megrendezésére, s a politika a Duna Arénát jelölte a verseny helyszínének, ahol tavaly fényesen sikerült megrendezni az úszó-világbajnokságot.

Az ökölvívó Európa Bajnokságnak egyébként eredetileg Győr adott volna otthont, s ennek megfelelően kisebbre méretezték a büdzsét. De tudjuk, hogy a politika emelte a tétet, mert azt remélte, hogy nemcsak az úszók nemzetközi szövetsége, a FINA, de az ökölvívóké, tehát az AIBA is felfigyel a rendkívüli sport-szervező képességeinkre. Valljuk be, fel is figyelt! Végül is kifogástalan lett a világbajnokság szervezése, ami kivívta a bokszot szerető közönség és a nemzetközi szervezet elismerését is. De, mint tudjuk, az ördög mindig a részletekben bújik meg, s persze, előbb utóbb elő is került. Ez történt.

A parasztgyalázat igazán akkor tört ki, amikor a világjátékok szervezői kasszát csináltak, s a végelszámolásnál kiderült: a szervezők 348 millió forinttal túllépték az eredeti költségvetéshez mérten már amúgy is megemelt keretet.

De persze, mindenki mosta a kezét, mintha minden a legnagyobb rendben ment volna. Nem érzete magát felelősnek a költségek durva túllépéséért a szövetség elnöke, Erdei Zsolt. Ámbár több alkalommal is megjegyezte, hogy ha lehetősége lenne mindent elmondani, akkor azért tisztázhatná nevét.

De nem felelős a másik szervező, Nagy Anett sem, (alias Wida Anett), aki állítólag már korábban lemondott, de Erdei nem fogadta el.

De nem tekintette magát felelősnek Kendi Ágnes Hanna sem, aki alkalmazottja volt a szövetségnek is, de arra is lehetősége adódott, hogy saját, sebtében bejegyzett cégének megrendeléseket szerezzen az Ifjúsági Ökölvívó Világbajnokság megrendezése okán. Igaz, neki jelentős összeggel még adós a szövetség.

A felelősök híján a média nyomozott. Kormánypárti és ellenzéki orgánumok újabb sebeket ejtve keresték a felelősöket. De indult belső vizsgálat, ügyészségi nyomozás is. Egyetlenegy dolog nem következett be: elmaradt a személyes önvizsgálat.

A jobboldal szerint a korábbi elnök aknamunkája az egész, de persze azért ott van talonban Rácz Félix is, aki legalább kiállt és úgymond pacekba mondta milyen problémákat látott és lát a hazai ökölvívó szövetség működésében. S persze a végkövetkeztetés: ez is a liberális baloldal aknamunkája.

Közben a Magyar Ökölvívó Szövetség kiadott egy tisztázó szándékú közleményt:

„Öntsünk tiszta vizet a pohárba

A sajtóorgánumokban az elmúlt hetekben világot látott, az ökölvívás tekintélyét aláásó cikkek jelentek meg, ami inkább szól a belső ellentétekről, gerjesztett indulatokról, potenciálról és vagyonszerzésről, mintsem az igazságról. 

Tény, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség 2018. augusztusában nemzetközileg elismert, több helyen olimpiai rendezésűként emlegetett Ifjúsági Világbajnokságot rendezett Budapesten, mely rendkívül fontos állomása volt sportdiplomáciánk építésében, jelentős sportsikereket hozva Magyarországnak. Mint az nemzetközi esemény előtt több nyilatkozatban és sajtótájékoztatón elhangzott, három fős vezetés vette át az előkészítő munkálatokat, akik nagyon gyors struktúra váltás után, igyekeztek megvalósítani a rendezvény sikeres lebonyolítását, egyben meghatározó erővel vonták irányításuk és ellenőrzésük alá a Szövetség apparátusát.”

Igaz a következő mondat kissé árnyalja a fenti állításokat:

„Az előzetes vizsgálat megmutatta azt, hogy a pénzügyi irányítást, többnyire nem a Magyar Ökölvívó Szakszövetség állományában lévő, külső személyek vették át, nem foglalkozva azzal a – belső munkatársak előtt már jelentős részben ismert – ténnyel, hogy a kiadások jóval meghaladják a bevételeket.”

A közlemény után csak szaporodtak a kérdések: akkor minden rendben van? Illetve: kik azok a kirendelt külsősök? Talán csak nem arról a két úrról van szó, akik „olyan helyről jönnek”, akik mindent elsikálnak? Vajon rájuk gondolhatott Erdei Zsolt?

A Pesti Srácoknak is nyilatkozó Kendi Ágnes Hana egy bejegyzésében a következőket írja: „Sokan ismernek a sportban, hiszen közel 15 éve foglalkozom küzdősporttal, sportolóként, bíróként, sportközgazdászként, diplomataként, minden féle szemszögből volt már lehetőségem megismerni a sportéletet…

A vb előtt kialakult változások után végül a szövetség úgy határozott, hogy engem a vb sajtószóvivőjének kérnek fel, ami nem okozott nagyobb meglepetést, hiszen Erdei Zsolt elnöksége óta az én vállalkozásom látja el a szövetség kommunikációs feladatait is.”

De:

Erdeit 2017. április 1.-én nevezték ki a MÖSZ elnökének. Kendi cégét, a TOP SPORT Média Kft.-t pedig 2018. április 26.-án jegyezték be, csak miután világossá vált, hogy jövedelmezőbb vállalkozóként végezni a kommunikációs és média feladatokat, mint alkalmazottként. Tehát nem igazán stimmel Kendi önmagát tisztára mosni igyekvő nyilatkozata. Kendi tehát nem akkor lett vállalkozó, amikor Erdei került az elnöki székbe, hisz akkor alkalmazottja volt a Szövetségnek.

Hogy az alvállalkozóként a konkrét feladatokat végző cégek miként, kinek a közreműködésével kaptak megbízást az maradjon örök kérdés. Nem vitatom az ajánlati árakat sem, melyeknek összessége nem haladta meg az eredetileg e célra szánt összeget.

Tudjuk, a szó elszáll, mondatainkért üzemszerűen nem vállaljuk a felelősséget, a nevünkről meg aztán végképp szó sem lehet…

Furcsa mindenesetre, hogy még a résztvevők is másként magyarázzák a történteket. Például Győr eredetileg ingyen adta volna a sportcsarnokot, de állítólag ingyen is hatvankét millió volt az ára.

A BP.2017 Kft. publikussá tette mennyit kért és csak részben megkapott az általuk elvégzett feladatokért. Pont ezért furcsállom, hogy legalább háromféle számról olvashattunk látható nagyságrendű eltéréssel. Mitől szerepel a MÖSZ táblázatában 96 milliós kifizetés a BP.2017.nak, ha – mint olvastam – a szerződés és számla egyaránt 49 milliós összegről szól?

Vagy miért szerződtek és fizettek ki két biztonsági cégnek 20 milliót, ha ellenjegyzett teljesítés igazolást csak az egyik cég adott le? Persze azt már meg sem említem, hogyan végezhetett munkát egy olyan vállalkozás, amelyiknek már nevét is törölték a cégnyilvántartásból?

Jó, tudom ezek csak kérdések. De arra vajon ki tudna választ adni, hogy  – amint azt Balogh Sándor, a BP.2017 Kft. gazdasági igazgatója, a “nemzet férje” cím kitűntetett birtokosa – több nyilatkozatában is kifejtette, a MÖSZ nem fogadta el a BP.2017 rendelkezésére álló szálláskeretből felajánlott szobákat, pont annyit amennyi a világbajnokság vendégeinek elszállásolásához szükséges – vagyis az államnak mindez nem került volna pénzbe – és miért kellett a Well Travel utazás-szervező cégen keresztül kb. 500 millióért megrendelni ugyanezeket a szálláshelyeket? Erre vajon mi a magyarázat? Csak azért kérdezem ezt, mert egybehangzó szakmai vélemény, hogy a keletkezett hiány ebből adódott!

Ezen belül nem snassz 50 milliós számlát csinálni egy olyan szállodában, amelynek korábban Erdei Zsolt, vagyis Madár, vagyis az elnök úr a szponzoráltja volt? Ez teljesen etikus viselkedés?

Erdei interjúrészlet a NS-ből:

„Szerintem a szakmához való hozzáértésem kikezdhetetlen, az megint más tészta, hogy nem sikerült megfelelő tanácsadókat találnom. Például sokaktól vártam volna egy szót, hogy Zsolt, össze kellett volna hívni az elnökséget, merthogy elnökségi határozat kell. A lényeget viszont nekem senki sem mondta. Hogy azért kell összehívni az elnökséget, mert bizonyos döntéseket nem hozhatok meg egyedül, azokhoz elnökségi határozat kell. Úgy gondolom, ez volt az egyetlen hiba, amit elkövettünk…

… A szövetség elnöksége által megbízott ellenőrző bizottság pedig úgy ítélte meg, hogy a könyvvizsgálói tájékoztató a valós helyzetet mutatja, teljes felkészületlenség jellemezte az Ifjúsági Ökölvívó Világbajnokság pénzügyi hátterének előkészítését, miközben a hatás- és felelősségi körök tisztázásának hiánya megteremtette a „kontrollálatlan pénzköltés” lehetőséget, a közpénzzel való visszaélés esélyét. A testület lehetséges felelősöket is megnevez: az elnököt, a főtitkárt és a gazdasági igazgatót.”

Elfogadom, hogy számtalan ügyeskedő próbálta érvényesíteni akaratát látván az Elnök elbizakodott hozzá nem értését, aztán amikor beütött a krach, igyekezett mindenki mosni a kezét.

A média is inkább vért ivott, mint tiszta vizet öntött a pohárba. A legjobb példa erre az, amikor dokumentumokkal felszerelkezve elmentek az egyik médium vezetőjéhez, aki a dokumentumokat látva csak annyit tudott mondani, hogy hozzám eddig más hozott híreket az üggyel kapcsolatban, s azok pont ellenkező irányultságúak, ezért inkább nem írnék erről…

Minden esetre a bokszrajongók nagy megkönnyebbülésére Las Vegast Madár megúszta pofonok nélkül, s az elmúlt években pedig egy ország drukkolt Erdei Zsoltnak, hogy eredményes elnöke legyen az egykor szebb napokat látott sikersportágnak, az ökölvívásnak. Talán mindenki győztesnek is érezhetné magát, ha világbajnokunk – ahogy sikereinek csúcsán a legkiválóbb edzőkhöz fordult – a megfelelő szakemberek támogatását keresi. Akkor talán elkerülte volna, hogy most a ringen kívül rászámoljanak.

Nem lesz könnyű felállni, minden esetre drukkolok neked Madár!

 

utóirat:

MAGYAR ÖKÖLVÍVÓ SZAKSZÖVETSÉG
Telefon +36-1-460-6879 Fax +36-1-460-6882
1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.
www.boxing.hu info@boxing.hu

„A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak….. A lehetetlen nem létezik.”

Tisztelt Szerkesztőség!

A Magyar Ökölvívó Szakszövetség által 2018. augusztus 21-31. között megrendezett Ifjúsági Ökölvívó Világbajnokság kapcsán az elmúlt hetekben több félinformáció is napvilágot látott.

Az Ifjúsági Ökölvívó Világbajnokságot követően néhány héttel, a MÖSZ Elnöksége és Ellenőrző testülete megismerte a MÖSZ Könyvvizsgálójának gyorsjelentését, amely a VB rendezés pénzügyi területén számos szabálytalanságot jelzett, valamint jelentős pénzügyi hiányt állapított meg, melynek köszönhetően, a szervezet működése finanszírozhatatlanná vált. A MÖSZ Elnöksége 2018. október 3-án tartott ülésén egy vizsgáló bizottságot bízott meg annak feltárására, hogy milyen okok vezettek a hiány kialakulásához.

A vizsgáló bizottság a megállapításait október 24-én ismertette az Elnökséggel, amely a következő határozatokat hozta: A MÖSZ Elnöksége a 2018. október 3. napján előterjesztett könyvvizsgálói gyorsjelentés, valamint a MÖSZ Elnöksége által létrehozott vizsgáló bizottság által összeállított megállapítások, továbbá a MÖSZ Elnöksége részére 2018. október 28. napján eljutatott tájékoztatója alapján arra az álláspontra jutott, hogy szükségesnek tartja hivatalos eljárás megindítását annak tisztására, hogy a VB vonatkozásában, büntetőjogi értelemben, felelősség terheli-e a döntési és végrehajtási folyamatokban részt vevő személyeket. Felkérte Erdei Zsolt elnököt, hogy a hatóság részére az anyagokat átadja. A MÖSZ Elnöke november 6-án küldte el a levelet az Ügyészségnek, amelyben az említett vizsgálatot kérte. A 2018. október 29-i elnökségi döntés értelmében, a MÖSZ Elnöksége válságmenedzsment bizottság felállításáról döntött, minek feladata az elnök munkájának segítése, pénzügyi konszolidációs terv készítése, valamint a beszállítókkal és hitelezőkkel történő tárgyalások lefolytatása, a tartozásállomány csökkentése érdekében. A bizottság tagjai, Kepli József János, Kassai László, és Pantl Péter elnökségi tagok. Az Elnökség ugyanakkor döntött arról is, hogy a gyakran egymásnak ellentmondó és valótlan információkat és vádaskodásokat tartalmazó híresztelések megfékezése érdekében, sajtótájékoztató keretében ismerteti az újságírókkal a valós helyzetet.

Az Elnökség meggyőződéssel vallja, hogy csak a mindenre kiterjedő szakhatósági vizsgálat tudja pontosan feltárni a kialakult helyzethez vezető okokat, felelősöket, valamint azok elszámoltatásának, esetleges felelősségre vonásának mikéntjét és mértékét.

A MÖSZ Elnöksége eltökélt abban, hogy továbbra is biztosítani kell a sportág működését és keresi a problémák megoldásának lehetőségét és módját!

Ehhez kéri a média résztvevőinek támogató megértését!

Tisztelettel: Magyar Ökölvívó Szakszövetség Elnöksége

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .