Jelölési malőr Érden

0
1128
Csőzik László. Forrás: Facebook

Jogértelmezési okból a teljes ellenzéki támogatott jelölti csapat egyike a helyi kompenzációs lista mellett Diósdon egyéni képviselőként is elindult volna. Ennek törvénytelenségét a helyi választási bizottság már kimondta. A mai másodfokú döntés alapján fog visszalépni egyikről. A küzdelem meglehetősen erős Érden.

Választási csalás gyanújaként tálalja az érdi jelölési malőrt az Érdi oldal című – a kormányoldalhoz húzó – portál. Cikkében arról ír, hogy a teljes ellenzék és helyi szervezetek (összesen kilenc) által támogatott Csőzik László polgármester-jelölt és csapatának egyik helyi jelöltje, Falusi Ferenc amellett, hogy a város kompenzációs lista végén szerepel, elindult egyéniben Diósdon is.

Ennek törvénytelenségét a helyi választási bizottság kimondta, és választási csalás gyanúja miatt a rendőrségen is feljelentést tett. Lapunknak Csőzik azt mondta, ők úgy értelmezték a meglehetősen bonyolult törvényi szöveget, hogy nincs akadálya az ilyen kettős jelölésnek, ha az egyik csak kompenzációs listás. Erről a választási eredmény ismeretében juthat(nak) be jelölt(ek) a képviselő testületbe; Falusinak erre nincs esélye.

A választási szakértő szerint az nem számít, hogy van-e esélye bejutni vagy nem,

a törvény csak egy jelölést tesz lehetővé.

Tóth Zoltán a fuhu.hu-nak nyilatkozva felhívta a figyelmet, hogy ha jogsértést állapítanak meg jogerősen, és megsemmisítik a listát, akkor az egész kompenzációs lista elvész.

A helyi lap arról is ír, hogy a választási bizottság ülésén felvetődött, a testület megsemmisíti a teljes, jogszabálysértő listát, ezt azonban hatáskör hiányában elvetették, az a fellebbviteli fórum feladata. Tóth Zoltán erre azt mondta, hogy ezek szerint a hivatalos helyen se ismerik a törvényt, mert a helyi választási szervnek is lett volna módja megtenni ezt.

A területi választási bizottság ma délután közli határozatát. Falusi Ferenc elmondta, hogy semmilyen törvénysértést se akartak elkövetni, jogértelmezési probléma történhetett.

A másodfokú határozat ismeretében fogják eldönteni, melyik jelölést vonják vissza.

Tóth Zoltán is azt mondta, hogy a jelölt egyoldalú nyilatkozatával visszaléphet bármelyik helyről. Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a kompenzációs listára ilyenkor már nem lehet újabb nevet feltenni. A szakértő szerint egyébként

az eset semmiképpen se választási bűncselekmény.

Az érdi választás első percétől kezdve meglehetősen éles. Júliusban, a jelölések ismertetésekor Csőzik meghekkelte a másik helyi lapot, a Fidesz közeli Érd Most-ot. Olyan kamu-listát adott át nekik, amely Simicska elhíresült mondatát adja ki, ahogyan erről akkor a 24.hu tudósított.

A több ciklus óta polgármester támogatói természetesen nem mulasztják el felsorolni Csőzik valóban kacskaringós közéleti útját. Az ügyvéd valamikor az MDF ifjúsági szervezetének tagja volt, majd átment az SZDSZ-be, amelynek ügyvivője is volt a 2000-es évek közepén, és állítólag volt szerepe a 2007-es pártelnökválasztás csalásgyanús lebonyolításában (amikor Kóka János lett a párt vezetője), s amely affér árnyéka az SZDSZ megszűnéséig húzódott. Aztán tagja volt a Bajnai Gordon-féle Együtt 2013-as szerveződésének, ahonnan később kilépett. Tavaly pedig az MSZP színeiben indult a parlamenti választáson Érden. Mindeközben 2006-2010 között alpolgármestere volt a városnak fideszes vezetés idején.

Tegnap pedig Csőzik érezte úgy, hogy felidézze a májusi EP-választás idején T. Mészáros András polgármesterként tiltott módon vett részt a kampányban.

A mai napon 165 órára várható jogerős döntésről, valamint Falusi döntéséről melyik jelölését vonja vissza természetesen a fuhu.hu beszámol.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .