A hidegháborúban sem volt ennyi kém

0
293
wikimedia

A Sunday Times megszerzett egy példányt abból a jelentésből, melyet csak a jövő héten tesznek közzé. Eszerint a Henry Jackson Society úgy véli legkevesebb 200 orosz kém és 500 velük együttműködő brit ügynök alkotja a hálózatot Nagy Britanniában, és ezen belül mindenekelőtt magában a fővárosban, Londonban. A brit kémelhárítás nem győzi a munkát, hiszen fő feladata nem ez, hanem a terrorizmus elleni küzdelem.

Ugyanakkor Szkripal ex ezredes ügye megmutatta az oroszok nem viccelnek. Évekkel később is lecsapnak áldozataikra Nagy Britanniában. Szkripal ezredes a GRU személyzeti főnöke volt Moszkvában. Azután 100 ezer dollárért eladta kollégáit az amerikaiaknak és az angoloknak. Persze azt is kikötötte életben akar maradni Nyugaton. Az oroszok elkapták, de kicserélték azokra a kémekre, akiket ő buktatott le. Nyugodtan éldegélt Nagy Britanniában míg egy szép nap a GRU két embere megpróbálta Novicsok idegméreggel eltenni láb alól őt is meg a lányát is Salisburyben. Az akció ugyan látványos kudarcot vallott, de megmutatta Putyin nem habozik, ha árulók likvidálásáról van szó akkor sem, ha ezzel tovább ronthatja az amúgy is pocsék brit-orosz kapcsolatokat.

Mindez a hibrid hadviselés része, melynek alapelveit Geraszimov tábornok, jelenlegi vezérkari főnök dolgozta ki. Ennek a lényege, hogy a megcélzott országot minden eszközzel destabilizálni törekszenek felhasználva ehhez kémeket éppúgy, mint az ügynököket vagy hackereket. Nemrég Putyin kiadta a jelszót: árulók kerestetnek! Megpróbálnak beszervezni olyan egykori brit vagy amerikai hírszerzőket és kémelhárítókat, akik valamilyen oknál fogva kiváltak a szolgálatból. Rajtuk keresztül számtalan hasznos kapcsolatra és információra bukkanhatnak az orosz hírszerzés emberei. A brit kémelhárításnak épp ezért több pénzre és emberre lenne szüksége – állapítja meg a Henry Jackson Society jelentése.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .